Жаклин Вагенщайн за CineLibri 2017

Интервю с Жаклин Вагенщайн, организаторката на фестивала CineLibri

Дени: Много се радвам, че се съгласихте за това бързо интервю. CineLibri за трета поредна година ще се проведе като единствения фестивал, който показва екранизации на книги. През 2017-та за първи път е ангажирано жури. Какво ново, по-важно има тази година?

Жаклин Вагенщайн: Новото е, че имаме много нови филми и изцяло нови филми от края на 2016-та и 2017-та, съвременни продукции, изключително мащабни от цяла Европа, Азия, Америка. Имаме международно жури, както казахме. 8 филма в конкурсната програма от 2016-та и 2017-та година. Няколко класики, изключително много събития, почерпки, купони, пърформанси… Сега ще открием с един много любопитен пърформанс на Рут Колева, който, ако искате, можете да заснемете. Мисля, че ще е доста зрелищно. И новият филм на Роман Полански, който е със световна премиера и освен днес в зала 1 на НДК, ще бъде излъчен още минимум 10-тина пъти в София и няколко града

Дени: Какво Ви вдъхнови за това партньорство и за създаването на текста?

Жаклин Вагенщайн: Ами, стана случайно. Ние винаги сме имали желание да включим музиката в нашите проекти. Музиката, знаете, е неизменна част от кино изкуството и естествено всяка година фестивалът е бил откриван с различни музикални парчета. Първият път направихме нов аранжимент на Moon river, ето, сега написахме цяло парче. Текстът е вдъхновен от филми, от метафори, които свързват филми и книги. Това съответно изразява идеята на фестивала, самият припев – “Екранът – музика на буквите” за това как думите и буквите оживяват като образи на големия екран. Позказва се пътят на думите от белия лист до големия екран.

Също бих искала да препоръчам едно много любопитно събитие, което ще се случи, отново е филм в конкурсната програма. Това е “Дама Пика”, екранизация по повест на Пушкин, от съвременен руски режисьор с много богата кинематография – Павел Лунгин. Първият от филмите, ще се излъчи на петък 13-ти, “Дама Пика” съответно, в зала България, а преди това ще изпълним 2 арии. Те ще са от едноименната ария на Чейковски със сопрано и мецосопрано в рамките на “80 години зала България” със Софийската филхармония.

Това ще е и кинопрожекция в зала България, петък 13-ти, а пък другото голямо събитие на фестивала е 14-ти, тази събота, отново в зала 1 на НДК. Там на живо ще се състои церемонията по награждаването в присъствието на журито.  Сред тях са внучката на Чаплин – Кийра Чаплин, Илиян Джевелеков от българска страна, Бруно Коле и Дориана Леондев. Ще връчим голямата награда на фестивала, след което ще излъчим също една много силна продукция – “Анна Каренина. Съдбата на Вронски”.

Дени: Кои филми лично Вие очаквате с нетърпение и бихте ни препоръчали?

Жаклин Вагенщайн: В конкурсната програма има изключително любопитни филми. Сред тях ще спомена “Вечерята” по Херман Кох с Ричард Гиър в главната роля. “Завръщане в Монтаук”, новият филм на Фолкер Шльондорф, който тази година ще ни гостува. Новият филм на София Копола, който взе наградата за режисура в Кан, “Изгубеният град Z” по един истински случай, една забележителна продукция с Чарли Хънам в главната роля. Сред мойте фаворити извън конкурсната програма е филмът “Фортуната” на Серджо Кастелито, който ни беше гост преди 2 години с Жасмин Тринка в главната роля. Тя прави забележителна роля, взе сега наскоро в Кан награда за най-добра женска роля, “Слугинята”, южнокорейски филм, забележителна кинематография, смятам го за един от върховете изобщо в киното и на този фестивал филм с над 85 награди и номинации. Ще имаме и други гостуващи писатели като Давид Гросман, който наскоро взе международния букър, изобщо пълна е програмата с все любопитни…

Дени:… които всички очакваме с нетърпение. Благодаря много и успех!

Жаклин Вагенщайн: Благодаря! Очакваме ви от 11-ти до 22-ри.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Bulsatcom Fusion, TiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *