Филмът, който разплака всички

Награда "Goya" за филма "Живот между струните"

Филмът за Ара Маликян „Живот между струните” спечели най-големата награда на испанското кино – отличието Goya за най-добър документален филм. Лентата е дело на Наталия Морено – жената до легендарния цигулар, която е испанска актриса и режисьорка. На бляскавата церемония в Малага двамата бяха бурно аплодирани от публиката.

„Живот между струните” беше удостоен и с испанския филмов приз “Forque”. Тогава в киносалона проблясваха сълзи в очите на публиката. Испанците обичат и много ценят своя Ара. Не само заради необичайната му лична история, достойна за филм. Но и защото вече 20 години украсява със своя изключителен колорит испанската сцена.

Ара Маликян

Роден на 14 септември 1968 година в Бейрут, Ливан, Ара от малък се учи да свири на цигулка под вещото ръководство на своя баща, а на 12 години изнася и първия си концерт. 40 години бащата на Ара събира и пази спомени и документи за семейната им история. Сега с филма си за Ара режисьорката Наталия Морено прави многозначителен жест към бащата. Тя показва, че неговият син е жив и е един от най-блестящите световни музиканти.

Роден на 14 септември 1968 година в Бейрут, Ливан, Ара от малък се учи да свири на цигулка под вещото ръководство на своя баща

„Музиката в моето семейство е повече от музика, повече от цигулка. Тя е оцеляването. Това е животът. На 8 години, когато около теб падат бомби и имаш само една цигулка, наследена от баща си, ти не говориш за бъдещето, защото дори не знаеш дали утре ще отидеш на училище. Не знаеш какво те очаква, нямаш мечти.”

Филмът „Живот между струните” разказва за трагичен откъс от историята на арменския народ

За миграцията на бежанците между Азия и Европа. 8-годишният Ара във военен Бейрут, притежаващ само една цигулка и един огромен талант. История за бедните му години на следване в Германия и Англия. Филмът разказва това как се достига до световните сцени, какво е да имаш собствен оркестър и да си чакан и аплодиран от милиони почитатели. Дори без да притежаваш цигулка, изработена от прочут лютиер.

“Виждал съм много тъмни неща в живота около мен. И благодарение на музиката се доближих до светлината. Кагато баща ми ми завеща цигулката, знаеше, че тя не само ще ме спаси, но и ще ме направи щастлив. И се оказа прав.”

Скоро ще видим легендарния Ара и в България. Не пропускайте да се насладите на звука на неговите струни.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *