Честит рожден ден на първия български киносалон

Днес отбелязваме 111 години от откриването на първия киносалон у нас

Честит рожден ден на първия български киносалон | MMTV

Замисляли ли сте се някога, настанени удобно в някой киносалон, кога всъщност е основано първото българско кино?! А какво ли е било усещането за първи път да се пренесеш в света на киното? Колко ли вълнуващо е било?!

Задавайки си тези въпроси, тайно искам да надникна в онези времена, когато ходенето на кино е било събитие.

С времето сме обезценили емоциите, които изпитваме когато посещаваме кино салона. Неслучайно понякога възрастните носталгично възкликват „Ех, ако знаеш едно време…“. Не знам…, но много ми се иска да знам! Искам да си взема от трепета и вълненията, които хората са изпитвали когато са ходели на кино. А какво ли е да присъстваш на откриването на първия български киносалон…

Нека ви разкажа за правилата за поведение в киносалоните преди повече от 100 години

Да, точно така, имало си е строги правила, които всички са спазвали.

Сега преди начало на прожекцията се изписва:

“Моля изключете звука на мобилните си телефони..”

А преди век важното съобщение гласяло:

“Учтиво молим дамите да свалят шапките си…”

Докато техниците сменяли лентата, за да продължат прожекцията, на екрана пред публиката пускали различни кадри с надписи, напомнящи за доброто поведение в киното. Дамите и господата били учтиво призовани да не пушат, да не стоят в салона с шапки и да ръкопляскат… само с ръце.

Да отидеш на кино било специално събитие, за което трябва да се подготвиш добре. Като суетата се е приемала като задължителна.

Да отидеш на кино било специално събитие, за което трябва да се подготвиш добре като суетата се е приемала като задължителна. Днес, на фона на публика в анцузи с пуканки в ръка, това изглежда толкова романтично и трогателно… като на кино.

Днес, на фона на публика в анцузи с пуканки в ръка, това изглежда толкова романтично и трогателно… като на кино.

И моля, нека да не засягаме темата с качеството на филмите, защото рискуваме да изпуснем 111-ия рожден ден на първия български киносалон.

Да, точно така. Днес отбелязваме 111 години от откриването на първия киносалон у нас

На 4 декември, през далечната 1908 г., софиянци имали повод да празнуват – открит е „Модерен театър“.

На 4 декември, през далечната 1908 г., софиянци имали повод да празнуват - открит е „Модерен театър“.
Кино “Модерен театър”.

Киносалонът е побирал около 400 зрители. Всеки столичен гражданин е можел да се наслади на магията на киното срещу 30-40 стотинки.

Оказва се, че първият български кино салон всъщност е и вторият киносалон в Европа

Само няколко години по-късно на 13 януари 1915 г. е прожектиран и първият български филм „Българан е галант“ на Васил Гендов.

Само няколко години по-късно на 13 януари 1915 г. е прожектиран и първият български филм „Българан е галант“ на Васил Гендов.
Кадри от първият български филм „Българан е галант“ на Васил Гендов.

С какво ли страхопочитание са наблюдавали големия екран първите зрители в кино Модерен театър. Сгушени в топлата зала, докато януарския студ обхващал столицата, магията на седмото изкуство е обхващала сърцата им.

И ето ни пак изненадани от зимата през декември… аз ще съчетая студеното време с домашното кино и чаша топъл чай. Дори смятам да си направя киномаратон и ще добавя бутилка вино, чисто, без пуканки.

Трябва да тръгвам… поканила съм магията на киното у дома.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *