Netflix бойкотира фестивала в Кан

Netflix

Започна 71-вият международен филмов фестивал в Кан

Вече повече от седем десетилетия всеки, който е някой във филмовата индустрия се преселва на френската ривиера през месец май за едно от най-големите събития в света на киното – Фестивалът в Кан.

NetflixФестивалът е едно от големите събития на годината и винаги е съпроводен от орди от звезди, премиери на филми на червени килими, дефилета на дизайнерски рокли и безкрайни скрийнинги, срещи и партита.

В тазгодишната програма, която ще се състои от 8-ми до 19-ти май са включени премиери на филми като: Solo: A Star Wars Story на Рон Хауърд, адаптацията на Рамин Бахрани, Fahrenheit 451 с участивето на Майкъл Б. Джордън, BlacKkKlansman на Спайк Лий както и дългоочаквания и вероятно прокълнат The Man Who Killed Don Quixote на Тери Гилиъм.

Ябълката на раздора

Обаче не всичко е “цветя и рози” тази година.

По рано през годината от стрийминг гигантът Netflix обявиха, че няма да изпратят продукциите си на най-престижният филмов фестивал. Някои анализатори и коментатори определиха причините като “съмнителни”.

Netflix

Какво всъщност стана между Netflix и Кан?

Историята започна още миналата година с два филма, Okja и The Meyerowitz Stories продуцирани и разпространявани от стрийминг гиганта, които участваха на фестивала. От Netflix възнамеряваха да пуснат тези филми на своята платформа във Франция едновременно с пускането им на фестивала.

Това от своя страна разгневи съюзът на собствениците на френски киносалони. Според френският закон има 36-месечен период на изчакване между пускането на филмите по кината и пускането им в интернет платформи. Поради факта, че филмите трябваше да бъдат пуснати по френските кина от Netflix трябваше да се съобразят и да изчакат. Компанията обаче искаше да пусне филмите във Франция много по-рано на своята платформа. По този начин те реално се отказаха от пускането им по френските кина. Това неминуемо доведе до конфликта, който впоследствие накара Netflix да бойкотира тазгодишния фестивал.

Въпреки възникналите противоречия и явният бойкот от Netflix те все пак имат присъствие на фестивала.

Според Variety, филмът открил фестивала – Everybody Knows с участието на Хавиер Бардем и Пенелопе Круз вече има потенциален купувач. Това е именно Netflix.

Главният мениджър по съдържанието на Netflix, Тед Сарандос заяви:

“Все пак ще имаме хора на фестивала, които са в бизнеса с придобиване на филми, защото ще има много ленти, които ще останат без разпространение”

Дали от Netflix ще купят Everybody Knows остава под въпрос. Новината обаче със сигурност ще предизвика много вълнения на тазгодишния фестивал.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Bulsatcom Fusion, TiVi.BG и Neterra TV.

източници: https://www.independent.co.uk/ и https://www.vox.com/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *