OPERA OPEN с премиера на „Милосърдието на Тит“ от Моцарт

В България операта е поставяна само веднъж

OPERA OPEN представя премиерата на „Милосърдието на Тит“ от Моцарт в Античния театър на 15 юли Последната опера на Моцарт е рядко изпълнявано произведение поради необичайния сюжет и музикалните предизвикателства към изпълнителите. Върху нелесната задача творят диригентът Диан Чобанов, режисьорът Вера Немирова, художникът Юлиян Табаков и Драгомир Йосифов – диригент на хора и акомпанимент на речитативите.

Сюжетът се развива в Древен Рим

Mоцарт приема да композира „Милосърдието на Тит“ за коронацията в Прага на Леополд II, император на Свещената Римска империя, като крал на Бохемия. Либретото е пo прочута опера сериa ( сериозна опера ) от Пиетро Метастазио, която по това време е използвана близо 40 пъти от други композитори. Сюжетът се развива в Древен Рим – на Капитолия и в Колизеума, и сцената на Античния театър в Пловдив служи за естествен декор. Художникът Юлиян Табаков подчертава мястото на действието, но го превръща в една съвсем съвременна локация с препратка към античността.

Темата на постановката е властта и самотата

В центъра на „Милосърдието на Тит“ на Моцарт стои владетел, който не може да се определи – раздвоен между дълга и любовта. „Тит е един от най-големите военнолюбци в историята, той е този римски владетел, който е разрушил Йерусалим дотам, че е останала само Стената на плача.

Когато се прибира след тази жестока война в Рим решава да се промени и да бъде добродетел, милосърден, но това не става с вълшебна пръчка и по-скоро се превръща в диктатура на доброто. Той се чувства комфортно, но не забелязва, че вкарва всички останали в катастрофа.

Всички герои са съдбовно свързани един с друг, много трудно някой може да се освободи от тази зависимост,“ споделя Вера Немирова, която е поставяла операта и в Люцерн преди 10 години.

„Милосърдието на Тит“ от Моцарт - плакат
„Милосърдието на Тит“ от Моцарт

Музикално „Милосърдието на Тит“ се извайва от виенския възпитаник маестро Диан Чобанов и диригента на хора Драгомир Йосифов.

Ограничените речитативи, магическата музика с възхитителни хуманистични арии и дълбоко вълнуващи ансамбли превъщат произведението в още един от шедьоврите на Моцарт. Партията на Тит се изпълнява от тенора Георги Султанов, а за Сесто е поканен американският контратенор със стремителна кариера Рей Шене, който създава много автентичен образ, с изключителна музикалност и професионализъм.

Останалите роли се изпълняват от Вера Гиргинова, Евгения Ралчева, Вероника Дженсен и Виктор Кръстанов. Концерт майстор е Балаш Шварц.

Билети за „Милосърдието на Тит“ се продават на касите на Операта, в мрежата на Ивентим и онлайн в eventim.bg и grabo.bg.

OPERA OPEN e част от проргама „Наследство 2023“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате в социалните мрежи: FacebookInstagramTikTok и Twitter. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни OnDemand на нашият сайт MM Player или в канала ни в YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *