Шон Конъри, любимият шпионин със шотландско сърце

Шон Конъри, любимият шпионин със шотландско сърце
Обичаният от няколко поколения актьор почина в съня си на 31 октомври 2020г. в дома си на Бахамите.
НАЧАЛОТО

Томас Шон Конъри е роден на 25 август 1930г. в един от най- бедните квартали на Единбург, Шотландия. Родителите му, Джоузеф и Юфамия Конъри, са от ирландски произход. Семейството му е толкова бедно, че малкият Шон спи на долния рафт на скрина на родителите си. Бедността го лишава от образование и като тийнейджър той напуска училище и работи като разносвач на мляко и помага на касапин в месарница.

На 17 години той е призован в Кралския флот, но три години по-късно е освободен поради сериозни проблеми с язва на стомаха. Завръща се в Единбург и работи на различни места, включително и като спасител. По това време започва да се занимава сериозно с културизъм и през 1950г. заема трето място в състезанието „Мистър Вселена“.

В този период Шон се двумови между кариерата на актьор или професионален футболист. За избора му помага познатият му актьор Робърт Хендерсън, който го съветва да стане артист. След като се премества в Лондон, се явява на кастинг за мюзикъла „South Pacific“. Записва се на курсове по танци и пеене и изненадващо получава роля, за която е ангажиран за 18 месеца.

Забелязан е и получава първата си роля в телевизията в Requiem for a Heavyweight, за която получвава отлични отзиви. Между 1955 и 1962г. се снима в ниско бюджетни филми и по това време се пресичат пътищата им с Терънс Янг, бъдещия режисьор на филмите за Джеймс Бонд.

sean connery young and old

‘’BOND, JAMES BOND’’

Конъри е поканен от продуцента Хари Залцман на интервю за главната роля в ‘’Dr. No’’, първият от поредицата филми, с главен герой агент 007. Харесват присъствието му на мъжкар и той е избран без пробен тест. Филмът излиза през 1962г. и моментално се превръща в хит, а бедното момче от Единбург става международна филмова звезда буквално за една нощ.

Сериозният и затворен Шон Конъри обаче не харесва вниманието, с което е обсипан. Още нещо важно му се случва през 1962г. – бракът му с Даян Силенто, от който се ражда синът му Джеймс, също актьор.

Между 1962 и 1967г. Конъри се снима във пет филма от поредицата за Джеймс Бонд – Dr. No, From Russia With Love, Goldfinger, Thunderball и You Only Live Twice и вниманието на медиите и търсенето на сензции около личния му живот започват да го уморяват. Спори и с продуцента Албърт Броколи, заради изискването му всяка година да излиза нов филм за Агент 007. В родината му са луди по Джеймс Бонд и актьорът договаря космическата за онова време сума от 1,25 милиона долара плюс процент от приходите за участието му в ‘’Diamonds Are Forever’’, излязъл през 1971г.

След края на снимките Шон Конъри се зарича ‘’никога отново’’ да не се снима в ролята на неотразимия шпионин и дарява цялата си заплата на Scottish International Education Trust, организацията която основава за подпомагане на млади шотландци да получат образование.

Но, както казват ‘’никога не казвай никога’’, защото в началото на 80 те, след десетилетие от неособено успешни филми, Конъри се съгласява за още едно, този път наистина последно участие като Джеймс Бонд в ‘’Never Say Never Again’’.

Завръщането му като помъдрял, но все така в добра физическа форма шпионин, е триумф и е последвано от много продуктивно време за актьора.

sean connery in the untouchables

През 1988г. той получава Оскар за ролята си в ‘’Недосегаемите’’ (The Untouchables’’) и доказва дъбочината и разностраността на таланта си във филми като ‘’The Name of the Rose’’, ‘’ Indiana Jones and the Last Crusade’’, ‘’The Hunt for Red October’’, ‘’Rising Sun’’, ‘’First Knight’’, ‘’The Rock’’, ‘’Finding Forrester’’.

sean connery and harrison ford

Конъри е отдаден на родната Шотландия и използва статуса си на зезда, за да настоява за възстановяване на местния парламент. Когато през 1999г. това се случва, 296 години след последното му заседание, актьорът е поканен да произнесе реч на първата му сесия, където е посрещнат в бурни овации. Родолюбието му не знае граници и когато трябва да получи рицарското си звание от кралица Елизабет II, той настоява това да се случи  в родното му място Единбург.

Той става Сър Шон Конъри на 5 юли 2000 г.

За мнозина именно образът на чаровния шпионин, създаден от Конъри, е най-добрият Джеймс Бонд.

През август тази година семейството му отбеляза неговият 90 годишен юбилей в домът му в Насау, на Бахамските острови.

Поклон и светъл път Сър!

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *