Митовете в киното, които приемаме за даденост

Митовете в киното, които приемаме за даденост | MMTV

Много обичаме да използваме сравнението „като във филмите”. Да, в киното всичко изглежда толкова просто и лесно, но на практика нещата стоят по доста по-различен и сложен начин. Осъзнаваме ли всъщност в какво ни карат да вярваме въображението и таланта на сценаристите и режисьорите?

Ах, това кино?! След като прочетете статията и вие ще възкликнете точно като мен.

Ще започнем с прословутите вентилационни шахти

На екрана те са достатъчно широки, за да мине човек. В доста филми виждаме как героят се провира по вентилационните шахти, крие се, бяга и какво ли още не. Освен това отворът на шахтите винаги се оказва на точното място и е лесен за отваряне.

В доста филми виждаме как героят се провира по вентилационните шахти, крие се, бяга и какво ли още не
Кадри от филма “Умирай трудно”

Истината е, че тези вентилационни системи са далеч по-тесни, както и капаците, които ги затварят. Невъзможно е голям човек, особено мускулестите мъжаги, които обикновено ги ползват, да се промъкне през такава шахта.

Астероид може да унищожи Земята всеки момент

Спомняте ли си “Армагедон”? Ами “Смъртоносно влияние”? Или пък “Денят на Страшния съд”? От тях става ясно, че във всяка една секунда сме заплашени, защото изведнъж може да дойде огромен астероид и да унищожи Земята, заедно с цялото човечество.

Астероид може да унищожи Земята всеки момент

Всъщност в реалността не сме напълно застраховани от подобен развой на събитията. За щастие науката е на наша страна и ни помага да избегнем подобен Апокалипсис. Астрономите имат сравнително точни данни какво ще премине покрай планетата ни в следващите около 100 години. Така че бъдете спокойни! Дори и даден обект да ни заплашва, имаме време, за да разработим технология за справяне с него.

Да бъдете изядени от пирани е на практика невъзможно

В доста филми има сцени на човек, който по една или друга причина се озовава във вода, пълна с кръвожадни пирани, които го разкъсват за секунди с острите си зъби. Филмите представят тези риби като жестоките зомбита на морето, които се хранят с човешка плът.

Да бъдете изядени от пирани е на практика невъзможно

Да, пираните са хищни и са снабдени с наистина опасни зъби, но знаете ли, че освен това те са и доста страхливи. Пираните със сигурност биха се отдръпнали уплашено, ако нещо с размерите на човек изведнъж се появи във водите около тях. Засега няма данни за хора, умрели от нахапвания от пирани.

И докато все още сме „във водата”… знайте: акулите НЕ МОГАТ да надушват кръв от километри

Хищните риби са още едни представители на морския свят, които Холивуд невинаги представя коректно. Във филми като “Челюсти” акулите имат феноменален усет за човешката кръв и по него се ориентират бързо към жертвите си. В някои случаи на екрана е необходима едва капка кръв, за да привлече опасния хищник. Акулите наистина имат добро обоняние, но не чак толкова добро, особено в солените води на океана. Така че не, те не могат да надушат капка кръв от километри.

акулите НЕ МОГАТ да надушват кръв от километри

Човек затъва и умира в плаващите пясъци

Героят попада в плаващи пясъци и докато се обърне, вече е затънал до шия в тях или дори е напълно погълнат. Това е още една драматична ситуация от приключенските и екшън филми. Дори легендарният Беър Грилс има в предаването си урок как да се отървете от плаващите пясъци. Трябва да са наистина опасни, нали?

Човек затъва и умира в плаващите пясъци

Всъщност плаващите пясъци са доста плътни като структура и за човек е трудно да потъне дотолкова в тях, че да се удави. Бъдете спокойни! Ако някога попаднете в плаващи пясъци знайте, че ако се движите предимно хоризонтално, ще може лесно да се измъкнете и ще оцелеете.

Лазерните лъчи на охранителните системи са видими

В много филми се виждали как благодарение на ловък и изкусен танц героите успяват да прескочат лазерните лъчи на охранителната система и да открадне някой диамант, да се добере до сейф с кюлчета злато или камара с банкноти. Такива охранителни системи съществуват, но не са особено често срещани. По-важното е, че лазерните лъчи са невидими с просто око.

Лазерните лъчи на охранителните системи са видими

Гранатите се активира лесно със зъби

Още една до болка позната сцена от редица военни, а и не само военни филми. Смелчагата хваща гранатата, драматично дърпа скобата със зъби и мята, преди да се е взривила. В действителност се изискват зъби и челюсти от стомана, за да се случи нещо подобно.

Гранатите се активира лесно със зъби

Гранатите са пълни с шрапнели или взривно вещество, предвидени да нанасят сериозни поражения и даже смърт, което означава, че не са никак лесни за активиране. Така че в повечето случаи след издърпването на скобата със зъби ще ви е необходимо спешно посещение при зъболекар за изработка на протези.

Хлороформът приспива жертвата веднага

Хлороформът е представян като ултимативното оръжие, което приспива веднага и безпаметно жертвата. Да, ама не! В реалността този химикал не действа така.

Хлороформът приспива жертвата веднага

Вярно е, че той може да причини безсъзнание дори и в малки дози, но не го прави толкова бързо. Дори и във високи количества, на хлороформа му трябват поне пет минути, за да подейства наистина. А няколкото капки на носна кърпичка, както го използват във филмите, със сигурност не е висока доза.

Заглушителят прави стрелбата напълно безшумна

Джеймс Бонд и доста други филмови герои карат зрителя да мисли, че когато пистолетът е със заглушител, стрелбата ще е напълно тиха и незабележима. Така герои като Агент 007 се измъкват безпрепятствено, след като са използвали оръжието си.

Заглушителят прави стрелбата напълно безшумна

Само че заглушителят успява да притъпи само тази част от звука, която идва от експлодиращите газове в пистолета. Куршумът обаче продължава да се движи със свръхзвукова скорост, която няма как да остане безшумна. В такива случаи звукът е подобен на изстрелването на тапата от шампанско или на по-шумно затваряне на вратата на автомобила – приглушен е, но не и напълно неуловим.

Стрелбата с два пистолета ви гарантира да смажете противниците си

Хванал по един пистолет във всяка ръка и поразяваш всичко живо по пътя си. Подобни сцени има в много филми и така започваме да мислим, че това е правилният подход да нанесеш възможно най-много щети на противниците си.

Стрелбата с два пистолета ви гарантира да смажете противниците си

Всъщност стрелянето с две ръце едновременно е доста непрактично и минимизира шансовете за точна стрелба. Колкото и добра координация да имате, тя е неприложима в този случай, така че ако по някаква случайност се окажете в ситуация, в която имате два пистолета и злодей срещу себе си, вземете едното оръжие и стреляйте само с него.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *