„Щастливия Пер“ на „София Филм Фест 2019″

„Щастливия Пер“ на „София Филм Фест 2019" | MMTV

Голяма част от филмите на Биле Аугуст са основани на значимо литературно произведение. Новото му творение „Щастливеца Пер“ е точно такова – направено по романа на датския нобелов лауреат Хенрик Понтопидан.

Филмът направи своята премиера за България на 12-ти март. Прожекцията беше предшествана от представяне на режисьора и връчването му на награда от кмета на София Йорданка Фандъкова

Режисьорът обяви и плана си да снима филм за цар Борис III, който ще се казва „Добрият цар“ и изрази надеждата си, че ще е готов за „София филм фест 2020“. Личността на цар Борис III и неговата роля в спасяването на българските евреи го е заинтригувала и идеята му е да представи любовна история на фона на историческите събития в България по време на Втората световна война.

Любовта във всичките ѝ измерения, както и затруднението да бъде изпитвана и проявявана присъства неизменно в творбите на Биле Аугуст. Както в голяма част от филмите му, така и в „Щастливеца Пер“ фактологията и случките служат за мизансцен на многопластови герои и техните взаимоотношения.

Петер Сидениус е младеж с огромен инженерен талант и визия за икономическия просперитет на Дания, посредством добива на електроенергия от възобновяеми природни източници като вятъра и водата

Възпитан от тираничен и фанатично отдаден на християнската вяра баща, Пер, както героят започва да се представя сам, напуска дома си в Западна Дания и заминава за столицата, за да учи инженерство. Съдбата и неговата решителност да представи идеите си и да намери начин за тяхното реализиране го срещат с богато еврейско семейство. В него вниманието му привлича може би най-светлият образ в цялото произведение – Якобе, която е по-голямата дъщеря в заможната фамилия.

Въпреки тричасовата продължителност на филма, събитията сякаш препускат и дори в бавното темпо на действието постоянно се усеща напрежението, търсенията и обратите в мислите и чувствата на героя Пер. Една осакатена от липсата на любов в детството душа, която успява да намери покой в самотата и пълното отдаване на гения си с подобен фанатизъм и безкомпромисност като този на баща му към Бог. И въпреки че инженерните проекти на Пер остават неговите най-ценни рожби, той успява да избегне опасността да се превърне в този баща, който винаги е ненавиждал.

Успоредно с това личността на Якобе периодично се появява като съвършеното въплъщение на безусловната любовта към един човек, която променя целия свят отвътре-навън и обратно. Любов, която омекотява, но е безкомпромисна, болезнена, но плодотворна, трансформирана, но вечна.

Щастливия Пер“ провокира зрителя да си задава множество въпроси, дълго след като е напуснал киносалона. Човек постоянно се връща към образите на Петер Сидениус и Якобе, като изпитва особена толерантност и разбиране, премесени с възхищение и дори обич. Така се случва обикновено, когато се докосваме до произведения с голяма стойност.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *