Кой нарочи петък 13-ти за фатален ден?

А вие суеверни ли сте?

Кой нарочи петък 13-ти за фатален ден? | MMTV

От незапомнени времена денят петък 13-ти предизвиква у много хора неясното усещане за страх. А суеверията, свързани с „фаталния” ден, са безброй.

На тази дата мнозина са толкова притеснени, че дори не излизат от вкъщи. Други отказват да летят със самолет и да пътуват въобще. Трети отлагат покупката на жилище, кола и т.н.

Много ресторанти и увеселителни паркове остават полупразни. Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа.

Петък 13-ти – мит или реалност?Петък 13-ти – мит или реалност?

Този ден съществува и се вярва в него. Има няколко хипотези за появата на петък 13-ти

Датата е 13 октомври 1307 година. По нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V са арестувани Жак дьо Моле – Великият Магистър на Ордена на тамплиерите и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък 13-ти е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.

Скандинавският бог на злотото и огъня Локи нахълтал неканен на празненство като 13-ти гост и коварно убил със стрела бога на радостта Балдер. Тогава Земята потънала в мрак и траур.

В древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Те вярвали, че 13-тият в групата е самият дявол.

Фаталното “13”

Фаталното число 13

Според нумеролозите числото 13 „страда“ заради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в годината, 12 зодиакални знака, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13-та е картата на смъртта.

Смятам, че страхът от числото 13 се увеличава все повече. Над 80 % от небостъргачите нямат 13-ти етаж. Много летища пропускат 13-тата писта. Немалко хотели са без 13-ти етаж или 13-та стая. Във Formula 1 няма болид с номер 13. А улиците във Флоренция нямат номер 13.

Немалко хотели са без 13-ти етаж или 13-та стая

Не знам за вас, но аз определено не съм от онази група хора, които вярват в суеверията, свързани с фаталния ден. Дори напротив, мога да се похваля с големи количества късмет, които ме спохождат на петък 13-ти.

Всичко е въпрос на нагласа, а силата на мисълта определено има пръст в това. Затова се настройте положително за днешния ден, усмихнете се и не очаквайте да ви се случи нещо лошо.

А за онези от вас, които остават суеверни до мозъка на костите си, имам няколко съвета как да се предпазите от лоши поличби на петък 13-ти.

Няколко съвета как да се предпазите от лоши поличби на петък 13-ти

Пипнете дърво, кръстосайте показалеца и средния си пръст, стойте колкото се може по-далеч от черни котки и в никакъв случай не поглеждайте пълната луна през парче стъкло. Скъпи суеверници, хвърляйте колкото се може повече сол зад себе си, за да се предпазите от “нещо” през фаталния ден.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *