Ако мислите, че хората под наблюдение на Големия брат са интересни за гледане, то вживяването в самата му роля си струва вниманието 10 пъти повече. Именно второто прави главният герой в новия филм на Илиян Джевелеков "Въздесъщият".

Режисьорът продължава да вълнува със съвременни теми - след като разгледа връзката между виртуално и реално в първия си филм "Love.net", вторият посвещава на любопитството към чуждия живот и проявите на човек, когато уж никой не го гледа. Останалите герои са наблюдавани от Емил - шеф на рекламна агенция и писател, който търси вдъхновение за следващ роман. Намира го с експеримента да постави скрити камери сред близки и колеги, който започва заради кражбите в дома на родителите си. Знаем обаче, че пътят към ада е осеян с добри намерения.

Филмът стъпва върху добре познати мотиви като криза на средната възраст, изневери и афери на работното място. Те обаче са поставени в контекст, който досега не сме виждали в родното кино – този на технологиите, манията да притежаваш цялата информация и илюзията, че да виждаш всичко не те прави въздесъщ, а още по-безсилен. Докато пред очите на героя се развива най-великото шоу на света, по-действително и от тв риалити, истините стават повече, отколкото той може да понесе.

mmtv-vuzdesushtiiat-2.jpg

Много малко вероятно е „Въздесъщият“ да предизвика типичния хейт, който съпътства почти всяка нова българска лента. Тук просто няма достатъчна причина за оплакване, дори напротив. Идеята на Джевелеков е предадена на екран не с мрачно настроение и сиви битови моменти, а чрез съвременна визия на героите и местата в София. Филмът е заснет от един от най-добрите ни оператори – Емил Христов („Каръци“, „Цветът на хамелеона“), който умело улавя емоции и допринася за атмосферата. Наред със заснетото от него за повече автентичност виждаме действието и в кадри от поставените от главния герой устройства.

mmtv-vuzdesushtiiat-3.jpg

Актьорският екип е също толкова силен – Велислав Павлов пресъздава достоверно многото етапи, през които преминава героя му Емил. Теодора Духовникова придава на героинята си повече цвят, отколкото на пръв поглед притежава сдържаната психоложка Ани. Тя успява с овладяна игра да я спаси от излишна мелодраматичност, а също толкова естествени са Ирмена Чичикова и Весела Бабинова, за която това е кино дебют. Тони Минасян е вълнуващ за гледане заради нюансите, с които играе, а Анастасия Лютова представя ярко амбициозната си героиня, мениджър в рекламна агенция.

mmtv-vuzdesushtiiat-4.jpg

На фалша сред младите герои контрастира искрените отношения между по-възрастните. Михаил Мутафов, Мария Славчева, Борис Луканов олицетворяват забравените ценности, които не виреят в отношенията на техните наследници. Без излишна назидателност сцените с такова послание за достатъчно красноречиви.

mmtv-vuzdesushtiiat-5.jpg

„Въздесъщият“ не е просто филм за воайорство, а за цената, с която се заплаща прекрачването на личното пространство. Нещо, което виждаме все по-често в компанията на социални мрежи и самозабравили се медии. Това не остана недооценено от Фестивала „Златна роза“, откъдето лентата си тръгна с Голямата награда за най-добър филм, Най-добър актьор и актриса за Велислав Павлов и Теодора Духовникова и Награда на публиката. Остава и вие да позволите да ви хване за гърлото - официалната му премиера е на 10 октомври от 19 ч. в Зала 1 на НДК, а по кината тръгва от 13 октомври, петък.

 

ДениДим