Концерт за група и оркестър на Джон Лорд с две дати в София

Шоуто Концерт за група и оркестър от Джон Лорд и музиката на Deep Purple ще зарадва този уикенд българската публика с два  концерта в зала 1 на НДК на 18 и 19 март

Концертът с участието на фронтмена на Iron Maiden Брус Дикинсън, рок група и Симфоничния оркестър „Кантус Фирмус“ отбелязва приноса на маестро Лорд като забележителен рок и оркестров композитор. Заедно с Дикинсън, на сцената ще излязат още Таня О’Калахан (Whitesnake) – бас китара, Джон О’Хара (Jethro Tull) – клавишни, Кайтнер Зи Дока (IAN PAICE BAND) – китара, Бернхард Велц – барабани (Ian Paice), както и диригентът Пол Ман.
Още с пристигането си у нас вчера Брус Дикинсън сподели, че проектът с музиката на Джон Лорд е много важен за него, защото реализира огромната му страст към творчеството на Лорд и Deep Purple.

Репетициите за шоуто вече започнаха, а маестро Пол Ман, който е дирижирал елитни световни оркестри като Лондонския симфоничен оркестър и Кралската филхармония на Ливърпул, изрази своето възхищение от отличната подготовка на българските музиканти от оркестър „Кантус Фирмус“ (предишно име Оркестър на Класик ФМ радио). Много от тях принадлежат към поколението, израснало с музиката на Deep Purple и очакват с нетърпение срещата с легендарните изпълнители.

Концертите в българската столица са част от турнето на групата, което обхваща още Букурещ, Сараево, Загреб, Любляна и Оломоуц, както и няколко от големите мегаполиси в Бразилия.

Двучасовото шоу в двата дни ще започне в 20:00 ч. с изпълнение на Концерт за група и оркестър – 50-минутна творба от три части, съчетаваща рок саунда с композиционните принципи на класическата музика. В програмата следват две авторски песни на Брус Дикинсън и няколко от вечните класики на Deep Purple. Уникален облик на българските концерти ще придаде и участието на Теодосий Спасов, специално поканен от групата за това шоу. Големият български кавалджия ще изпълни рок версия на фолклорната песен „Ерген деда“ от Петър Льондев.

Източник: Cantusfirmus.bg

Снимка: Pascal Rathe, Cantus Firmus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *