Лятното слънцестоене – по света и у нас

Лятното слънцестоене - по света и у нас
Днес, 21 юни започна астрономическото лято и празнуваме лятното слънцестоене.

Най-дългият ден и най-кратката нощ в годината бе посрещнат по света с разлика в часовете, но точно в 6:32 ч. българско време, когато Слънцето влезе в знака на Рака.

В България на тази дата много посещавани са мистичните и вълшебни Източни Родопи, където лятното слънцестоене се посреща на високоенергийни места – Белинташ, Кръстова гора, Караджов камък.

Караджов камък

В района на землищата на селата Мостово и Борово се намират седем големи тракийски светилища. Според някои изследователи тяхната взаимносвързаност представлява тракийски модел на света. Три от извисяващите се върхове са най-известни – Караджов камък, Белинташ и Кръстов връх, и са олицетворявали съответно света на мъртвите, света на живите и този на боговете. По-късно светилището на Кръстов връх се християнизира и днес на него е построен манастирът Кръстова гора – един от духовните центрове на християнската религия, привличащ целогодишно хиляди поклонници.

Мегалитният комплекс Стоунхендж в Англия
Хиляди се събраха тази нощ и на Стоунхендж, за да посрещнат лятното слънцестоене.

Това се случва всяка година, когато слънчевите лъчи изгряват зад Heel Stone, в североизточната част на хоризонта в сърцето на мегалитния комплекс край Солсбъри, Великобритания. Стоунхендж е ориентиран  изключително точно спрямо слънцето и се предполага, че е древна обсерватория. Съвременните друиди и поклонници от цял свят се стичат всяка година тук, за да станат лично свидетели на момента, когато слънчевия диск се издига величествено над хилядолетните мегалити.

Тази година заради рестрикциите, свързани с пандемията, посрещането бе официално отменено. Въпреки това хиляди хора се стекоха на поляната около Стоунхендж в очакване на изгрева на 21 юни. Полицията се намеси и насила ги принуди да се оттеглят, като дори властите накараха Facebook да прекрати временно излъчването на живо, което бе подновено в 5 ч. наше време.

В Каталуния Фестивалът на Свети Хуан (Св. Йоан Кръстител) ‘’Nit del Foc’’ (Нощта на огъня) 23-24 юни в Барселона е свързан с лятното слънцестоене и се отбелязва подобаващо.

Той е официален празник и обикновено се подготвят незабравими партита. Слънцето е символ на плодородие и се отбелява с огньове и заря. Казват, че три са символите на Свети Йоан – огънят, който пречиства, водата и билките, които лекуват.

По принцип и любимият ни празник Еньовден е днес, 21 юни. Но тъй като с течение на времето разположението на планетите в Слънчевата система, включително на Земята и Слънцето се променя, датата на празника, установен от Българската православна църква съвпада с честването на Св. Йоан Кръстител и се пада три дни по-късно, на 24 юни.

Неслучайно на 24 юни Православната църква чества Еньовден, празника на билкарите. Смята се, че в нощта преди празника, билките придобиват 100 пъти по-голяма сила на въздействие, затова и се берат специално тогава.

Дните от лятното слънцестоене до Еньовден са изпълнени с особена енергия и са време за презареждане с много радост и положителна настройка.

Честито лято!

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.