Тина Търнър ще пее на Бог

Тина Търнър почина на 83 години след тежко боледуване в дома си в Швейцария. Наричана с огромен респект ”Кралицата на рокендрола” и с кариера продължила повече от 60 години, Тина Търнър оставя след себе си незаличима следа в музикалната история на света.

А всичко започва на 26 ноември 1939г. в Браунсвил, щата Тенеси, когато в семейство със скромни възможности се ражда Ана Мей Бълок. Майка й е работничка в заводите в град Нътбуш, а баща й е едновременно работник, фермер и дякон в баптистката църква.

Когато Ана навършва 10, родителите й се развеждат и тя и сестра й Ейлин са оставени на грижите на баба й. Старата жена обаче често боледува и след смъртта й момичетата се преместват в Сейнт Луис, където откриват чара на нощните клубове. За 17-ия й рожден ден сестрата на Ана Мей я води в любимото си заведение, където свирят „Кралете на ритъма” под ръководството на Айк Търнър – местна звезда сред прехласнатите гимназистки.

Ана е поразена от новата музика. Скоро се запознава с групата и моли Айк да изпее нещо с тях. Той обаче предлага микрофона на сестра й Ейлин. Бъдещата звезда го изтръгва от ръцете й и запява. „Не мислех, че имаш глас”, възкликва фронтменът на оркестъра, а на другия ден момичето вече е солистка.

Публиката веднага харесва характерния тембър и експлозивните й танци и групата става популярна. Айк я нарича „Малката Ани”, купува й палто от лисици, дори й дава пари да си направи преден златен зъб. Тя е на седмото небе. Година по-късно ражда син Крейг от Реймънд Хил, един от музикантите, който бързо изчезва от картинката, неспособен да се грижи за жена и дете. Но Малката Ани продължава да пее. След успеха на парчето A Fool In Love амбициозният Айк решава да замине за Калифорния. Като дете той обичал историите за „африканските диваци”, любимата му приказка била за Шина – Кралицата на джунглата. Шина става Тина, а Тина Търнър – негова лична кралица.

През 60-те и 70-те години групата Ike & Tina Turner Revue е популярна, но деспотичният Айк има проблем с наркотиците, музикантите му започват да напускат с трясък. Тина не само работи денонощно, ами често се появява на сцената с неумело покрити с грим „бушони” около очите от побоите на мъжа си. Въпреки че отглеждат общо четирима синове (нейният Крейг, двама от първия брак на Айк и техния общ – Роналд), Търнър са на път 270 дни в годината.

Мегапродуцентът Фил Спектър кани Тина да запише плоча. През 1966 г. River Deep Mountain High стига едва до 88-о място в американските класации, но в Англия е на трето. Тогава нашумялата британска банда Rolling Stones кани Айк и Тина да подгряват тяхно турне. Тя вече е на 35 и съзнава, че ако иска да постигне успех, трябва да зареже Айк.

Разривът настъпва на 2 юли 1976 г. На път за летището Айк й предлага шоколад, тя отказва и той започва да я бие. Чашата на 16-годишния им брак прелива и Тина за първи път му отвръща. В хотела изчаква мъжа си да заспи, измива разбитото си лице и с 36 цента в джоба побягва на улицата.

През 1979 г. късметът й се усмихва, когато я канят в грандиозната програма „Холивудски вечери”. Там се запознава с бъдещия си мениджър Роджър Дейвис. „Ти трябва да пееш рок”, й казва той. Но истинският й успех идва, когато в хотел „Риц” Дейвид Бауи гледа нейното шоу с представители на звукозаписната компания Capitol Records. След няколко дни Тина вече е в Лондон и записва Let’s Stay Together – песента е не само първият сингъл на Тина, ами я превръща в истинска звезда.

През юни 1984 г. Тина пуска там аблума си Private Dancer, от който продава 11 млн. копия. Година по-късно на Американските музикални награди получава два приза накуп – за най-добра певица и за най-добра видеоактриса. На церемонията на „Грами” излиза на сцената три пъти. Пуска нови 5 мегауспешни албума и статуетките й с грамофончета гонят дузина – нагоре е само небето! На стадиона в Рио де Жанейро Тина събира на концерт 188 хиляди души и влиза в Книгата на рекордите „Гинес”.

След раздялата с мъжа насилник певицата дълго не се решава на сериозна връзка, докато не се запознава на летище „Хийтроу” с немския музикален продуцент Ервин Бах. Той е със 17 години по-млад от нея, но се разбират чудесно и живеят тихо и хармонично. Певицата успява да се реализира и на други поприща. Нейната официална автобиография става бестселър в САЩ, прави няколко изложби със свои картини, които също имат успех. През 2014 г. певицата се отказва от американския си паспорт и става швейцарска гражданка.

Този акт я освобождава не само от много юридически формалности, но и от плащането на солидни данъци.

През 2018г. Тина Търнър преживява голяма трагедия – на 59 години се самоуби най-големият й син Крейг Реймънд Търнър, когото тя ражда на 18 години от саксофониста Реймънд Хил, свирил в групата на Айк.През 2022г. от рак умира и по-малкият ѝ син Роналд.

През 2016г. на Търнър е открит рак на червата. Страхувайки се от химиотерапията, певицата решава да бъде лекувана с хомеопатия. От това здравословното й състояние само се влошава и тя развива бъбречна недостатъчност – бъбреците й работят едва с 20% от капацитета си. Съпругът й Ервин предлага да й даде единия от бъбреците си. „След трансплантацията се чувствах едновременно щастлива, съкрушена и облекчена, че двамата преминахме през това и оцеляхме”, споделя певицата.

Сега привилегията да слуша безпогрешно разпознаваемата бленда на гласа ѝ и многобройните ѝ хитове ще има самият Бог. Поклон пред паметта ѝ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *