Гласът на добрия вкус и етика* на Пловдив JAZZ Fest 2018

Гласът на добрия вкус и етика* на Пловдив JAZZ Fest 2018 | MMTV

Винаги, когато лятото си отива, е някак тъжно нали?

Есента с удивителната си красота, особено ако е и топла като тази есен, донякъде компенсира носталгията към отминалите няколко месеца. Но така или иначе зимата дебне и потрива зачервените си от студа ръце, готова да ни гушне в тъмното. Освен скиорите, сигурна съм, че почти всички останали не горят от нетърпение за тази среща.

Аз обаче имам стратегия и малки тактики, с които, както Кубрат Пулев-Кобрата направи наскоро, „малтретирам“ неприятното чувство от задаващите се студени и мрачни месеци. Стратегията ми е приемане и обикване, а тактиката – всеки ден да виждам по някое предимство, започвайки от печената тиква и кестени, преминавайки през червеното вино и стигайки до най-важното – изобилието от музикални събития.

Буквално всеки ден човек може да слуша на живо прекрасна музика в познати и нови, малки и по-големи, добри и по-добри места

Да, но… в София, чувам някой да пояснява раздразнено. А аз само това чакам, защото от няколко години, макар и само за четири дена в началото на ноември, Пловдив директно нокаутира всички страхове от идващата зима.

Пловдив Джаз фест! Само няколко от имената, които вече са присъствали на този фестивал, са достатъчно свидетелство за неговия качествен мащаб:

plovdiv-jazz-fest-2018-performersВиктория Толстой (да, правнучка е на Лев Толстой) с Якоб Карлсон, Росалия де Соуса, Кърт Елинг, Майк Стърн и Дейв Уекъл, Ричард Бона, Джейсън Моран бенд, Джошуа Редман трио, Дони Маккаслин бенд, както и Георги Корназов с Армел Дюпа и Давид Линкс, Антони Дончев с авторски проект заедно с Росен Захариев – Роко и Павел Терзийски, Камелия Тодорова и Ангел Заберски, проекта „четири дами пеят джаз“ с Хилда Казасян, Белослава, Андрония Попова – Рони (толкова да ми липсва!) и сърцето, главата, ръцете и душата на фестивала Мирослава Кацарова, същата идея в мъжкия ѝ вариант с Орлин Павлов, Свилен Ноев, Стефан Вълдобрев и Павел Терзийски, Христо Йоцов и много други.

Тази година, освен че зимата се е скатала и с нищо не напомня за себе си, Пловдив Джаз фест ще е толкова силен, че и Кличко да му излезе насреща, няма да го помръдне.

Тази година, освен че зимата се е скатала и с нищо не напомня за себе си, Пловдив Джаз фест ще е толкова силен, че и Кличко да му излезе насреща, няма да го помръдне.

Още в първи „рунд“ на 31-ви октомври ще се случи нещо изключително

Това е вечер с прекрасната бразилска певица и пианистка Елиане Елиас с участието на нейния съпруг Марк Джонсън, който е и последният басист на Бил Евънс. Може би си спомняте концерта ѝ в НДК преди 10 години. Не се надявах да дойде пак, защото за тези години Елиане Елиас се наложи в света на джаза, стана много известна, миналата година спечели втората си награда Грами и предполагам, че вече е доста труднодостъпна. Уви, тя идва и то с нагласата не да изнася концерт, а да споделя и събеседва с публиката чрез своята музика. След основната програма действието ще се пренесе в клуб Bee Bop Café с Милен Кукошаров квартет и участието на Михаил Иванов.

На 1-ви ноември още една джаз дива ще царства в Пловдив – Дeна ДеРоуз

Определят я като най-креативната и вълнуваща певица-пианистка от Шърли Хорн насам. Тя ще има концерт и в София предния ден, както и майсторски класове. Нейното идване в България, а и това на превъзходния пианист Дейвид Бъркман преди около месец се дължи на Groove Atelie. Вторият концерт от основната програма ще бъде на другия полюс с много обичаните музиканти Теодосий Спасов и Влатко Стефановски, а в Bee Bop Café Христо Йоцов ще представи авторския си проект Jazz Cats.

На 2-ри ноември от 20:00ч. ще има концерт-бенефис в чест на легендарната българска джаз формация „Бели, зелени, червени“

Те ще получат тазгодишната награда на фестивала за цялостен принос в джаза. Такава награда ще бъде връчена посмъртно и на един от най-значимите български джаз пианисти Румен Тосков–Рупето. След това на сцената ще се качи Дейв Холанд със своя квартет и участието на саксофониста Крис Потър. Вярвам, че истинските почитатели на безкомпромисната джаз музика ще се съгласят, че цената от 30лв. за тези музиканти е обидно ниска, но до голяма степен разбирам защо така са я определили организаторите. Просто тази музика, не в столицата и на цената, която заслужава, би било много рисково упражнение.

За Дейв Холанд ще кажа само, че това е басистът, когото самият Майлс Дейвис – една от най-влиятелните фигури в историята на джаза, кани в своя бенд. Така започва над 50-годишната шеметна кариера на Холанд, през която е свирил с почти всички големи имена в джаза. В Пловдив той идва и със саксофониста, композитор и мултиинструменталист Крис Потър, който е известен като един от най-изтънчените и уважавани артисти на 90-те години и началото на 21-ви век.

В последния четвърти ден на фестивала, и за мнозина черешката на тортата, ще бъде известният норвежки джаз саксофонист Ян Гарбарек

Той свири както класическа така и световна музика. Стилът му е минималистичен с остри тонове, дълги, пронизващи, настойчиви звуци или нежен, препускащ с лекота и с щедри тихи пространства. Той е значително по-познат на българската публика, най-малкото защото е идвал вече за концерт в София и то също като Елиане Елиас през 2008-ма. Тогава, в зала 1 на НДК, заедно с квартета на Ян Гарбарек, специално участие имаше френският барабанист Ману Каче, известен с работата си с Питър Гебриел и Стинг. Сега в Пловдив ще дойде друго величие на перкусиите – Трилок Гурту, когото също имахме удоволствието да слушаме преди години, но в зала България.

Клубната програма в Bee Bop Café на 2-ри и 3-ти ноември ще включва съответно “Октет Пловдив“ и представяне на дебютния албум на младия пианист Иван Гърбачев. Като всеки уважаващ себе си фестивал, и Пловдив Джаз фест ще бъде придружен от силна образователна и културна странична програма, включваща майсторски класове, конкурс за млади изпълнители, изложби, прожекция на кино. С една дума, празник за всички сетива.

Ако нямате билети за Пловдив Джаз фест 2018, и все още не сте проверили дали са останали свободни места за някой от концертите, може би ще го направите, след като разберете как определя джаз музиката организаторът на фестивала, певицата Мирослава Кацарова в едно свое интервю. Тя казва, че джазът е любимата музика на хората, които импровизират живота си. На мен ми звучи предизвикателно, а на вас?

*Заглавието е основано на определянията на Мирослава Кацарова за джаза

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *