Как музиката се отразява на настроението ни?

Как музиката се отразява на настроението ни? | MMTV
Преди всеки мач Serena Williams слуша “Flashdance What A Feeling” на Irene Cara

Спортистката споделя, че тази песен ѝ помага да събере силите си и да подготви ума си преди състезание. За тренировките си предпочита други две популярни песни – Кelly Clarkson’s – „Stronger (What Doesn’t Kill You) и P!nk – „Just Give Me a Reason”.

Преди всеки мач Serena Williams слуша “Flashdance What A Feeling” на Irene CaraМеждувременно шампионката на US Open миналата година,  Naomi Osaka твърди, че песните на Eminem и Nicki Minaj са били съдбоносни за нейния успех.

Междувременно шампионката на US Open миналата година,  Naomi Osaka твърди, че песните на Eminem и Nicki Minaj са били съдбоносни за нейния успех.Не е нужно да сте световноизвестен спортист като Williams или Osaka, за да знаете, че добрата песен може да ви накара да се мотивирате. Всeки има любима песен или плейлист, които да помогнат тежката тренировка да е по-приятна и зареждаща.

Може ли една песен да направи повече от това? Може ли музиката действително да повиши продуктивността и настроението ни?

Психолози и спортни учени приеха тези въпроси много сериозно. Техните открития биха могли да ни помогнат да създадем перфектния плейлист, който да ни помогне да подобрим мотивацията и настроението си.

Costas Karageorghis от Brunel University в Лондон е пионер в голяма част от изследванията в тази област. В книгата си „Applying Music in Exercise and Sport” той идентифицира много начини, по които музиката може да подобри физическата работа.

Costas Karageorghis от Brunel University в Лондон е пионер в голяма част от изследванията в тази област. В книгата си „Applying Music in Exercise and Sport” той идентифицира много начини, по които музиката може да подобри физическата работа.Най-непосредствената и очевидна е емоционалната връзка, която изграждаме с определени песни. Слушането на саундтраците на филма „Rocky“, например, „може да създаде положително усещане, че човек може да преодолее неблагополучието“.

По време на тренировка музиката помага да насочите вниманието си към песента, която слушате, а не към самото действие, така се притъпява чувството на умора в телата ни. Това може да има особено мощен ефект при по-умерени тренировки.

Доказано, е че когато слушаме музика сме склонни да подценяваме своите усилия с около 10%. Това означава, че цялата тренировка се усеща много по-лека, отколкото би била без музиката. Това трябва да увеличи общата издръжливост, като ви помогне да бягате по-бързо и по-продължително.

Какво чакате?! Пуснете си любимото парче и направете една зареждаща тренировка!

Какво чакате?! Пуснете си любимото парче и направете една зареждаща тренировка!Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *