Росен Пенчев за живота след Лорина, за “Летя сама” и новият албум

Росен Пенчев за живота след Лорина, за "Летя сама" и новият албум

Разделихме се с Лорина Камбурова преди почти една година.

След усложнения на дългогодишно белодробно заболяване, младата актриса и певица почина в Москва на 27 май 2021 г. В нейна чест, дуетната ѝ половинка в проекта Ross’N Lorina Росен Пенчев организира заедно с колеги музиканти и приятели една специална вечер – промоция на албум с неиздавани песни на групата. Повече за живота след Лорина, за песента ‘’Летя сама’’ в изпълнение на Камелия Тодорова и промоцията на албума на 27 май в Sofia Live Club в един болезнено-искрен разговор с Росен Пенчев.

Ross'N Lorina

Дуетът на актьорите Росен Пенчев и Лорина Камбурова Ross’N Lorina стартира през 2013 г. Ross’N Lorina реализират няколко сингъла като „Летя сама“, „Илюзия“, “Сънувам лятото”, „Rusty Fall”, албум с 13 песни и активно присъстват на българската музикална сцена като до 2020 г.

Ross’N Lorina осъществяват над 250 концерта из цялата страна в клубове, открити пространства, фестивални сцени, а видеата им в интернет имат над 100 000 гледания. Ненавременната смърт на Лорина Камбурова през пролетта на 2021 г. оставя много недовършени проекти свързани с дуета.

През 7 годишното си съществуване Ross’N Lorina натрупват записи на песни, които макар и изпълнявани често на живо не са довършени и издадени. Сега, благодарение на изключителния професионализъм на Алекс Нушев, който се зае с работата по записите, едитирането, миксирането и мастеринга на албума песните ще бъдат довършени и издадени по достоен начин.

На 22 април, Разпети петък,бе премиерата в интернет пространството на ”Летя сама”, първият сингъл от предстоящия албум на Ross’N Lorinа.

Летя сама е първият ви студиен запис, а не последният, каквато информация излезе тези дни. Песента е записана през лятото на 2015г. В интервю разказваш за различните музикални стилове,които се преплитат вътре, включително българските шлагери от 50-60 те години. Сега, вновата версия изпята от Камелия Тодорова, какъв нов музикален прочит получи ”Летя сама”?

„Летя сама“ беше вдъхновена от ранните песни на български на Камелия Тодорова, впоследствие аранжимента на песента вплете в себе си различни жанрове – боса нова и алтърнатив рок. Сега, по ирония на съдбата тази мелодия се завърна в корените си. С Калин Жечев /пианист на групата и дългогодишен основен спътник на музикалните ми проекти/ решихме, че в настоящият вариант на „Летя сама“ би се вписал добре струнен квартет. Калин направи съответния полифоничен аранжимент и след като чухме записа всички се „почувствахме вкъщи“. Новата версия е бавна и емоционална. Хрумна ми една контра тема за риф на припева, която придаде на парчето блус звучене. Самата Камелия определя парчето като алтърнатив.

С Лорина Камбурова сте се запознали на снимките на турския фентъзи филм ”Ездачи”, който обаче така и не вижда бял свят. Какво беше това, което ви събра в музикалния проект Ross’N Lorinа?

Първото нещо, което ни събра още на снимачната площадка беше приятелството. Винаги съм усещал Лорина като по-малка сестра или внезапно пораснала дъщеря, може би и защото тя самата имаше нужда от подобно присъствие. Първоначално Лорина се включваше за по една, две песни в акустичните вечери, които правехме тогава с Калин Жечев. Постепенно открихме, че можем да направим доста любими песни заедно. След няколко месеца свирене на кавъри в различни клубове, авторските ни идеи се появиха естествено. И двамата имаме богати и разнообрази музикални вкусове и затова песните, които направихме е трудно да се определят еднозначно като музикален жанр.

Както обикновено се случва, трябва да стане трагедия, за да се обърне внимание на талант, който е бил пред очите ни през цялото време. Имаш ли намерение да продължиш да правиш концерт в нейна памет в деня на смъртта ѝ 27 май всяка година? Или по някакъв друг начин да поддържаш паметта за Лорина Камбурова жива?

В последните години се опитвам да не се заричам да правя дългосрочни планове за едно или друго. Усещането ми в момента е, че с концерта на 27-ми май в Sofia Live club по повод премиерата на албума с неиздавани песни на Ross’N Lorina затварям тази страница от живота си. В концерта ще се включат повечето музиканти, с които сме работили през годините, Камелия Тодорова също ще изпее на живо „Лета сама“. За деня на концерта ще са готови и ограничена бройка физически копия на албума. Ще реализирам 2-3 видеа. На есен предстои да издам и дебютен албум с новата ми група. Дали на следващият 27-ми май ще има нещо подобно, наистина не мога да кажа, но моите сили и емоции свързани с това са на предела си и не вярвам, че ще съм способен отново да мина през подобен процес. Истина е и, че не искам смъртта и въобще името на Лорина да се превръщат в обект, който да се използва за подобни комерсиални цели. Поне аз не бих го направил.

Как ти самия се усещаш сега, без близката ти приятелка и дуетна половинка?

Често посягам към телефона да й се обадя – просто първосигнален импулс, създаден през последните години. От една страна усещам ужасна празнина всеки ден, от друга, сега много по-често мислено си говоря с нея и търся мнението й за всяко нещо, което правя. Когато познаваш някой толкова добре, ти предполагаш реакциите му за различни неща – особено когато става дума за човек като Лорина. Приятелите ни често ни се смееха, че си говорим като отдавна разведена италианска двойка, която си крещи и се смее едновременно. Лорина е от хората, които не ти спестяват нищо, дори с цената да те наранят. Аз съм се отнасял по същия начин с нея. Човек се нуждае в живота си от поне един такъв приятел. Щастлив съм, че за мен Лорина беше и по някакъв начин продължава да е такъв приятел.

Може би новият текст, който написах за песента ни  “Another Last Goodbye”, чийто студиен вариант най-после ще види бял свят описва всичко това по-просто.

На 27 май в Sofia Live Club ще бъде премиерата на албума с неиздавани до сега песни на дуета ви Ross’N Lorinа. Вероятно всяка песен има специално място в сърцето ти и своя история, но все пак има ли някоя с особено емоционален заряд за теб специално?

Да, всяка песен е важна за мен, трудно ми е да отговоря на този въпрос. В новият аранжимент и микс на „Затишие пред буря“ има нещо много въздействащо от сегашна гледна точка. Всъщност точно в този момент най-много ме вълнува песента, която създадохме почти от нищото с Иван Гатев и Реймънд Стиърс в неговото домашно студио близо до Велико Търново. През 2019-та, точно преди Лорина да замине за Русия, Реймънд беше записал видео на телефона си с  нейна нова песен наречена „Сан Франсиско“. С Лорина бяхме работили няколко пъти песента, която се беше появила след пътуването й до Америка. С Иван и Реймънд записахме инструменти и гласове около този запис и се надяваме да се получи наистина страхотна песен. Това беше много особен процес, който не мога да сравня с нищо до сега.

В каква посока ще се развиват оттук нататък музикалните ти проекти?

Както казах и по горе подготвям с новата си група албум, който ще излезе на есен. Преди седмица излезе и първият сингъл от албума. Проектът е много специален за всички, които участваме в него – работили сме над песните в продължение на 2 години. Албумът е записан на живо в Sofia Session Studio. Идеята е, да правим музика без ограничения и влияния от модни тенденции. Това е всичко, което мога да издам за момента. Не казваме имената си, защото не искаме да ни свързват с досегашните ни групи. Музиката, която правим е тежка, сурова, но и мелодична, и въздействаща.

А с акустичните си проекти продължавам с Deep Voices Nights  и с трибютите на Том Уейтс, Дейвид Боуи и Джони Кеш. Продължавам да правя музика за театър и кино.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате в социалните мрежи: FacebookInstagramTikTok и Twitter. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни OnDemand на нашият сайт MM Player или в канала ни в YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *