45 години от премиерата на филма “Челюсти”

45 години от премиерата на филма "Челюсти" | MMTV
На 20 юни 1975 г. хорър филмът под режисурата на Стивън Спилбърг “Челюсти” прави революция в киното и в отношението към цял животински вид

Екранизацията по едноименната книга на Питър Бенчли прави от 28 годишния режисьор Стивън Спилбърг знаменитост и затвърждава авторитета му в индустрията.

Филмът всява такъв ужас в зрителя, че никога повече те не се чувстват спокойни във водите на океана. Киносалоните са огласяни от писъци, а откриващата сцена е сравнявана с похватите на Хичкок. Музиката на Джон Уилямс допълнително въздейства емоционално, а актьорската игра на не особено известните дотогава актьори Рой Шнайдер, Ричард Драйфус и Робърт Шоу, превръщат лентата в класика, която и след 45 години ни плаши толкова успешно, колкото и при първата прожекция.

Ето и няколко интересни факта около “Челюсти”:

1. Режисьорът отказва да снима в студио, но изкарването на огромите машнини, задвижващи чудовишето се оказва голямо предизвикателство. И Спилбърг решава да сведе до минимум присъствието му в кадър във филма. По този начин зрителят вижда жертвите през очите на акулата.

Режисьорът отказва да снима в студио, но изкарването на огромите машнини, задвижващи чудовишето се оказва голямо предизвикателство.

2. Стивън Спилбърг не е първият избор за режисьор на ‘’Челюсти’’. Задачата е била дадена на Дик Ричърдс, който е уволнен след среща с шефовете на филмовото студио, на която заявява, че не вижда разлика между акула и кит. Спилбър си взема бележка и се подготвя за съдбоносната среща, която преобръща кариерата му.

3. Преди снимките Спилбърг взел двама свои приятели, Джордж Лукас и Джон Милиус, за да разгледат технически как е направено чудовището. Бъдещият създател на ‘’Междузвездни войни’’ влязъл вътре в корема на акулата и в този момент двамата му приятели дружно затръшнали вратата. Майтапът обаче им излязъл солено, защото паста на чудовището заяла и Лукас трябвало да я разбие с шутове, за да излезе. По време на снимките заради това имали постоянни проблеми с устата на акулата.

4. Зловещата музика към ‘’Челюсти’’ е дело на Джон Уилямс, за която той получава Златен Глобус и Оскар. Спилбърг в началото не я харесва, струва му се банална, въпреки че е с препратки към Стравински и Клод Дебюси. В крайна сметка саундтракът към филма си остава един от най-успешните в твореството на Уилямс.

ловещата музика към ‘’Челюсти’’ е дело на Джон Уилямс, за която той получава Златен Глобус и Оскар.

5. Акулите за филма са всъщност три. Една напълна херметично изолирана, за подводни снимки и крупни планове и две разрязани странично, за достъп на екипа от техници, съставен от 40 човека. Челюстите на всяка от акулите била с ширина от 1,5 метра, а само главата тежала почти 200 килограма. Трите акули имали едно име – Брус, в чест на адвоката на Спилбърг Брус Реймър, младеж със желяна хватка.

6. Хорър филмът провокирал явление, което по-късно природозащитниците нарекли ‘’ефектът на ‘’Челюстите’’- моряци и бракониери започнали да избиват хиляди акули, което продължило няколко десетилетия. През 1997 г. дори в САЩ забранили избиването на големите бели акули, които въобще рядко нападат хора. През последните години статистиката показва, че е имало около 80 атаки на акули към хора, като този показател намалява. Авторът на романа Питър Бенчли става по-късно еко активист и споделя, че никога не би написал книгата, ако е знаел какви ще бъдат последствията.

Хорър филмът провокирал явление, което по-късно природозащитниците нарекли ‘’ефектът на ‘’Челюстите’’- моряци и бракониери започнали да избиват хиляди акули, което продължило няколко десетилетия.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *