Голяма акция за почистване на река Струма тази неделя

почистване на река Струма

На 26 септември, в неделя, в слънце или дъжд, загрижени за природата кюстендилци ще подкрепят инициативата на създателите на Harmonica Organic Foods и ще се съберат на бреговете на река Струма в района на Кюстендил в 10.00 часа.  За един ден те ще се опитат да извадят колкото се може повече от натрупаните по бреговете на реката отпадъци.

От Harmonica Organic Foods от миналата година търсят решение на проблема с голямото замърсяване на река Струма.

“Сега имаме нужда от много хора”

казаха организаторите. Те посочиха, че преди година акцията е започната само от трима души и постепенно в нея са се включили много доброволци.

Преди година Методи от Хармоника, заедно с двама приятели, започват да отделят време и да събират боклука от Струма до село Долна Гращица. Постепенно се включват още хора, като примерът на Методи увлича и колегите му. Екипът на Хармоника прави всичко възможно, за да спре източниците на нови отпадъци към реката и да изчисти тези, които са вече там.

Редовно ви разказваме за тези усилия в сайта ни и социалните мрежи. Срещнахме много подкрепа и много активни хора на място, с които сме сигурни, че нещата ще се случат и най-сетне Струма да потече чиста, а Мето и приятелите му да се захванат с друго.” – споделят от Хармоника.

Надяваме се, че това ще е и пример за много други хора в България и ще мотивира и други организации да се обединят и да се справят със замърсяването на реките там, където живеят и работят.

Акцията е на 26 септември в 10 часа, в слънце или дъжд
С обединени усилия на община Кюстендил и на много съмишленици от района ще се осигури  добра организация, място за паркиране, материали за почистването, извозване и депониране на събрания боклук.
Ето и  повече подробности от организаторите:

“В работата ни в Хармоника винаги търсим най-отговорните решения, независимо дали е за чиста храна или за чиста река, за да можем да даваме пример с действията си и на другите. Ще ви очакваме на 26 септември. Доведете деца, приятели, роднини, колеги. Трябва да сме много, за да се справим”.

Ето и кои са пунктовете, на които ще ви очакват:

Пункт 1 – под Конявски мост срещу бензиностанция СТРУМА ПЕТРОЛ. Местоположениеhttps://goo.gl/maps/RmVMJ4DfiswEYoi1

Пункт 2 – при помпената станция. Местоположениеhttps://goo.gl/maps/NZjsoHJP9CkAu8zL9

Пункт 3 – под Тръновлажкия мост. Местоположениеhttps://goo.gl/maps/VLNQhcM1qe6rLRGZ6

Добавяме НОВ ПУНКТ 5 в един от най-замърсените участъци – при река Банщица край село Жабокрът, малко преди рекичката да се влее в Струма. Местоположение в Google Maps > https://goo.gl/maps/pQSHbYtqX71QGB9t6

Теренът за почистване там е много предизвикателен, а количеството отпадъци – немислимо. Започваме така, но в следващите дни и месеци ще търсим най-доброто решение за трайно почистване на река Банщица.

Насоки и разпределение по пунктовете:

Пункт №1 е най-удобен като транспорт и паркинг, но замърсяването е най-малко. Спокойно можете да доведете и децата.

Пространството при Пункт №2 е силно замърсено, но достъпът е по черен път. Изберете го, ако сте с подходяща кола и сте мотивирани да се справите със сериозни отпадъци.

Пункт №3 също е с удобен достъп от пътя. Замърсяването е сериозно и приносът ви ще е осезаем.

Новият Пункт №5 е на много важно място. Ще може да се гази директно в реката, защото там е достатъчно плитка в момента. Чистотата на Банщица е ключова за целия район.

Питате се къде се губи Пункт №4…?!

Той ще е в сърцето на кв. “Изток” и жителите му започват ударно почистване, за да подготвят квартала за големите промени, свързани с по-добра инфраструктура и по-ефективно управление на отпадъка.

Носете по-плътни ръкавици, тъй като наличните на пунктовете ще са за еднократна употреба; гумени ботуши или обувки, с които да можете да влизате в кал и вода – за всеки случай, все пак ще се чисти река; материали по ваша преценка, които ще ви помогнат при събирането на отпадъка – рибарски кепчета, хващачи за боклуци и др.

Осигурени на място по пунктовете ще са еднократни ръкавици, предпазни медицински маски, чували за събиране и сортиране на отпадъците.

Ще се чисти разделно. Пластмасовите и стъклени отпадъци ще се събират в отделен цвят чували и ще бъдат транспортирани до пунктовете за вторични суровинии в Кюстендил. Със средствата ще се подкрепи Детското отделение на МБАЛ – Кюстендил.

Битовите и всички останали нерециклируени отпадъци също ще имат свой цвят чували и ще бъдат транспортирани към съответното депо за боклук. В най-замърсените участъци ще се действа със специализирана техника от Община Кюстендил.

Очакваме ви тази неделя, 26 септември. Началото поставяме в 10:00 ч., но може да идвате по всяко време на деня. Доведете деца, родители, приятели, колеги.

Photo: Златина Точкова

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате в социалните мрежи: FacebookInstagramTik Tok и Twitter. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни OnDemand на нашият сайт MM Player или в канала ни в YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *