Месец на френското кино с ​Френският институт в България

Месец на френското кино с ​Френският институт в България | MMTV
Ноември ще е вълнуващ за всички киномани, особено за любителите на френското кино

Френският институт в България има удоволствието да ви покани на деветото издание на Фестивала на френския филм, който ще се проведе от 15-ти до 30-ти ноември 2019 г. Той се организира в партньорство с фестивала Киномания и Националния дворец на културата.

„Славни времена”

Фестивалът ще бъде открит с драматична комедия на Никола Бедос “Славни времена”. Лентата ще ни срещне с Виктор, който чувства голяма празнота в живота си, а той се преобръща, когато се запознава с Антоан, обещаващ предприемач с оригинален бизнес – предлага на клиентите си атракция от ново поколение: да се пренесат в историческа епоха по техен избор. Виктор избира да изживее отново най-незабравимата седмица от живота си: тази, в която 40 години по-рано среща голямата си любов.

“Стая 212”

Филмът на Кристоф Оноре е мистериозната история на героинята Мария, която след 20-годишен брак е на кръстопът и не знае какво решение да вземе за бъдещето си. Една нощ се оттегля и се настанява в стая 212 на отсрещния хотел. Оттам разполага с пълна гледка към своя апартамент, съпруг и семейно битие. Пита се дали е взела правилното решение. Различни спътници в живота ѝ имат мнение по въпроса и смятат да го споделят. За ролята си в този филм Киара Мастрояни получи наградата “Особен поглед за женска роля” на фестивала в Кан тази година.

“Истината”

Драмата на Хирокадзу Корееда с участието на Катрин Деньов, Жюлиет Бинош и Итън Хоук, която откри тазгодишното издание на кинофестивала във Венеция и беше включена в конкурсната програма „Златен лъв“, разказва за Фабиен – френска кинозвезда и майка на Люмир – нюйоркска сценаристка. Публикуването на мемоарите на известната актриса подтиква Люмир и семейството ѝ да се завърнат в дома на детството ѝ. Но съжителството бързо прераства в конфликт. Пред смаяния поглед на мъжете изникват спотаени истини, прикрита отмъстителност и невъзможна любов. Фабиен междувременно се снима в научнофантастичен филм, в ролята на застаряваща дъщеря на вечно млада майка. Реалност и фикция се преплитат и принуждават майката и дъщерята да се преоткрият.

“Клетниците 2019”

Драмата на Ладж Ли е нов поглед към проблема с пренаселването на градовете и поставя на преден план въпроса за насилието. Едва пристигнал от Шербур, Стефан се включва в отряд за борба с криминалната престъпност в Монфермей – проблемно предградие северно от Париж, и се запознава с новите си колеги Крис и Гвада – две опитни „ченгета“. Бързо става свидетел на конфликтите между различните групи от квартала. Един ден, при задържане на заподозрян, нещата излизат от контрол, докато действията им са подробно заснети от дрон. Филмът има пет награди и девет номинации на фестивала в Кан, между които “Награда на журито“, получава и номинацията на Франция за най-добър чуждоезичен филм за наградите „Оскар“ през 2020.

“Портрет на момиче в пламъци”

С много вкус е поднесена историята, отличена с награда за най-добър сценарий на фестивала в Кан. Историческата драма „Портрет на момиче в пламъци“, филм на Селин Сиама, ще ни пренесе във вълнуващия XVIII век. Годината е 1770-а, Мариан е художничка и трябва да нарисува сватбен портрет на младата Елоиз, току-що напуснала църковния пансион. Елоиз иска да избегне участта си на съпруга и отказва да позира. Налага се Мариан да я рисува тайно. Представя се за домашна помощница и скришом я наблюдава.

“Най-хубавите години от един живот”

Три филма, заснети в интервал през 20 години, поставят във фокус изключителния световноизвестен френски режисьор Клод Льолуш.

Неговата философия е в посланието „любовта е по-ценна от живота“. Ще видим прекрасните актьори Жан-Луи Трентинян и Анук Еме в филмите „Един мъж и една жена“ (1968), „Един мъж и една жена: 20 години по-късно (1986)“ и последния „Най-хубавите години от един живот“ (2019), който е най-лудият, по думите на режисьора, и са му трябвали 60 години подготовка, за да го заснеме. С Жан-Луи Трентинян и Анук Еме си партнират Моника Белучи и Суад Амиду, а историята се завърта около стари познати – мъж и жена, чиято мимолетна и случайна любовна връзка, превърнала се в мит, преобръща представата ни за любовта. Днес, бившият автомобилен състезател се губи в спомените си. За да му помогне, синът му открива жената, която бащата не е успял да задържи, но за която постоянно бленува. Ана и Жан-Луи отново ще се срещнат и продължат връзката от там, където е прекъснала.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.