Джазменът Боби Вълчев превръща музикотерапията в своя кауза

bobby-valchev-jazz-concert

На 18-ти декември Боби Вълчев и приятели се обединяват около каузата за осигуряване на средства за музикотерапия.

Терапията ще е предназначена за деца и младежи със специални нужди в дневния център “Св. Врач” в София. В него се осигуряват както емоционална и психологическа подкрепа за децата, така и активности за социализация и адаптация.

Паричната сума ще се набира чрез билети за концерта, закупени през bilet.bg (https://bit.ly/3eKt2nX) и City Mark Art Center, чрез специални кутии за събиране на дарения, които ще бъдат позиционирани на място на самото събитие на 18 декември 2022, и чрез онлайн дарения в platformata.bg (https://bit.ly/3TnVCdD).

Сред музикантите, които ще подкрепят инициираната от Боби Вълчев кауза, са талантливите деца-изпълнители Жени Кринчева, Емилиян Бърдарски, Аглея Канева и Александър Вичев, някои от които имат авторски песни, участие в национални и международни конкурси и в известни телевизионни формати.

Музикотерапията включва както слушане на определени композиции, подбрани за индивидуалното специфично състояние, така и дейности, при които пациентът активно участва във възпроизвеждането на музиката.

Минималната сума за една година, необходима за заниманията по музикотерапия два пъти седмично, е 3000 лв. Цел на концерта е дори да ги удвои.

Ползите на музиката и нейното значение при развитието на децата е кауза, върху която Боби Вълчев работи от години. В Дубай, където живее вече 12 години, преподава пиано, тромпет и пеене на деца, както индивидуално, така и като част от GEMS Education schools – най-голямата музикална школа в Дубай. Изпълнителят скоро планира и отваряне на собствена музикална школа в България.

Музикотерапията е доказано ефективна при деца с аутизъм, говорни проблеми, заекване и други състояния. Причината за това е, че речта има твърде много съвместими с музиката елементи: мелодия, ритъм, темпо, паузи. Музикотерапията помага и за развиване на сетивността.

Терапевтичният ефект се постига от усвояването на ритъма не само в движенията, но и в говора. Развива много центрове в мозъка и метроритмичното чувство, което също е свързано с говора. Музикотерапията повлиява добре върху динамиката на мисловните процеси и способността за обобщения, но за жалост е подценявана в България. Важно е те са се провеждат два пъти седмично за дълъг период от време без да се прекъсва. Резултатите проличават след първите няколко седмици.

Повече за концерта на 18-ти декември, може да намерите тук:

Събитие във Facebook:

https://www.facebook.com/events/938684600422375/?ref=newsfeed

Платформа за дарения: https://bit.ly/3f0oJEQ

Билети: https://bilet.bg/bg/events/blagotvoritelen-koleden-djaz-koncert-na-bobi-valchev/3624

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате в социалните мрежи: FacebookInstagramTik Tok и Twitter. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни OnDemand на нашият сайт MM Player или в канала ни в YouTube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *