Тиквеник с оранжево вино, защо пък не?

Тиквеник с оранжево вино, защо пък не?

Необичайна цветова и вкусова комбинация можем да видим в кулинарното риалити ‘’Гозбата на България’’. В миналия епизод Патрисия и Евгени пристигнаха в живописното средногорско село  Средно Градище. Домакините им Нина Гиргинова, съпругът ѝ Тони и техният приятел Веселин ги изненадаха с традиционно местно тристепенно меню, което видяхме как те сготвиха с мерак.

Днес, предизвикателството пред нашите кулинарни пътешественици Патрисия и Евгени, е да си открият нужните продукти за основното ястие свински гювеч със зеленчуци и за десертът тиквеник. Към всяка от гозбите обаче ще трябва да добавят и подходящото вино. Дегустацията двамата водещи правят в местната винарна, ей така за вдъхновение и отскок, и за добро храносмилане.

Стопанката на винарната Светлана Славова ги допусна до избата си – светая светих на всеки занимаващ се с винопроизводство. Патрисия и Евгени много внимаваха да не направят беля и без да искат да повредят различните по обем и материал видове съдове. “Бетоновите яйца” са отлични за ферментация на бели вина, особено шардоне. Много интересни са глинените квеври, уникални съдове, в които от преди повече от 8000 години та досега се прави вино в Грузия.

Получава се много различен вкус.

Специално за тиквеника Светлана Славова избра и подари на Патрисия и Евгени бутилка натурално оранжево вино, на което е махната само чепката на гроздето. При производството му не се ползват никакви добавки като дрожди или ензими, а светлият оранжев цвят се получава от естествено окисляване.

Натоварени с бутилка червено вино за гювеча със свинско и зеленчуци, водещите продължават да търсят следващите си продукти в чирпанското село Средно Градище. Това всеки път им е най-трудната задача. Защото са много срамежливи, особено Евгени.

Първият продукт, тиквата вече е намерена от Люси и Мартин

които са се преместили от Пловдив и работят онлайн своят бизнес от двора на селската си къща. Патрисия и Евгени откриха и бившата хлебарница на селото, сега превърната в бар ‘’Старата фурна’’ от един от чужденците, очарован от неотразимото Средно Градище и установил се тук – Денис Ван Гилс. Естествено от нидерландец нашите хора ще си поискат гъби,  но не от онези магическите, а обикновени печурки.

Последният адрес за продукти е при леля Милка и художникът чичо Христо Генов. Сърцати и добри хора живеят в Средно Градище! Нашите кулинарни аматьори се прибират към дома на домакините си затрупани с подаръци, като след обиколка на коледари.

Трябва да побързат, че имат доста да готвят!

Тристепенното меню от Средно Градище на двата отбора е готово да посрещне неофициалното местно жури в състав Люси и Мартин, горди стопани на досадния, но полезен котарак Джефри и стопани на тиквата за десерта. Настъпва напрегната тишина, внимателно се проследява всяко движение с ножа и вилицата на журито. Но ето, че при единия тиквеник имаме проблем. Май ще се наложи да търсят мъжете чанта с инструменти за отлепяне на десерта от тавата или може би канго ще свърши работа. Най-после има отрязано парче тиквеник, оранжевото вино е дегустирано и можем да чуем оценките.

Няма изненада – с 2:1 победата в този епизод на ‘’Гозбата на България’’ отива при отбора на домакините от Средно Градище.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате в социалните мрежи: FacebookInstagramTik Tok и Twitter. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни OnDemand на нашият сайт MM Player или в канала ни в YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *