Музика за „Оскар“: кои са претендентите тази година?

Списъци за наградите Oscar на Академията през 2018 г. са вече известни.

Ранните списъци за наградите Oscar на Академията през 2018 г. са вече известни

Да, отново е това време от годината. Притаяваме дъх, за да видим кой заслужава да стисне в ръцете си златен чичо „Оскар“. Ако сте внимавали в картинката от големия екран и тя не ви е разсеяла дотолкова, че да не ударите по едно ухо и на музиката от тазгодишните филми, то е твърде вероятно вече да си имате фаворити и те да съвпадат и с ранните претенденти.

В състезанието за най-добър саундтрак от тази година влизат музикалните композиции към общо 141 филма. Това съобщи Академията за киноизкуство и наука този понеделник. При категорията за оригинална песен предложенията са 70 на брой.

Мюзикълът „Най-великият шоумен“ с участието на Хю Джакман, който беше фаворит при ранните прогнози. Той ще се бори за номинация само в категорията за оригинална песен с ‘This Is Me’. Филмът не е допуснат в състезанието за инструментални композиции по същата причина, както и биографичната лента „Аз, Тоня“ – заради „преобладаваща употреба на песни“ в него.

Извън това изключение, списъкът е доста предвидим, съобщава ‘Variety’.

Сред включените в него композитори има достатъчно от предишни носители на престижната награда. За статуетка „Оскар“ най-вероятно ще бъде номиниран Джон Уилямс. Той присъства в предварителните списъци с работата си по „Вестник на властта“ и „Междузвездни войни: Последните джедаи“. Компания му прави Ханс Цимер (с музиката за „Дюнкерк“, „Блейд Рънър 2049“ и анимацията „Бебе бос“), Александър Деспла („Формата на водата“ и „Субурбикон“), Дарио Марианели (биографичната драма за Чърчил „Най-мрачния час“) и Майкъл Джакино („Тайната на Коко“, „Войната на планетата на маймуните“).

Сред заявките има няколко комопозитори с номинации за повече от един филм. Това са Бенджамин Уолфиш (с композициите си за „То“ и участието си в теза за „Блейд Рънър 2049“), Дани Елфман ( „Кръгът“, „Лигата на справедливостта“ и „Петдесет нюанса по-тъмно“), Картър Бъруел („Три билборда извън града“, „Свят измислен, пълен с чудеса“, „Сбогом, Кристофър Робин“) и Даниел Пембъртън („Всички пари на света“, „Крал Артур: Легенда да меча“, „Марк Фелт: Мъжът, който свали Белия дом“ и „Играта на Моли“).

mmtv-oscars-2018-music.jpg

Колкото до претендентите за оригинална песен, Академията ще избира между разнообразие от ленти. От „Призови ме с твоето име“ през „Красивицата и Звяра“ до „LEGO филмът: Батман“. Щастливците, които ще получат номинация, ще разберем на 23 януари. Победителите на 4 март, когато е церемонията по раздаването на наградите „Оскар“.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Bulsatcom Fusion, TiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *