Без снимачни гафове с Dynaphos

MMTV. Без снимачни гафове с Dynaphos при излъчвания на живо.

Качествените устройства на Dynaphos ти позволяват да се включиш на живо в интернет от все повече места и снимачни гафове.

Независимо обаче дали си на разходка в планината, купонясваш на концерт или решаваш да покажеш дивотиите на котката си, всички искаме едно – добро качество на картината и звука (добре де, и поне 50 зрители на лайв стрийма в социалните мрежи). Особено когато снимането е част от работата, както е при нас – в телевизия ММ.

Всеки професионалист би искал да предостави на своята аудитория максимално близко преживяване до реалното. Ето какво ни е научил нашият 15-годишен опит за избягването на снимачни гафове.

tv-script-9.jpg

Отдели време за препродукция

В такива случаи трябва добре да обмислиш дали мястото на снимки е закрито, или навън. Ден или нощ, шумна локация с много хора или спокойна студийна обстановка? Разполагаш ли с реквизит, подходящ фон, място за сядане? И не последно по важност – сценарий! Колкото и да са готини импровизациите, ако нямаш опит в тях, е добре да имаш план, по който да протича действието.

dynaphos-001.mp4.still002.jpg

Изпробвай предварително честотната лента

Ако не правиш това, рискът е често „замръзване“ на лайв стрийма (надпис „buffering”). Необходимо е да разполагаш с най-малко 5Mbps (мегабита в секунда) uplink, за да предаваш с HD качество в YouTube и 3Mbps за 720p във Facebook Live. Затова най-добре е да изпробваш интернет услугата преди събитието да е започнало.

Обърни внимание на звука

Аудиото може наистина да развали удоволствието от видеото, а това кара зрителите да затворят прозореца на стрийма. Най-честите проблеми са свързани с шум на заден план, недостатъчна сила на звука или твърде голяма, която води до изкривяване. Ако настройките позволяват външни устройства, то микрофоните брошка са добра идея при шумни места, за да намалиш звуците в стрийма си. Но ако тази опция не съществува, препоръчваме ти да избереш по-тихо място.

dslr-hdmi-mmtv.jpg

DSLR камери с проблемни HDMI изводи

Някои DSLR камери (дигитални огледално-рефлексни) се рекламират с това, че поддържат HDMI видео (такова с висока детайлност). Понякога обаче се случва да няма звук от HDMI извода (при Canon T5i и T6i, Nikon D3200 и D600). А някои камери от предишни поколения или такива, създадени най-вече за статични изображения, не възпроизвеждат стрийм на живо (като Olympus OM-D E-M5 Mark II).

Затова няма как да мине без малко да се разровиш – провери при кои модели са описани ясно спецификите на HDMI.

bad-lighting_3.jpg

Лошо осветление

Нискокачествената камера може да бъде замаскирана с няколко добре поставени светлини. Използване на схемата с три точки на светлина и балансирането на белия цвят чрез камерата значително подобрява качеството на видео стрийма. Ако зависиш от бюджет, има и по-евтини решения за поръчка на светлини, с които може да помогне чичко Google. Пробвай лампи с ярки крушки с температура на дневна светлина, както и рефлектори за допълване.

В момента тенденцията е да се използва мощно и енергоспестяващо диодно осветление, както за домашни, така и за професионални ТВ студиа. В сайта на Dynaphos например може да се открият не само нискобюджетни диодни осветления, но и най-високият клас професионални диодни осветления.

dynaphos-001.mp4.still001_0.jpg

И не на последно място – качествени устройства като тези на Dynaphos

Рисковете на живото предаване дебнат постоянно, но винаги е по-сигурно, когато разчиташ на надежден партньор в оборудването. Именно такива са Dynaphos. Голямо разнообразие от продукти и оборудване за фотография и видео заснемане – фотографско и видео осветление, камери, стативи и аксесоари, броудкаст оборудване и още, може да разгледате на www.dynaphos.com. Там те очакват качествени устройства и обслужване без забележки, които няма да оставят място за гафове.

Финалната лятна разпродажба на Dynaphos е в сила до 15 септември или до изчерпване на количествата. Така че побързай – до твоите удивителни кадри те делят няколко клика разстояние!

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Bulsatcom Fusion, TiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *