Cinelibri – есенното изкушение за любопитните

MMTV. Cinelibri. Есенното изкушение за любопитните.

Ежегодният фестивал за литература и кино Cinelibri се провежда за трети пореден път.

Единственият по рода си кинофестивал в света, който представя екранизации на литературни произведения, ще представи на родната публика изключителен подбор от филми, звездни гости и дори музикални изненади. Тази година мотото на Cinelibri е ‘’Екранът- музика на буквите’’. Посланието ще се разпространява чрез специално създадената песен и видео, което ще бъде и шапката на фестивала. ‘’Светлата страна ‘’ е изпята от Рут Колева. Текстът е на Мартин Ръждашки и неуморната директорка на фестивала Жаклин Вагенщайн, а видеото е дело на режисьора Бойко Щонов.

За 12 дни в 12 града са предвидени 240 прожекции на 32 пълнометражни филма и 5 късометражни.

Да, цифрите са впечатляващи, но те говорят за бурното развитие на Cinelibri и изнасянето му вече и извън София. Филмите са продукции от 2016 и началото на 2017. Съвсем скоро ще научим и заглавията на двете световни премиери, които ще се случат именно в рамките на фестивала.

В конкурсната програма са включени 8 филма, които ще бъдат оценявани от международно жури, в което българският представител е режисьорът на ‘’Вездесъщият’’ Илиян Джевелеков. ‘’Вечерята’’, е по романа на Херман Кох с участието на Ричард Гиър и Стийв Кугън.

‘’Измамените’’  на София Копола е римейк на филма с Клинт Ийстууд от 1966 г. ‘’Завръщане в Маунтуък’’ е дело на Фолкер Шльондорф. Той е един от корифеите на европейското кино и носител на Оскар от 1979 г. за филма ‘’Тенекиеният барабан’’ по романа на Нобеловият лауреат Гюнтер Грас. Обърнете особено внимание на ‘’Изгубеният град Z’’ заснет впечатляващо от операторът Дариус Хонджи,. В неговото портфолио присъстват заглавия като Евита, Открадната красота и Seven. ‘’Червеният Истанбул’’ на режисьора Ферзан Йозпетек е първият му филм от 18 години, в който действието се развива в Турция.

Следващото заглавие е забележително по две причини.

‘’Дама Пика’’ е съвременен прочит на произведението на Пушкин, режисиран от Павел Лунгин. Прожекцията ще бъде в зала ‘’България’’, а преди това ще може да се насладите на изпълнения на Софийската филхармония. ‘’История на любовта’’ на румънският режисьор Раду Михайляну е със звездното  участие на Елиът Гулд, Дерек Джейкъби и Джема Артертън.

Последният филм в конкурсната програма е ‘’Анна Каренина. Историята на Вронски’’ на Карен Жахназаров. Романът на Лев Толстой има над 40 екранизации от 1927г. та до наши дни. На нас ще ни бъде доста интересен новият прочит на класиката.

Сред специалните гости на фестивала ще бъдат израелският писател и носител на престижното отличие ‘’Ман Букър’’ Давид Гросман, който ще представи екранизацията на романа му ‘’Ще избягаш ли с мен?”, режисьорът Фолкер Шльондорф, композиторът Бруно Пуле, италианката Дориана Леонтиев и внучката на Чарли Чаплин и правнучка на писателя Юджийн О’Нийл – Кийра Чаплин.

Освен филмите си заслужава да посетите и изложбата ‘’25-ти кадър’’ на фотографът Ивайло Петров, който е направил своята интерпертация на 10 от участващите филми. Спираме дотук, за да си оставим вратичка за още изненади, коитоса ни подготвили от Cinelibri между 11 и 22 октомври.

Cinelibri 2018

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Bulsatcom Fusion, TiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *