Mireille Darc: живот като на кино

Mireille Darc си отиде на 79-годишна възраст.

Актрисата Mireille Darc си отиде на 79-годишна възраст

Едно френско сърце, туптящо в над 50 филмови ленти, спря да бие в неделя,  но остана като една от иконите на европейското кино.

Макар сравнявана с Бриджит Бардо, по време на кариерата си Дарк изглежда по-улегнала и сериозна от своята колежка. Въпреки това публиката я възприема леко иронично, смятайки я за наивна и очарователна омиротворителка. Последното вероятно е по-вярно, тъй като Мирей е най-дългогодишната любима на Ален Делон, а за това определено се изискват качества. Тя обаче почти никога не засяга личния си живот в интервюта преди да издаде мемоарите си „Нека сърцето ми тупти“ (2005) и „Една свободна жена“ (2008).

mmtv-mireilledark-2.jpg

Родена в Тулон през 1938 г.

Мирей завършва тамошната Консерватория по драматични изкуства и 21-годишна се мести в Париж, за да следва кариера на актриса. Сменя фимилията си Егро на Дарк като препратка към Жана д’Арк. Така сякаш неволно си отрежда живот, в който ѝ се налага да се бори упорито и болезнено. Така от модел постепенно си извоюва главни роли във филми, режисирани от Жан Люк Годар, Роже Вадим и още знакови имена. Но не по-малко интересен е личният ѝ живот, който спокойно може да послужи за кино сценарий.

mmtv-mireilledark-4.jpg

В горещото лято на 1968 г. актрисата се запознава с Ален Делон

Тогава той е на Христова възраст и в разцвета на силите си. Двамата снимат филма „Джеф“ в Рим и неусетно стават неразделни. Дотогава тя възприема любовта по свои думи като „кратко приключение“. Но до колегата си тя започва да мечтае за семейна къща и деца. За онова време Мирей си спомня:

„Постоянно си казвах: това не е сън, ти си в най-красивия град на света близо до най-красивия мъж и за първи път не се страхуваш да обичаш, за първи път си мечтаеш това чувство да има бъдеще.“

След като се връщат от италианската столица към парижкото си ежедневие двамата продължават да се срещат, но без да заживяват заедно. Чувствата към френския секссимвол биха били изпитание за всяка дама, но връзките му с други жени не се отразяват драматично на Мирей Дарк. Тя признава, че Делон винаги е имал свой собствен личен живот. Спомня си например как той започва връзка със Симон Синьоре по време на снимките на „Вдовицата Кудерк“ през 1971 г. „Бях спокойна с факта, че Ален си имаше любовници. Той не криеше нищо и идвайки при него, засичах тръгващата си Мадли. Разминавахме се с усмивки.” Връзката ѝ с Делон не би била възможна без гледните им точки да съвпадат.

mmtv-mireilledark-6.jpg

„Той, подобно на мен, успяваше да не се превърне в жертва на любовта и да се лиши от независимостта. И двамата вярвахме, че нищо и никой не ти принадлежи. Очевидно, това беше черта, която осъзнахме по-късно. Винаги зачитахме границите на личното пространство.“

Предизвикателствата не спират и след като двамата заживяват заедно

Мирей Дарк някакси се справя с манията на публиката по Делон – феновете дори спят пред входа на дома им и трябва да бъдат побутнати с вратата, за да се излезе през нея. Появилото се недоволство и обвиненията, че актьорът е замесен в убийството на личния си асистент, само сближава двойката. Но може би най-големият враг на Дарк е самото ѝ сърце. Заради което докторите забраняват двамата с Делон да имат деца. Едно раждане би могло да бъде смъртоносно за актрисата, която от 20-годишна не бива да тича и изкачва стълби.

mmtv-mireilledark-3.jpg

През 1979 г. Мирей Дарк получава инфаркт

Ален до последно държи ръката ѝ преди да я отведат за осемчасова операция. Година по-късно любимата му е обездвижена заради катастрофа, която ѝ причинява фрактура на гръбначния стълб. По това време Делон снима филма „За кожата на едно ченге“ (1981) заедно с 20-годишната Ан Парийо, в която той се влюбва. Един ден актьорът споделя пред Дарк: „Прости ми, Мирей, но докато ти лежеше в болничното легло между тръби и пипети, твоят мъж те предаде.“ В своя защита по-късно той казва: „Беше любов от пръв поглед и невъзможно да се устои. Мислех, че всичко ще отмине бързо, но не стана.“

Лежейки в болничното легло, Мирей се чувства всичко друго, но не и красива. Смята за невъзможно да се състезава с двойно по-млада от нея жена. И двамата осъзнават, че актьорът няма същите чувства към доскорошната си любима, а Дарк – че за 15 години Делон се е превърнал в част от нея, която не се заличава толкова лесно. Един ден обаче тя събира смелост и го моли да не я посещава повече – в името на щастливите им години, прекарани заедно.

mmtv-mireilledark-5.jpg

Така двамата се разделят през 1982 г.

45-годишна, Мирей Дарк се научава отново да ходи, да се усмихва и обича. През 1982 г. започва връзка с френския журналист Пиер Барет, с когото е заедно до смъртта му през 1989 г. 13 години по-късно се жени за архитекта Паскал Депре, който остава с нея до последния ѝ ден – 27 август тази година. През десетилетията с Ален Делон успяват да запазят приятелски отношения, а професията им ги среща отново два пъти. Партнират си в сериала „Франк Рива“ от 2003 г. Заедно се качват и на сцената в парижкия театър Марини четири години по-късно, за да играят в „Мостовете на Медисън“.

mmtv-mireilledark-9.jpg

И след смъртта на френската актриса до филмографията ѝ продължава да се споменава връзката ѝ с Ален Делон. Връзка, която остава една от най-емблематичните любовни истории отвъд киноекрана. Тя очевидно е постижение, което не минава без цената на това да носиш името Дарк.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Bulsatcom Fusion, TiVi.BG и Neterra TV.

Автор: Деница Димитрова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *