Отиде си голямата българска актриса Стоянка Мутафова

Легендата на българския театър почина на 97 години

Отиде си голямата българска актриса Стоянка Мутафова

В рамките на 10 дни България се прости с двама от най-големите си артисти. На 27 ноември на 76 години ни напусна големия Стефан Данаилов, а днес почина Стоянка Мутафова.

Личният мениджър на актрисата Евгени Боянов съобщи тъжната вест:

“Тази сутрин в 6:15 ч. загубихме Стоянка Мутафова. Нейният Нейчо си я прибра на Никулден! Поклон пред светлата ѝ памет!”

Мутафова е издъхнала в реанимацията на Военномедицинска академия, където е била поставена на апаратно дишане. От ВМА заявиха:

“След продължително и тежко боледуване и въпреки всички усилия, положени от екипите на Военномедицинска академия, тази сутрин почина Стоянка Мутафова.”

Мутафова страдаше от сериозни здравословни проблеми през последните пет месеца. В края на октомври се наложи да я оперират заради проблеми с жлъчката. Тя получи сепсис и беше с висока температура, но лекарите успяха да я стабилизират.

Последният рожден ден на Стоянка Мутафова едва побра почитателите ѝ в зала 1 на НДК

Легендарната актриса, известна най-вече с комедийните си роли на сцената отпразнува на 2 февруари тази година 97-ия си рожден ден със спектакъла „Стоянка Мутафова – 70 години на сцена“.

Животът на Стоянка Мутафова винаги е бил посветен на театъра, където тя взима участие в 90 постановки. През 2016 г. на преклонната възраст от 94 години неуморната актриса направи голямо световно турне в театрални зали в САЩ, Германия, Канада, Нидерландия, Швейцария и Великобритания.

Родена на 2. 2. 22 г. (2 февруари 1922 г.) в София тя завършва Първа софийска девическа гимназия през 1941 г.. След това завършва класическа филология в Софийския университет „Климент Охридски“, Държавната театрална школа към Народния театър „Иван Вазов“ в София (1946 – 1947) и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия (1947 – 1949). От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър. Стоянка Мутафова е сред основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, където работи от 1956 до 1991 г.. След това играе на сцената на Драматичния театър „Адриана Будевска“ в Бургас.

Именно комедията бе жанрът, в който най-силно се разпростираше таланта на Мутафова. За първи път се появява в театъра, когато е едва 13-годишна и изиграва Дуняшка от “Женитба”. А още с първата си професионална роля през 1945 г. тя играе прислужницата в пиеса на Молиер.

В интервю пред БНТ Стоянка Мутафова споделя:

“Животът е театър, който не носи театър в себе си, е умрял. Аз не говоря за артисти. Всеки човек носи театър в себе си. Всеки. Аз вече си отивам, но ми се иска театърът малко да се извиси…”

 

Екипът на телевизия ММ изказва своите най-искрени съболезнования на близките на Стоянка Мутафова.

 

СБОГОМ!