Мистериозната магия на Ориент експрес

Мистериозната магия на Ориент експрес
Днес “Убийство в Ориент експрес” отново занимава Холивуд

Ако човек се разрови в интернет, чичо Гугъл би му разкрил, че вдъхновението за романа май е дошло с малко българска помощ.

mmtv-orient-express-1.jpg

Луксозен пътнически влак, едно убийство и дузина разноцветни персонажи. Сред тях – случайно попаднал детектив, но не кой да е, а легендата Еркюл Поаро. Историята се ражда под перото на Агата Кристи през 1934 г. и се превръща в най-известния криминален роман в света. Оттогава насам той продължава да вълнува публиката със своите теми и герои, далеч надхвърлящи епохата си.

Вдъхновението

Пътническият влак за първи път тръгва от Париж за Виена през 1883 г. Получава официално името „Ориент Експрес“ малко по-късно през 1891г. Маршрутът му се променя неведнъж, но винаги остава еталон за лукс и удобство. Пътуване в такива удобства контрастни за времената, когато преминаването през толкова далечни места е било още тежко и опасно.

mmtv-orient-express-4.jpg

Агата Кристи се качва за първи път на „Ориент експрес“ през 1928 г., което бележи първото ѝ пътуване сама. Три години по-късно тя вече е омъжена за археолога Макс Малоун, когото решава да последва на разкопки в Египет. Тогава писателката отново потегля със същия влак. В деня, когато “Ориент експрес” е спрял в София, във вагон на гара Пловдив е открит труп на мъж, прободен няколко пъти с нож.

Тогава от редакцията на „Дневник“ изпращат криминалният репортер Стефан Брашнаров (подписвал се с псевдонима Репортер S) до Пловдив. Най-бързият начин Брашнаров да стигне дотам е да се качи на прочутия влак. От кондуктора на „Ориент експрес“ журналистът разбира, че в едно от купетата пътува известна английска писателка.

mmtv-orient-express-2.jpg

Брашнаров намира Кристи и двамата започват разговор на английски и френски, в който си помагат с жестове. Журналистът ѝ разказва за случая, който го отвежда във влака, докато навън се вихри снежна виелица. Такава откриваме и в романа на Агата Кристи, който разказва именно за убийство, чиято причина са прободни рани. Книгата “Убийство в Ориент експрес” излиза три години по-късно, а копие от него авторката изпраща с автограф до самия Брашнаров… Случайност?

Книгата

Сред оценките в пресата по това време се казва: „Г-жа Кристи прави правдоподобна една малко вероятна история и кара читателите да тръпнат в очакване и съмнение до края“. Един журналист още тогава нарича романа „най-добрата железопътна история“.

mmtv-orient-express-5.jpg

Кое обаче прави „Убийство в Ориент експрес“ толкова велико произведение? Освен майсторски разказаната история, комбинацията от обстановка, герои и вечните теми за престъпление и отмъщение продължават да звучат актуално и през XXI в. Докато луксозният влак е спрян сред нищото, динамиката в разследването се настанява за сметка на отсъстващото движение. Макар и тясно, пространството се изпълва с тайните на своите обитатели, а истинското пътуване – емоционално вместо физическо – е за самия Еркюл Поаро и неговите представи за човешката природа.

mmtv-orient-express-8.jpg

За да бъдат достоверни детайлите в книгата й, се твърди, че по време на пътуванията с „Ориент Експрес“ Агата Кристи проверява купета, дръжки на врати и ключове за осветление. Предполага се, че тя пише книгата в хотел „Пера Палас“ в Истанбул. Стая 411, където тя е отседнала по това време, днес все още привлича туристи.

Филмите

Първият пълнометражен и доста успешен опит за екранизиране на „Убийство в Ориент експрес“ идва през 1974 г. с едноименния филм на Сидни Лъмет. По време на лондонската премиера на филма е и последната публична поява на Агата Кристи, която по това време е на 84 години. Лентата получава 6 номинации „Оскар“, от които само един се материализира в златна статуетка. Печели я Ингрид Берман за поддържащата си роля на мисионерката Грета.

mmtv-orient-express-6.jpg

Тази есен, 43 години по-късно, отново се пренасяме на голям екран в света на Агата Кристи. Режисьор на лентата този път е Кенет Брана. Ако не сте гледали версията от ‘74, ви препоръчвам да си я пуснете преди новата – в противен случай има вероятност старата да бледнее. И това не е само заради технологиите.

mmtv-orient-express-7.jpg

Освен предимства като живописни цветове и красиви движения на камерата, филмът успява да отдели малко повече акцент за всеки един от героите си. Изигран от Кенет Брана, Еркюл Поаро излъчва доста повече благородство от колегата си Албърт Фини.

Вместо да отблъсква, детективът ни спечелва със странностите си, които тук изглеждат симпатични

„Убийство в Ориент експрес“ се радва на също толкова звезден актьорски екип, но с една идея повече драматизъм, екшън и съспенс успява да задържи през цялото време вниманието на зрителите.

След история като тази едва ли на пътуванията с влак ще гледате по същия начин. За щастие обаче пътешествията с „Ориент експрес“ все още не са история. В духа на някогашния лукс може да се придвижим от Верона до Париж например. Това може да направим благодарение на компанията собственик на легендарния влак Venice Simplon-Orient-Express. Билетите не падат под няколкостотин паунда на човек, но преди да спестим толкова не ни остава друго, освен да попътуваме от седалките в киносалона.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Bulsatcom Fusion, TiVi.BG и Neterra TV.

ДениДим

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *