Слънце при акне – помага или вреди

Слнъце при акне - помага или вреди
Почти всеки е водил война срещу акне през различни периоди от живота си. Въпреки че популярното мнение е, че акнето е проблем само за тийнейджърите, това не е така. И след юношеските години е възможна поява на пъпки и понякога борбата е с постоянни обриви.

Повече информация за проблема акне може да намерите на problem.framar.bg

Ако получите бели точки, черни точки или друга форма на акне, вероятно сте чували препоръки да прекарвате повече време на слънце.

Първоначално това може да изглежда като добър съвет. Но всъщност идеята, че излагането на слънце може да ви помогне да се отървете от акнето, не е вярна.

Това е често срещан мит за акне, който може да доведе до слънчеви изгаряния и други увреждания на кожата. Още по-лошото е, че прекарването на твърде много време на слънце може дори да влоши акнето ви, отколкото вече е.

Прекарването на време, наслаждавайки се на слънцето, обикновено изсушава кожата ви, което намалява количеството себум, който може да причини акне. Освен това, получаването на тен и по-равномерният загар може временно да маскира дефектите по лицето и да направи акнето по-малко видимо, което помага да подобрите външния си вид. Въпреки че тази стратегия ще работи в краткосрочен план, излагането на кожата на прекалено много слънце в крайна сметка ще даде обратен ефект, което ще доведе до повече акнеични лезии в бъдеще. Ето защо:

 • Лющещата се кожа от слънчево изгаряне натрупва повече мъртви кожни клетки, които запушват порите и причиняват повече пъпки.
 • Излагането на слънце причинява нежелано възпаление на кожата. При прекарване на повече от няколко минути на силна, пряка слънчева светлина, кожата ви е изложена на огромно количество UV лъчение. Това UV лъчение уврежда кожата ви, което води до отделяне на повече себум от мастните жлези върху зони с увредена от слънцето кожа. Крайният резултат е кожата, която има повече себум от преди, както и по-голям шанс за поява на пъпки.
 • Слънцето може да доведе до появата на тъмни петна и белези след заздравяване на пъпките.
 • Излагането на слънце ви излага на по-висок риск от рак на кожата и преждевременно стареене на кожата.
 • Ако приемате определени лекарства за акне, кожата ви може да бъде по-чувствителна към UV светлина, което може да причини по-бързо изгаряне.
 • Слънчевите бани водят до изпотяване, което създава среда за свръхрастеж на бактерии и причинява повече акнеични лезии.

Така че, докато малкото излагане на слънце може временно да намали акнето, трябва да предприемете по-ефективни методи, за да контролирате акнето си.

Ефективни процедури за грижа за кожата за намаляване на акнето:

 • Измивайте лицето си: Измивайте лицето си поне два пъти на ден с почистващ препарат, предназначен за мазна кожа. Не търкайте силно кожата. Подсушавайте внимателно и нежно с чиста кърпа. Ако е възможно, измивайте лицето си веднага след тренировка или други спортни дейности.
 • Почиствайте грима си: отстранявайте грима преди лягане. Спането с грим запушва порите и влошава акнето.
 • Овлажнявайте кожата: Дори кожата, склонна към акне, се нуждае от овлажнител, за да остане в баланс.
 • Използвайте слънцезащитен крем: Преди да излезете навън, нанесете слънцезащитен крем, предназначен за лице, който е с поне SPF 30. Повторно нанасяйте на всеки два часа, ако планирате да прекарате деня на открито.
 • Не разчесвайте пъпките: изстискването или разчесването на акнеичните лезии може да причини белези.
 • Потърсете консултация с лекар специалист: подходящата за Вас терапия ще бъде преценена и предписана от дерматолог след оценка на състоянието.

Повече информация по темата  може да намерите в личния блог на д-р Виолина Тодева

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате в социалните мрежи: Facebook, Instagram, Tik Tok и Twitter. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни OnDemand на нашият сайт MM Player или в канала ни в YouTube.