“The Magician” – албумът – откровение на Калофер Михов

"The Magician" - албумът - откровение на Калофер Михов | MMTV

Телевизия ММ винаги е подкрепяла талантите на България независимо къде географски се намират и на какъв език пеят. Музикантът, който ви представяме днес в MM OPEN STAGE е изключително мъдър за своите 24 години, много любопитен за тайните на света и човешките взаимоотношения и изцяло отдаден на музиката и идеите, за които иска да разкаже на глобалната си публикa по земното кълбо. След завръщането му от Бирмингам и изтичането на карантината, която сам си наложи заради пандемията от коронавирус, разговаряме с Калофер Михов за новия му проект с мейли.

Преди това обаче нека ви го представим:

Калофер Михов е роден през 1996 година. и от съвсем малък проявява интерес към изкуството. Първите му стъпки на “сцена” са в реклама, когато е едва на 7 години. Продължава да се снима и изиграва главна роля във филма на режисьора Ники Акимов “Малка нощна приказка”. Филмът е с награди от много фестивали за детско кино.

Още на 9 г. на снимачната площадка има щастието да срещне и да се учи от големи имена в българското кино и театър като Тодор Колев, Сашо Косев, Мая Новоселска, Стефания Колева и други. Записва се на уроци по китара и така до днес продължава да изучава любимия инструмент. През 2013 г. с приятели основават бандата ”Simai”, с която покорява български и международни сцени. През 2015 издават първия си албум и в момента се очакват финалните щрихи на втория албум на групата.

През 2013 г. с приятели основават бандата ''Simai'', с която покорява български и международни сцени.

След завършване на средното си образование заминава за Великобритания, където се дипломира със специалност “Тонрежисура” и заедно с другите момчета продължават да създават и да свирят любимата си музика.

През 2019 г. Калофер реализира първият си самостоятелен проект – мини албум на име “The Fool”. През 2020 г. след упорит труд става реалност и дългосвирещият му албум “The Magician”.

През 2019 г. Калофер реализира първият си самостоятелен проект - мини албум на име "The Fool". През 2020 г. след упорит труд става реалност и дългосвирещият му албум "The Magician".

Той композира, изсвирва, записва, изпява и мастерира всичките си парчета сам. Повлиян от света на мистичното, талантливия младеж нарича проектите си “Глупакът” и “Магьосникът”, а всички са обединени от общото заглавие “Голямата Тайна на Калофер Михов” (Kalofer Mihov’s Major Arcana). Настоящият албум е поредното парче от пъзела a “тайната” се разкрива малко по малко и следват много нови истории разказани с музика.

  1. Излизането на първия албум е вълнуващо почти колкото първата любов. Смело начинание по време на пандемия. Поздравления! ”The Magician” изглежда много мислен и преживян, със силни, мъдри думи в които се борят Тъмнината и Светлината, Доброто и Злото. Как се родиха музиката и текстовете?

Активната структурирана и дисциплинирана работа по албума отне около 7 месеца. Една част от песните са се въртяли като идеи в главата ми през последните няколко години, просто им трябваше да бъдат контекстуализирани, повечето обаче, се появиха сами по време на процеса на работа. Сигурен съм, че всеки артист и музикант има различен работен процес, моят е изключително интуативен и най-често се оставям на течението да ме води. ‘The Magician’ е продукт не само на цялостният ми опит в музикалния свят до сега, но и на неугастващият ми интерес към мистицизмът и окултното. За мен е важно всички, активно и съзнателно винаги да се опитваме да четем между редовете. Също толкова важно е обаче, да бъдат вложени замисъл и значение зад всичко което правим.

  1. Разкажи ни откъде тръгна интересът Ви към картите Таро?


Тарото е много интересно изкуство. От малък имам огромен афинитет към тайнственото и древното, сиволите и скритите значения на нещата. Смятам, че човек се учи докато е жив и никога не трябва да спира да търси своя път обратно към вселената.

Разкажи ни откъде тръгна интересът Ви към картите Таро?

  1. Вие сте човекът-оркестър плюс певец, аранжор, текстописец… Има ли нещо, което не може да правите?

Не мога да свиря на акордеон, но ежедневно правя опити да се науча, а приятелката ми за съжаление бива потърпевша. За мое щастие обаче, тя не само, че търпи моите налудничави идеи, но даже и в повечето случаи играе и ролята на съучастник. Аз лично не се чувствам виртуозен в нищо от гореспоменатите, но така ми се иска някой ден да бъда!

  1. Албумът е записан по време на карантината след завръщането Ви от Бирмингъм, където живеехте и учихте до скоро. Какво или кой в процеса на творчество Ви вдъхнови най-много? 

Пандемията наистина промени плановете ми много, наложи се да завърша работата по албума почти в движение, защото сам си бях сложил крайна дата на приключване. Имах късмета, че попринцип методите ми на продуциране са нековенциални и гъвкави. В крайна сметка е важно да се научим да се адаптираме спрямо ситуацита и да се опитваме да извадим максимума, въпреки пречките изправени на пътя ни. Когато ‘The Magician’ беше в своят начален стадии, аз работех като консултант в най-голямата верига английски музикални магазини и всекидневно се срещах с нова музика. Мисля, че всекидневният сблъсък с този сегмент от музкалнта индустрия ми повлия най-дълбоко. Разбрах, че наистина има много хора които свъщност адски много им пука за музикалния албум като допирна точка между музиканта и слушателя. За съжаление, музикалната индустрия е станала доста по-различна след появата на интернета и една от по-неприятните за мен промени, е че в световен мащаб, новата музика бива разпространява и консумирана под формата на сингъли- еднодневки. Концептуалните албуми са все по-голяма рядкост и за това се вдъхнових да се пробвам, да бъда част от решението, а не част от проблема.

  1. Музиката Ви е уникална, кои са учителите Ви и спомняте ли си защо и кога музиката се превърна от хоби в основно занимание?


Еха, благодаря за комплимента, надявам се да е така! Като млад тийнейджър за много кратко време посещавах уроци по китара, в този период обаче, не мисля, че имах нужната устойчивост на вниманието и преждевременно реших да приключа курса на обучение. В последствие през следващите няколко години инструментът сам всякаш бавно намери пътя си обратно към мен. Блус музиката изигра голяма роля за любовта ми към китарата, каквато играе и до ден днешен. Той е ужасно добър фондамент за всеки начинаещ музикант. За китарата съм научил много от легеди като Eric Clapton, BB King и Jimi Hentrix, но мисля, че артисти като Jack White, Black Keys, Gary Clark Jr. и John Mayer показват на целия свят, че блусът е навсякаде, има безкрайно много лица, и винаги ще бъде актуален.

Музиката Ви е уникална, кои са учителите Ви и спомняте ли си защо и кога музиката се превърна от хоби в основно занимание?

  1. Тексът който най-добре описва Вас самият в албума е ….?

Песента се казва Aries, а откъса е’ ‘I’m busting my head against the wall, my thick skull against the brick it goes”.

ARIES


I am begging you please
and I’m down on my knees
Can you save my soul
from eternal damnation?

I heard a whisper from GOD
telling me I’ll have to know how
how to save my soul
from eternal damnation

I’m busting my head against the wall
My thick skull against the brick it goes
I’m sinking down, but this is how
I want to live my life, to the deep I divе

Clouds offer me their comfort
but what I need is clarity
Good news are always welcome here
even if they’re bad for me

I’m busting my head against the wall
My thick skull against the brick it goes
I’m sinking down, but this is how
I want to live my life, to the deep I dive

If it’s not shining bright, then it bores me
But somebody told me that the world
isn’t black and white
So if you manage to hold the

divine and the holy, hold it tight for your homies
The day will bring the night
The day will bring the night
The day will bring the night
The day will bring the night
As I am

Busting my head against the wall
My thick skull against the brick it goes
I’m sinking down, but this is how
I want to live my life, to the deep I dive

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.