Албена Джоунс за Благотворителния базар на МЖК – София

Интервю с Албена Джоунс за благотворителния базар на Международният Женски Клуб – София.

Чуйте цялото интервю във видеото или прочетете следващите редове.

Дени: Здравейте! Аз съм Деница и се намираме в Cine Grand, където днес ще си говорим с Албена Джоунс, президент на Международния женски клуб, който тази година отново организира Благотворителния коледен базар. Здравейте!

Албена: Здравейте! Благодаря за поканата!

Дени: И аз благодаря! Разкажете ни малко повече за себе си. От колко време сте в България и какво ви кара да останете тук?

Албена: Аз съм половин българка от смесен брак. Майка ми е българка, баща ми беше от Южен Судан. Родена съм тук в България, учила съм тук, след това заминах да следвам във Великобритания и се установих в Лондон почти 20 години. Там изградих кариера, създадох семейство. Но се завърнах в България преди 5-6 години, за да основа собствен бизнес.

Дени: Чудесно! На 3ти декември очакваме 23тия поред благотворителен базар на Международния женски клуб София. Какво ви мотивира да продължавате с него всяка година?

Албена: Ами, аз вече 3та поредна година участвам в Международния женски клуб и тази година за първи път като президент на организацията. Мотивациите наистина са много. На първо място, лично за себе си, бих казала, че това е едно предизвикателство, тъй като това е един голям организационен процес. Ние от май месец формираме екип, който започва да работи по организацията на този един ден. Трябва да имаш добри лидерски умения, да си много добър организатор. Иначе това, което много ме мотивира, естествено, е каузата и всички, които сме участници в този ден, включително чуждестранните мисии, без които този базар ще е невъзможен, защото те са главните участници. Също така и публиката. Така че каузата е това, което ни обединява всички на този ден, тъй като набраните средства се дават за благотворителност на съответни благотворителни организации, които ние избираме да подкрепим през годината. И на последно място, бих казала, това което много ми харесва е, че това е една възможност да се покаже международния аспект на българската публика, защото много хора не са пътували, някои хора може би не са напускали пределите на България и това е една възможност в един ден да направиш като околосведско пътешествие.

Дени: Да, да пътуваш по света без реално да излизаш от границите на столицата. Към организации с каква насоченост в предишните издания са били предназначени средствата?

Албена: Честно да ви кажа, до сега е имало една такава тенденция към нископривилегированите, към децата в нужда, главно домовете за сираци. Но сега искам малко промяна, да се внесе разнообразие в проектите, които ще подкрепяме, тъй като според мен има много каузи в България, които заслужават да получат нашето съдействие. Тази година искам да погледнем към възрастните хора, също така към интеграцията на младите хора в обществото, таланти, спорт и естествено екологичното и животните също са едни много важни теми в наши дни. Така че искаме да направим нещата в по-широк аспект.

Дени: А освен благотворителния аспект, заради какво друго си струва да посетим изданието тази година?

Албена: Както казах това е едно околосведско пътешествие. Нашето мото е „Светът идва при вас/The World comes to you” . Ще има толкова много колорит, ще има разнообразна музикална и културна програма на сцената на зала 4 в Интер Експо Център. Различните щандове ще ви дадат да се насладите на нещо, което може би не сте опитвали. Например руският щанд ще има храна за космонавти. Някога опитвали ли сте храна за космонавти? На американския щанд ще има един хубав Харли Дейвидсън и Елвис, с който публиката ще може да се снима. Австрийският щанд ще предлага последните модели на кристалите Сваровски. Така че, ако търсите някакъв уникален коледен подарък или новогодишен, това е мястото и денят.

Дени: Чудесна възможност.

Албена: Да. Японският щанд ще има калиграфия, което е рисуване с японски символи на картички. Просто ще има толкова много храна, напитки от цял свят, сувенири, ръчно изработени изделия. Така че ще бъде толкова интересно, но трябва да сте там, за да усетите и да видите.

Дени: Със сигурност е така! Споменахме щандовете. Имате ли наблюдения кои от тях привличат най-много внимание сред посетителите и какво най-често купуват те?

Албена: Мисля, че по-екзотичните щандове са по-интересни на българската публика. Например, тази година за първи път ще имаме участие от един Карибски остров, това е Антига и Барбуда. Не съм сигурна, изненада е какво са ни подготвили, но ще имат една голяма мултимедия, на която ще показват пейзажи от острова така, че да привлекат вниманието на българската публика към Карибите. Също така африканските щандове са много интересни. Например от суданския щанд може да си закупите изделия от крокодилска кожа, от змийска кожа, чанти, обувки, южноафриканските вина. Мексиканският щанд ще е много колоритен, както всяка година така, че купонджиите задължително трябва да посетят мексиканския щанд. Ще има маргарити, текила, начос и много музика, естествено.

Дени: Като представител освен на българската, а и на една чуждестранна култура, според вас добре ли е представена африканската култура у нас и има ли интерес тук към нея?

Албена: Бих казала, че недостатъчно. Интерес има, защото май месец пък участвах в едно друго мероприятие, което беше „Денят на Африка” и там имаше толкова много хора, а нямаме, например, африкански ресторанти. Нпоследък видях, че са сформирали няколко групи за африкански танци. Така че има много интерес от младото поколение, тъй като африканският континен е интересен и за това на базара не трябва да се пропускат африканските щандове. Те много са се постарали с храната, напитките и това са неща, които са дошли толкова от далеч специално за този ден, така че това е една много хубава възможност за тези, които се интересуват от африканската култура, да я опита този ден.

Дени: Чудесно! Да се надяваме наистина, че това събитие ще проправи път за повече интерес към далечни и други култури. Такова мащабно събитие със сигурност изисква доста хора. Видях, че търсите доброволци. Ние, като екип и нашите зрители, как бихме могли да помогнем?

Албена: Да, наистина ще са ни нужни доброволци в деня на базара. Миналата година събитието беше посетено от над 8000 души за този един ден и участваха около 100-тина доброволци. Набирането на доброволци вече започна. Ако проявявате интерес, може да се включите, като влезете на нашата фейсбук страница. Там има линк, който можете да проследите, съответно имейл адрес на дамата, която се занима с доброволците и наистина да помогнете за нашата добра кауза, а също така и да прекарате един незабравим ден, в който ще се запознаете с хора от цял свят. Ще ви се даде специална гривна, която ще показва, че вие сте доброволец. Също за доброволците сме предвидили безплатно хапване и пийване, освен нашите спонсори вода „Драгойново” от всички щандове, като се види вашата гривна и се знае, че сте доброволец, могат да ви почерпят с някакво вкусно ястие или със сладкишче. Каквото желаете.

Дени: Добре, нека поканим нашите зрители!

Албена: Просто ще е един фантастичен ден и той няма да има такъв добър резултат без всички вас. Ще започнем в Интер Експо Център в 9 часа. Ще бъде отворено тогава само за ВИП гостите и за посланиците, като можете да закупите билет, за да бъдете ВИП гост на стойност 20 лева. Става въпрос за 3ти декември, другата неделя. Нормалните билети са на цена 4 лева за възрастни, 2 лева за деца и за студенти и вратите за всички останали ще бъдат отворени в 10 часа. Но ще започнем в 9, в 9:30 ще има официално тържествено откриване и ще сме там цял ден до 7 вечерта. Ще ви очакваме!

Дени: Чудесно! Бъдете там и може да се срещнем на живо!

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Bulsatcom Fusion, TiVi.BG и Neterra TV.