Професия пилот на изчезване?!

Кога последно пътувахте със самолет? А ръкопляскахте ли бурно при кацането?

Професия пилот на изчезване?! | MMTV Online...

Когато става въпрос за пътуване със самолет, една от първите ми асоциации е свързана с бурните аплодисменти към пилотите…, а всъщност самолета се приземява сам. (Е, почти сам)

Спомням си реакцията на една дама, която пътуваше до мен, в самолета до Франция.

„Може ли такова невъзпитание. Ръкопляскането е израз на отношение и благодарност на пътниците към пилота.”

Запазих мълчание… Какво можех да отговоря на шармантната дама, която явно беше доста развълнувана, а същевременно и възмутена.

Независимо дали ви харесва да аплодирате пилота или не, това няма никакво значение, защото много скоро няма да е необходимо да ръкопляскате в самолета… няма да има на кого

Независимо дали ви харесва да аплодирате пилота или не, това няма никакво значение, защото много скоро няма да е необходимо да ръкопляскате в самолета... няма да има на кого

Според статистиката в следващите 20 години ще са необходими около 800 хиляди нови пилоти. Това се дължи на нарастващото търсене на въздушните превози. Следователно това може да се окаже едно от най-големите предизвикателства пред авиоиндустрията.

Въпреки че безпилотната технология предлага улеснение, тя все пак създава предизикателства, които може да попречат на самолетите без пилоти да поемат към небето.

Тази реалност е обобщена най-добре от Никълъс Кар в книгата му “Стъклената клетка, автоматиката и ние”. Няма икономически закон, който да казва, че всички, или дори повечето хора, автоматично се възползват от технологичния прогрес. Безпилотните самолети са пример за това.

Тази реалност е обобщена най-добре от Никълъс Кар в книгата му "Стъклената клетка, автоматиката и ние".
Никълъс Кар и книгата му “Стъклената клетка, автоматиката и ние”.

Въпреки че технологията обещава да доведе до еволюция в пътуванията, цената за това ще са работните места – и по-точно пилотските работни места. Авиоиндустрията наема десетки хиляди пилоти по цял свят, които са опитни професионалисти. Те превозват милиарди пътници, прелитайки милиарди километри.

Изпълнението на идеята с безпилотните самолети ще доведе до огромна безработица в пилотния сектор. А уменията на пилотите ще бъдат пренасочени към друга професия. Безпилотната технология може да засегне и други професии, близки до бранша. Например служителите в авиоакадемиите, университетите и авиошколите, които обучават все по-голям брой бъдещи пилоти.

Тези институции имат десетки хиляди служители – инструктори, лектори и експерти, провеждащи програми за обучение на пилоти. При по-сериозно навлизане на безпилотната технология и в гражданската авиация, тези професии биха могли да отпаднат.

Факт е, че безпилотните самолети ще определят бъдещето на действията във въздуха

Много страни, включително и страни от нашия калибър като Сърбия, Словения, Естония, Румъния и др. вече са купили такава техника, или работят по такава програма.

Факт е, че безпилотните самолети ще определят бъдещето на действията във въздуха

Някои стигнаха и по-далеч – Израел вярва в тази техника. Страната разработва различни практични идеи. През февруари тази година тестваха дрон превозващ по въздух двама ранени от бойното поле до медицинския център. Израелската аерокосмическа индустрия е разработила софтуер, който позволява едновременното използване на голям брой дронове в различни мисии и в един и същ момент.

Реално безпилотните летателни апарати са съвкупност от корпусни системи, електронни платки, камери и при необходимост – въоръжение. Цялата командна електроника обаче е в ръцете на оператора далеч в базата.

Ще дойде ли време, в което с носталгия да говорим за професия пилот? Само фактът, че вече си задаваме подобни въпроси е силно обезпокояващ.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.