Защо се отнасяме с хората в неравностойно положение като към някакви „чужди нам хора“?!

Защо се отнасяме с хората в неравностойно положение като към някакви „чужди нам хора“?!
През 1992 г. Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за Международен ден на хората с увреждания

Целта е по този начин всички политици и институции да бъдат постоянно мотивирани да предприемат по-ефективни действия за подобряване на живота на хора с увреждания.

Хората в неравностойно положение трябва да имат достъпът до архитектурната среда, общообразователна система, общия пазар на труда, информация и процеси за изработване и вземане на политически решения. Това са само част от нещата, на които трябва да се обърне специално внимание, за да може те да имат по-улеснен начин на живот.

А за да може да се осигурят дори и минимални условия за това са необходими много средства.

От пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика съобщиха, че през 2020 г. ще увеличат месечната финансова подкрепа, регламентирана в Закона за хората с увреждания, с 4,3%

Това означава, че конкретният ѝ размер ще варира в зависимост от степента на увреждане. Сумата за подпомагане ще започва от 25,41 лв. за хората, които имат увреждания от 50% до 70,99% и до 206, 91 лв. за хората с над 90% степен на увреждане с право на чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност.

Факт е, че въпреки споменатото предстоящо увеличение средствата за подпомагане са крайно недостатъчни. Същевременно парите са инструмент за базисни нужди. Това се отнася не само за хората с увреждания, а за всички ни.

За съжаление отношението на българина към хората с увреждания е повече от непристойно

Неведнъж ми се е случвало да наблюдавам погледите и отношението на околните към болни и хора с недъзи. Гледат сякаш са видели призрак или пък просто извръщат глава. Същевременно с това си поведение ние възрастните даваме лош пример на малчуганите и вместо да обясним, ние предаваме собствената си концепция за отхвърлянето и отбягването на хората с увреждания.

Случвало ми се е да чувам как дете задава въпрос: „Какво му има на този човек?“, а отговорът, който получава е нещо от рода: „Не гледай натам! Нищо му няма.

Така децата растат в неведение, защото не получават отговор на въпросите си. По този начин вместо да приемат и общуват с „различните“, те ги отхвърлят, защото за тях са невидими. А тези които си забелязват много често им се подиграват, а дори понякога биват и агресивни към тях.

Спомням си първото си пътуване до Лондон преди години. Разхождайки се из улиците на острова ми правеше огромно впечатление колко много хора с увреждания има там. И те като нас се смееха, пиеха чай по класическа английска рецепта, правеха си снимки, пазаруваха.

Българинът много обича да слага етикети. Определено етикетът „различни“ е един от най-често използваните

В тази връзка много световни изследвания показват, че когато отсъства личният контакт, когато хората не се познават и не се срещат помежду си, това поражда у тях страхове. Тук идва и въпросът как да се срещаме с „различните“ като те нямат необходимите условия да излязат от дома си?! За съжаление няма как да ги видим, защото те са затворници в собствения си дом.

Силно вярвам, че с времето приобщаването на хората с увреждания ще бъде по-успешно. Аз и ти, който четеш трябва да поемем отговорността да приемаме хората с увреждания. Защото болестта и съдбата съвсем не означава, че трябва да ги отхвърляме, а напротив. Нека в този ден си припомним какво означава да подадеш ръка на някого.

Призовавам ви в обикновения делничен ден да направите нещо необикновено. Защото малък жест или усмивка не биха ни коствали много, но за някои ще бъдат смисъла за живот.Призовавам ви в обикновения делничен ден да направите нещо необикновено. Защото малък жест или усмивка не биха ни коствали много, но за някои ще бъдат смисъла за живот.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.