ОРИК – фестивалът на артистите, които не си продават душата за слава

ОРИК - фестивалът на артистите, които не си продават душата за слава

В епохата на култа към известната личност и модното подхлъзване към бързата слава на всяка цена много смела и ярко некомерсиална ни се стори появата на ОРИК през 2015 г. Слава богу, след почти една година труд усилията да се открият спонсори (по-скоро меценати) се увенчават с успех и ето отново фестивалът за независими артисти е факт. Между 29-ти септември и 1-ви октомври пред Паметника на съветската армия ще има мощно нашествие на креативни хора, които могат да бъдат видяни и харесани от публиката. Свободно и с кеф ще се лее музика, докато откривате своето парченце красота сред произведенията на хенд-мейд изложителите.

Повече за ОРИК 2017 ще чуем от вечно усмихнатата Мария Опренова, създател и директор на фестивала в едно блиц интервю специално за телевизия ММ

orik-mmtv-maria-691.jpg

ММ: Какво те вдъхнови да основеш ОРИК и как избрахте името?

Мария: ВДЪХНОВЯВА МЕ КАУЗАТА ДА ПОМАГАМ РЕАЛНО НА МЛАДИ АРТИСТИ, КОИТО СА НЕГЛЕЖИРАНИ ОТ големите МЕДИИ И ГОЛЕМИТЕ ПРОДУЦЕНТИ. Искам обществото ни да се развива в по-духовна и по-стойностна посока и считам, че с нашата платформа помагаме. Работя в посока обществото ни да дава шанс и път на независимото изкуството, за което се иска много смелост, характер и последователност. Да преследваш мечтите си не е за всеки, повечето хора се отказват, а аз работя с такива, които неуморно и професионално развиват таланта си и следват своята кауза – да правят стойностна музика, театър, кино, танц. Името е маркетинг трик – ново, кратко и запомнящо се. Като го чуеш веднъж, няма как да го забравиш.

ММ: Как реагира широката публика през годините, когато фестивала я среща с независимите имена?

Мария: Ние не сме за широката публика и тя не ни е таргет. Ние сме за публика, която е като нас – иска да слуша и гледа това, което е качествено, въздействащо, стойностно, емоционално, искрено. Нашата публика не гледа форматите в прайм тайма на комерсиалните телевизии, а ходи на театър, клуб, арт пространство, музей, кино…

ММ: Разкажи ни за другите участници тази година освен музикалните.

Мария: Тази година фокусът е музика, VJ-ing и хенд-мейд автори. Двете си вървят ръка за ръка. Поканили сме творци, които произвеждат нещо красиво със собствените си ръце, да го покажат. Разглеждаш страхотни авторски произведения, слушаш качествена музика и се наслаждаваш на невероятните графики и ефекти на нашите ви-джеи на трите огромни LED екрана.

ММ: С какво тазгодишното издание се различава от предишните?

Мария: Различното са хенд-мейд авторите, крафт бирата и вкусните деликатеси, които да допринесат за добрия дух на фестивала.

ММ: Кои са трудностите пред организацията на такова събитие?

Мария: Най-вече намирането на финансиране.

ММ: Мислили ли сте да изведете ОРИК извън столицата?

Мария: На този етап поканихме артисти извън столицата на софийска сцена. Имаме няколко артисти и групи в програмата от Варна, Благоевград, дори от Лондон.

ММ: Какво е нужно на независимите БГ артисти, за да постигнат по-големи успехи?

Мария: Подкрепа от по-широк кръг съмишленици и най-вече медии, които са почти затворени за некомерсиалното изкуство. Използвам случая тук да благодаря на нашите медийни партньори – вие, радио Витоша, БГ радио, Magic FM радио и Сити ТВ, Кмета.бг, Еспресо нюз.

orik-mmtv-poster-691.jpg

ОРИK ФЕСТИВАЛ 2017 ще събере на голяма сцена над 120 млади и талантливи независими музиканти

Събитието ще се проведе на 29-ти септември, 30-ти септември и 1-ви октомври 2017г. пред Паметника на Съветската армия.

Сред музикантите ще се насладим на групи като: Jeremy?, Funky Miracle, Ogi23, RDMK, Миленита, Toма, Мири, NU/ANCE, Bears and Hunters и много други. На сцената ще се качат студентски и ученически банди, които за първи път ще свирят пред многохилядна аудитория. Водещи са младите и талантливи актьори Ованес Торосян и Петко Венелинов.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Bulsatcom Fusion, TiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *