Гръцкото Vinsanto Late спечели Гранд Трофея за най-добро вино на Балканите

Гръцкото Vinsanto Late спечели Гранд Трофея за най-добро вино на Балканите

Vinsanto Late Release 2001на гръцката изба Estate Argyros бе обявено за най-доброто вино на Балканите за момента.

Решението на експертното жури стана ясно по време на традиционната церемония по награждаването, наречена “Балкански винени Оскари”, на десетото юбилейно издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал (The Balkans International Wine Competition and Festival, BIWCF).

Най-престижното отличие в Конкурса бе връчено от един от специалните гости на Фестивалa – министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков. Редом с него на откритата сцена във фестивалното Винено градче пред НДК беше и новият председател на журито на BIWCF – сръбският съдия и винен експерт Игор Лукович.

Балкански винени Оскари

Десетото юбилейно издание на Балканския международен винен фестивал (The Balkans International Wine Competition and Festival, BIWCF)  предлaга на своите посетители близо 1000 вина от България, Гърция, Северна Македония, Словения, Турция, Албания, Румъния и Сърбия. То се провежда  под открито небе в специално създаденото “Винено градче” пред НДК от 17 до 19 юни. Най-голямо внимание от страна на посетителите получава Златната шатра с наградените вина от проведения по-рано през юни в Скопие 10-и Балкански международен винен конкурс.

И тази година  кулминацията на конкурсната част на фестивала бе церемонията по награждаване с „Балкански винени оскари 2021“– на откритата сцена във Виненото градче.

Водещи бяха директорът на BIWCF Галина Нифору и сръбският съдия Игор Лукович. Ето и кои са носителите на Трофеите в различните категории:

 • Трофей за най-добър дизайн на етикет – Carmenere 2019, Chateau Kamnik, Северна Македония
 • Трофей за най-добро специално вино – Nalozhen Pelin, Yalovo winery, България
 • Трофей за най-добро органично вино – Tamjanika Selena Orange 2020, Plavinci Winery, Сърбия
 • Трофей за най-добро сухо бяло вино –  Museum Collection White 2019, Gerovassiliou, Гърция
 • Трофей за най-добро сухо червено вино – Artisan Syrah 2016, Brzanov winery, Северна Македония
 • Трофей за най-добро сухо розе – Heritage Rose de Noir 2020, Edoardo Miroglio, България
 • Трофей за най-добро пенливо вино – Brut Blanc de Blanc 2016, Edoardo Miroglio, България
 • Трофей за най-добро оранжево вино – Vinarium Pinoranz 2019, Vinarium Winery, Сърбия
 • Трофей за най-добро десертно вино – Vinsanto Late Release 2001, Estate Argyros, Санторини, Гърция
 • Трофей за най-добро полусухо вино – Jeruzalem Ormoz, Rheinriesling 2020, Puklavec Family Wines, Словения
 • Трофей за най-добро полусладко вино – Grasa Dulce – Vinoteca 1985, Cotnari, Румъния
 • Трофей за най-добро червено вино от местни сортове – Gamza 2020,  Vidinska Gamza, България и Barovo Red, 2018, Tikves Relais & Chateau, Северна Македония
 • Трофей за най-добро бяло вино от местни сортове – Canava Hrissou, Assyrtiko Santorini 2018, Tselepos Winery, Greece
 • Трофей за най-добро десертно вино от местни сортове – Monemvasia – Malvasia From Barrels 10 years, 2011, Monemvasia Winery, Гърция
Трофеят за „Най-добра изба на Балканите” бе присъдена за втора поредна година на турската Suvla Winery. Отличието се присъжда на избата, спечелила най-много медали в конкурсната част. 

Балкански винени Оскари

В края на церемонията директорът на BIWCF Галина Нифору обяви следващата страна домакин на конкурса. През 2022 година журито на превърналия се в институция винен форум ще оценява балканските вина в Гърция.

„Сигурнa съм, че гръцките винарни и институции ще направят това събитие невероятно през следващата година. Наистина е прекрасно да обикаляме всички балкански страни с този форум. Дава ни възможност да се опознаем, да създадем приятелства и да популяризираме балканските вина”, каза Галина Нифору.

Балкански винени Оскари

“Организирането на Балканския международен винен фестивал винаги е истинско предизвикателство, което трае с месеци. Десетото му издание обаче ще бъде истински празник! Щастлива съм, че BIWCF е вече запазена марка на качественото вино и балканската култура. Очаквам с нетърпение да разбера кои ще са наградените вина в конкурса в Скопие, които ще намерят място в Златната шатра във виненото градче!”, споделя Галина Нифору, директор на BIWCF.

Програмата до края на фестивала:

18 юни, петък (работно време 17:00 – 22:30)

 • Изложба на винарни от България, Гърция, Румъния, Турция, Сърбия, Северна Македония, Хърватия, Черна гора, Албания, Босна и Херцеговина, Словения
 • Музика на живо – духов оркестър – Vivo Монтана – 19:00
 • DJ – джаз, балканска етник музика
 • Деликатеси от различни кухни

19 юни, събота (работно време 13:00 – 22:30)

 • Изложба на винарни от България, Гърция, Румъния, Турция, Сърбия, Северна Македония, Хърватия, Черна гора, Албания, Босна и Херцеговина, Словения
 • DJ – джаз, соул, балканска музика
 • Музика на живо -Опера певци – Яворка Витанова – Сопрано (Северна Македония) и Андреа-Славомир Мирчев – Тенор (България) 19:30 – Наздравицата от Травиата, подпури от италиански канцонети
 • Деликатеси от различни кухни

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *