Магията на Еньовден

еньовден-билки-ммтв
Еньовден е един от най-мистичните български празници, който се чества всяка година на 24 юни

Възпят е от наши музиканти от различни стилове.През фолклорни обработки  до рок парчето ‘’Еньовден’’ на Щурците от албума им ‘’Вкусът на времето’’, излязъл през 1982. Предлагаме ви интересна информация за самия празник и обичаите, свързани с него.

Традицията за посрещане на слънцето води началото си от езически времена, когато лятното слънцестоене е било ключов ритуал за древните славяни и траки.

Днес все още се пазят поверията за връзката, която съществува между слънцето, космическите сили и предстоящата подготовка за зимата. От нашите баби знаем приказката за Еньо, който на този ден тръгва да търси зимата. Еньовден е денят, по време на който окъпването в ранната утринна роса, набиранeто на китка билки носи здраве и успешно преодоляване на всички болести. Нощта преди празника се характeризира с най-голямото тайнство – според народните вярвания звездите слизат най-ниско над земята и даряват билките и цветята с лечебна сила.

цвете еньовче

В средата на Еньовата нощ небето се отваря едновременно за добри и зли сили, морето застива в очакване на светлината и цялата природа тръпне преди изгрев слънце

С възтържествуването на доброто всеки, който посрещне изгрева на слънцето, се счита за щастливец.

Според народното поверие в Еньовското утро потича „жива” вода от кладенци и реки и всеки трябва да се наплиска за здраве. Там, където се е окъпало утринното слънце, човек може да намери спасение от злите сили и надежда за бъдното. Еньовден свързваме предимнос обичая да се берат билки.

Според нашите баби през нощта срещу Еньовден билките придобиват голяма магическа и целебна сила, която изчезва с изгрева на слънцето. Затова, според преданията – по тъмно – самодиви, знахари, жени обикалят из полята и берат билки, които след това използват за лекуването на различните болести. А болестите са много и поради тази причина и набраните билки трябва да са „77 и половина” – за всички болести и за „болестта без име”. Освен билкарките през тази нощ билки берат и момите. Знае се, че момината китка има голяма любовна сила. Свита в нощта срещу Еньовден от седем, девет или дванадесет билки, тя има силата да привлича и омайва избраника на момата. В нея задължително присъстват моминските билки – божур, седефче, иглика, невен, босилек, ружа, здравец, а за да ги любят ергените, момите добавят още любиче, омайниче, лепка.

enyovden women tradition

Почитането на Еньовден в наши дни е свидетелство за значимостта на езическия празник, който, за да оцелее през превратностите на времето е получил и християнска окраска – рождението на Йоан Кръстител

Очарованието и магнетизма на деня е толкова силно, че подобно на Нова Година и на Гергьовден, на Еньовден се гадае за здраве, женитба и плодородие. Нощта е най-потайната и мистериозна нощ през годината, и затова всяко гадание се сбъдва. На сутринта се свива голям Еньовски венец от набраните горски цветя и треви и всички трябва да се проврат през него за здраве. В празничния Еньовски венец непременно трябва да е вплетено еньовче – царят на билките, което е с най-чудотворна сила. Останалите почитани билки, които се берат на празника са: невен, вратига, жълт и бял равнец, джоджен, маточина и здравец, както и вечно зелените бръшлян и чемшир. Човек е част от Вселената и като всичко в този свят е подвластен на космическите закони.

Това време oт годината е връхна точка на много човешки дейности – изминали са шест месеца, през които е вложен много труд и е изразходвана много енергия. Както Слънцето спира на Еньовден, за да огледа Земята, така и човек трябва да спре своя бяг, да се огледа около себе си и най-вече в себе си, да си даде сметка какво добро и лошо е сторил през това време и по какъв път да продължи по-нататък.

Източник: bgclub.cz, Камелия Илиева

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.