Концерт на група Тангра в памет на Косьо Марков

Концерт на група Тангра в памет на Косьо Марков

Концертът на група Тангра в Sоfia Live Club е на 15 март, денят, в който се навършва една година без Косьо Марков.

Обичаният музикант си отиде от усложнения след Ковид.

Неговите колеги от Тангра с вокал Боби Косатката, ще изсвирят най-известните си парчета, а към тях на сцената ще се присъединят Кирил Маричков, Стенли, Димитър Кърнев и Дидо от Д2 и Свилен Ноев от Остава.

 

Концертът е под надслов ‘’Когато си до мен’’  и ще събере приятели и почитатели на вечно усмихнатия басист на Тангра, един от основателите на групата и нейн двигател през годините.

група Тангра
снимка: Facebook
Елате да уважим паметта на Косьо Марков!

Константин Марков е роден на 3 октомври 1949 г. в София. Израства с музиката на Бийтълс и Ролинг стоунс. Майката на Косьо е преподавател по музика и научава сина си да свири на пиано.

Към края на 60-те години Марков става част от Бъндараците, свирейки на бас китара.

По-късно е част от акомпаниращите състави на Емил Димитров и Лили Иванова. Именно на концертите си с естрадните звезди Марков придобива ценен музикантски опит.  През 1976 г. основава група Тангра, като първият ѝ състав вече е свирел заедно в университета предимно песни на Дийп Пърпъл. Освен Косьо на баса, във формацията са Александър Петрунов ( Сашо Гривната ) – вокал, Илия Караянев ( Личо Стоунса ) – китара и Антон Бубев ( Капъша ) – ударни. Тангра обаче не са допуснати до голямата сцена от концертна дирекция, защото нямат клавишни инструменти. По-късно те записват допълнителни партии на клавишни и започват концертна дейност. Първият им голям хит е „Ако имаш време“, по музика на Тенко Славов. С тази песен те печелят „Младежкия конкурс за забавна песен“ през 1978 г.

На следващата година Тангра отново печелят Младежкия конкурс, този път с песента „Очакване“ и вокалист Вили Кавалджиев.

Групата пробива с песните си „Нашият град“ ( саундтрак към филма Оркестър без име ) и „Богатство“. Те са записани със солист Чочо Владовски.

През 1982 г. Тангра издават дебютния си албум, озаглавен „Нашият град“. По това време в състава на групата няма кийбордист и Марков записва всички клавишни партии в албума. На концертите си Тангра не използват клавишни и така наблягат на по-тежкия звук в изпълненията си на живо. Скоро обаче първата формация на Тангра се изчерпва откъм идеи и се разпада.

Косьо Марков и Дан и Ганчев възстановяват групата през 1984 г. Стилът е променен на ню уейв.

 

Тангра със Стенли

Тангра става първата група в България, свиреща в това направление. През 1985 г. печелят младежкия конкурс с песента „Оловният войник“ по музика на Косьо и стихове на Александър Петров. Скоро те издават втория си албум – „Тангра II“. Той съдържа хитове като „Жулиета“, „Бъди, какъвто си“, „Делник“ и „До последен дъх“. Вокал на формацията по това време е Станислав Сланев – Стенли. През 1986 г. Тангра емигрират и свирят в скандинавските страни. През 1990 Марков се завръща в България и групата се разпада.

През 1992 г. Константин Марков и Кирил Маричков основават радио „Тангра“. То съществува около десет години, след което е закупено от Дарик радио.

Източник: радио Тангра, Wikipedia

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате в социалните мрежи: FacebookInstagramTik Tok и Twitter. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни OnDemand на нашият сайт MM Player или в канала ни в YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *