„Въздесъщият“ в риалитито на живота

MMTV. „Въздесъщият“ в риалитито на живота. Българско кино.

Ако мислите, че хората под наблюдение на Големия брат са интересни за гледане, то вживяването в самата му роля си струва вниманието 10 пъти повече.

Именно второто прави главният герой в новия филм на Илиян Джевелеков “Въздесъщият”.

Режисьорът продължава да вълнува със съвременни теми. След като разгледа връзката между виртуално и реално в първия си филм “Love.net”, вторият посвещава на любопитството към чуждия живот и проявите на човек, когато уж никой не го гледа. Останалите герои са наблюдавани от Емил – шеф на рекламна агенция и писател, който търси вдъхновение за следващ роман. Намира го с експеримента да постави скрити камери сред близки и колеги, който започва заради кражбите в дома на родителите си. Знаем обаче, че пътят към ада е осеян с добри намерения.

Филмът стъпва върху добре познати мотиви като криза на средната възраст, изневери и афери на работното място.

Те обаче са поставени в контекст, който досега не сме виждали в родното кино – този на технологиите. Манията да притежаваш цялата информация и илюзията, че да виждаш всичко не те прави въздесъщ, а още по-безсилен. Докато пред очите на героя се развива най-великото шоу на света, по-действително и от тв риалити, истините стават повече, отколкото той може да понесе.

mmtv-vuzdesushtiiat-2.jpg

Много малко вероятно е „Въздесъщият“ да предизвика типичния хейт, който съпътства почти всяка нова българска лента.

Тук просто няма достатъчна причина за оплакване, дори напротив. Идеята на Джевелеков е предадена на екран не с мрачно настроение и сиви битови моменти, а чрез съвременна визия на героите и местата в София. Филмът е заснет от един от най-добрите ни оператори – Емил Христов („Каръци“, „Цветът на хамелеона“). Той умело улавя емоции и допринася за атмосферата. Наред със заснетото от него за повече автентичност виждаме действието и в кадри от поставените от главния герой устройства.

mmtv-vuzdesushtiiat-3.jpg

Актьорският екип е също толкова силен. Велислав Павлов пресъздава достоверно многото етапи, през които преминава героя му Емил. Теодора Духовникова придава на героинята си повече цвят, отколкото на пръв поглед притежава сдържаната психоложка Ани. Тя успява с овладяна игра да я спаси от излишна мелодраматичност, а също толкова естествени са Ирмена Чичикова и Весела Бабинова, за която това е кино дебют. Тони Минасян е вълнуващ за гледане заради нюансите, с които играе. Анастасия Лютова представя ярко амбициозната си героиня, мениджър в рекламна агенция.

mmtv-vuzdesushtiiat-4.jpg

На фалша сред младите герои контрастира искрените отношения между по-възрастните.

Михаил Мутафов, Мария Славчева, Борис Луканов олицетворяват забравените ценности, които не виреят в отношенията на техните наследници. Без излишна назидателност сцените с такова послание за достатъчно красноречиви.

mmtv-vuzdesushtiiat-5.jpg

„Въздесъщият“ не е просто филм за воайорство, а за цената, с която се заплаща прекрачването на личното пространство. Нещо, което виждаме все по-често в компанията на социални мрежи и самозабравили се медии. Това не остана недооценено от Фестивала „Златна роза“, откъдето лентата си тръгна с Голямата награда за най-добър филм. Най-добър актьор и актриса за Велислав Павлов и Теодора Духовникова и Награда на публиката. Остава и вие да позволите да ви хване за гърлото. Официалната му премиера е на 10 октомври от 19 ч. в Зала 1 на НДК. По кината тръгва от 13 октомври, петък.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Bulsatcom Fusion, TiVi.BG и Neterra TV.

ДениДим

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *