Пролетта дойде! Усмихнете се и си пожелайте нещо!

Пролетта дойде! Усмихнете се и си пожелайте нещо!

Пролетта тази година дойде на 20 март, точно в 5:06 часа

Земята и природата отново се пробуждат за нов живот. От този момент до лятното слънцестоене дните ще нарастват, силата и топлината ще нарастват, а нощите ще намаляват. Това е началото на един период на растеж, сезон на обновление.

Пролетното равноденствие отбелязва възлов момент в хода на годината – когато енергиите на светлината и тъмнината, на мъжкото и женското начало, се изравняват. Това е честване на равновесието.

От този ден нататък силата на светлината за пръв път взима превес над силата на тъмнината. Според българските вярвания на този ден долита кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла и е пристигнала пролетта. Предстои и големият християнски празник Благовещение, който отбелязваме на 25 март.

пролетни цветя

За да отпразнувате равноденствието, напълнете до половината голяма купа с вода и натопете в нея цветя по ваш избор. Могат да бъдат едногодишни или многогодишни цветя от вашата градина, диви цветя или пък свежи растения от цветарския магазин.

Сложете вазата на видно място в дома ви. Почистете къщата, внесете пролетно настроение в дома си с пъстри възглавнички, драперии или панделки.

Цветовете на този празник са светлозелено, лимонено-жълто и бледорозово

По стара предхристиянска традиция по това време се боядисвали яйца – символ на живота – в зелено и златисто, после се разменяли като подаръци или се използвали в ритуали в чест на слънцето и на божествата на плодородието. Прегледайте личните си вещи и дрехи и отделете ненужните, които вече не ползвате или не носите. Дайте ги за благотворителни цели.

В деня на равноденствието се усмихнете и си пожелайте нещо. Казват, че това е най-доброто време, за да ви се сбъдне.

Честита пролет, приятели!

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате в социалните мрежи: FacebookInstagramTikTok и Twitter. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни OnDemand на нашият сайт MM Player или в канала ни в YouTube.