Steve Morse напуска Deep Purple след 28 години в легендарната група

Steve Morse напуска Deep Purple след 28 години в легендарната група

Steve Morse сподели, че не може да продължава работата си с групата, докато се грижи за съпругата си, която е болна от рак

През април тази година, по-малко от два месеца преди концерта им в София, китаристът на Deep Purple обяви, че се оттегля временно от групата и турнето им, за да се посвети на семейството си и да бъде до съпругата си Janine. За негов заместник бе извикан ирландецът Simon McBride. Той е работил в проекти на двама от членовете на Deep Purple, Ian Gillan и Don Airey, така че присъединяването му към основния състав на бандата не компрометира по никакъв начин изпълненията на живо. В това се убедиха и  всички, които  бяха на концерта им на 29 май в ‘’Арена Армеец’’.

След изявлението на Steve Morse днес има голяма вероятност ирландският китарист да стане част от легендарната група за постоянно

Очакванията, че състоянието на съпругата на Steve Morse ще се подобри и той ще може да се присъедини отново към турнето, за съжаление не се оправдаха. Janine е в последен, четвърти стадий на болестта. Steve Morse би искал да прекара оставащото ѝ време с нея и със семейството си, въпреки че музиката и приятелите му от Deep Purple много му липсват.

Последният концерт на Morse с Deep Purple беше през февруари във Флорида на Rock Legends Cruise

Американският китарист, познат от групите DIXIE DREGS и Kansas,се присъедини към обожаваните в България рокаджии през 1994 г., след като Ritchie Blackmore внезапно си тръгна и Joe Satriani беше извикан в края на 1993 г. спешно да спасява остатъка от турнето им в Япония.

Оттогава минаха 28 години, Steve Morse записа с Deep Purple осем студийни албума, свири на стотици концерти и остави свой собствен отпечатък върху саунда и музиката на едни от боговете на хард рока.

Steve Morse покори сърцата на родната публика още при първото идване на Deep Purple в България през 1998 г. въпреки огромното предубеждение, че няма кой да влезе в обувките на Ritchie Blackmore. Аз имах щастието да направя и първото интервю на Steve Morse за българска медия и запазих много чудесни спомени от нашия разговор.

Последният 21-ви студиен албум на Deep Purple със Steve Morse, Whoosh! излезе през 2020г., след успешните InFinite (2017) и Now What (2013). Това е третият път, в който групата твори съвместно с продуцента Bob Ezrin, който е работил с KISS, Pink Floyd, Alice Cooper и още много други известни музиканти.

Членовете на Deep Purple Ian Gillan, Roger Glover, Ian Paice и Don Airey излязоха с официално съобщение по повод напускането на Steve Morse. В него те споделиха и следното:

‘’Steve ще липсва много на групата, техническия ни екип,мениджмънта, лейбъла и на всички, които са имали удоволствието да работят с него през годините. Steve винаги е бил изключително благодарен за подкрепата и любовта на феновете на Deep Purple в целия свят.’’

Снимки: Jim Rakete, Twitter

Източник: loudersound.com

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате в социалните мрежи: FacebookInstagramTikTok и Twitter. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни OnDemand на нашият сайт MM Player или в канала ни в YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *