Иън Макюън откри четвъртия кино-литературен фестивал CineLibri

Иън Макюън откри четвъртия кино-литературен фестивал CineLibri

На елегантна церемония в зала 1 на НДК Жаклин Вагенщайн, основател и директор на CineLibri, връчи почетна награда на Иън Макюън

Той е един от най-мощните гласове в съвременната белетристика, за неоценимия му принос към изкуството на литературната адаптация!

Ефектен визуален пърформанс (Полиформа студио, танц и хореография Дорина Пунчева и Цветан Апостолов) ознаменува четвъртото издание на единствения фестивал в света, празнуващ неразривната връзка между двете най-популярни и обичани изкуства – киното и литературата. Непосредствено след церемонията се състоя българската премиера на филма „На плажа Чезъл” (реж. Доминик Кук), екранизация на едноименния роман на Макюън, номиниран за „Букър“.

Иън Макюън, който е не само изящен стилист и проникновен изследовател на човешката психика, но изтъкнат общественик и ненадминат преводач на литературата на езика на киното, благодари за оказаната чест с думите:

„Уверявам ви, че за мен това е наистина изключително интересен фестивал – не прилича на никой друг фестивал, на който съм присъствал, а съм присъствал на страшно много.”

Часове по-рано, на тържествена церемония в Аулата на Ректората, Макюън беше удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза”Часове по-рано, на тържествена церемония в Аулата на Ректората, Макюън беше удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза"

Той произнесе академично слово на тема „Свободата на изразяването” (Freedom of Expression).

“Организациите, които разпространяват фалшиви новини, искат да ни накарат да вярваме, че нищо не е истина, че на никого не можем да се доверим и по този начин на сцената излизат демагогията, цинизмът и нихилизмът. Ще си позволя да се позова на един цитат от Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но ще защитавам с цената на всичко правото ти да го кажеш”.

Макюън подчерта, че е посветил живота си на романа като начин за изследване на хората и взаимоотношенията им с духовния и заобикалящия ги свят:

„За мен е голяма привилегия да посветя живота си на тази литературна форма. И за мен е голяма чест на получа наградата на Софийския университет.”

Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Факултета по класически и нови филологии и на Факултета по славянски филологии.

Почитателите на именития британски писател, който има несметно количество награди в биографията си, в т.ч. „Букър” и „Уитбред”, имаха възможност за среща с автограф на 11 октомври от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото”, НДК.

Предстоят срещи с най-превеждания холандски писател в света – Херман Кох

Както и с един от най-ценените творци на Франция – Давид Фоенкинос, който ще представи у нас новия си филм „Ревност”. Кох и Фоенкинос са част от петчленното жури с председател Мартичка Божилова. То ще излъчи най-талантливата литературна адаптация за голям екран на 16 октомври в зала 1 на НДК. Тогава ще имаме удоволствието да видим филма „Човекът, който уби Дон Кихот” на култовия режисьор Тери Гилиъм.

„В продължение на две седмици ще разчитаме образи и ще визуализираме думи”

обяви по време на откриването снощи директорът на CineLibri Жаклин Вагенщайн

„И, както се казва в „На плажа Чезъл”, „Няма значение дали любовта ще се запази. Важното е, че съществува.”

Билетите за всички прожекции в София и страната са в продажба през системата на epay и на касите на кината. Подробна информация за предстоящите фестивални събития можете да откриете на  www.cinеlibri.com и във фейсбук страницата.

Събитието се осъществява с любезната подкрепа на Столична програма КУЛТУРА, Виваком, Джеймисън, УниКредит Булбанк, Катаржина, Нескафе, М Кар София, България Еър и множество партньорски институции.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *