Камен Донев спира да играе в Народния театър

Камен Донев спира да играе в Народния театър

Актьорът Камен Донев обяви на Фейсбук страницата си, че напуска представлението ”Животът е прекрасен”, в което играе на сцената на Народния театър, заради несъгласие с ръководството му

Ето и пълният текст на публикацията

УВЕДОМЛЕНИЕ

“Скъпа моя, уважаема публика!
Искам да ви информирам, че от днес напускам представлението “Живота е прекрасен” поради крайна нетърпимост към ситуацията в Народния театър и безобразното, арогантно поведение на директора на театъра.
След скандалите и събитията произтекли впоследствие, аз излизах на сцената от любов към спектакъла и от уважение към вас, зрителите.
Но чашата преля… Аз имам достойнство и няма да позволя то да бъде погазвано!
Благодаря ви за аплодисментите.
Надявам се и вярвам, че ще се видим в Народен театър “Иван Вазов” при други обстоятелства и друго ръководство.
Ваш, Камен Донев”
Животът е прекрасен - постер

В отговор на позицията на Камен Донев, ръководството на Народния театър изрази отношение на сайта си, което гласи:

”Намираме за манипулативно и непрофесионално поведението на актьора Камен Донев, който за пореден път използва сцената на театъра, за да насажда напрежение, което дестабилизира работата на институцията и уронва престижа на Първата сцена на България като създава „новини“, захранващи скандал, целящ да анулира смисъла и качеството на художествените процеси. 

За участие в спектаклите от репертоара на НТ „Иван Вазов“ с актьорите, които не са на трудов договор с театъра, се сключват договори, с които се уреждат взаимоотношенията на страните, включително и възнаграждението на актьорите.

При възстановяването на спектакъла „Животът е прекрасен“ такъв договор е сключен и с Камен Донев, който не е щатен актьор на театъра, като във връзка с поставени от негова страна условия, възнаграждението му за изпълнението на ролята на Семьон Подсекалников е увеличено трикратно спрямо предходния договор на актьора с театъра за същата роля.

Договорът е сключен на 20.12.2022 г. и е в сила до изиграването на десет представления. До момента в изпълнение на този договор са реализирани девет постановки с негово участие, а последният му ангажимент е програмиран за 28 септември.

В тази връзка екипът на Народния театър намира за спекулативни изказванията, направени от актьора за напускане на спектакъла, междувременно изразявайки желание за поредно предоговаряне на финансовите условия на изтичащия вече договор.”

За ”Животът е прекрасен”

Спектакълът е създаден по текста на строго забранената от съветската власт пиеса на Николай Ердман „Самоубиецът”, написана през 1928 г., но поставена за първи път едва през 1987 г. Наричат „Самоубиецът” „Ревизор” на ХХ век, сравняват Николай Ердман с класиците на сатирата Николай Гогол и А. В. Сухово-Кобилин. Заглавието „Животът е прекрасен” води към размисли и надежди за победата на всекидневните чудеса, въображението и големите истини над смазващата действителност.

След среднощен битов скандал, изпълнен с много смешни и стигащи границите на веселия абсурд сцени, главният герой Подсекалников решава да се самоубие. Причините са безработица, скука, безизходица, несбъднати мечти, досада от всекидневието и от околните…

Но когато решава да си отиде от този свят, защото не намира смисъл в живота, се появява тълпа от хора, която го убеждава да придаде смисъл на скорошната си смърт. Следва лавина от безумно веселие и съвсем неочакван край.

Награди:

ИКАР 2013 и АСКЕЕР 2012 за водеща мъжка роля на Камен Донев за ролята на Семьон Подсекалников.

Награда на обществото на независимите театрални критици на Светлана Янчева за ролята на Серафима Илинична.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате в социалните мрежи: FacebookInstagramTikTok и Twitter. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни OnDemand на нашият сайт MM Player или в канала ни в YouTube