Taylor Swift е мъртва. Да живее Taylor Swift!

Taylor Swift е мъртва. Да живее Taylor Swift ! MMTV Online

Репутация. Някои убиват за нея, други сами решават да умрат. Taylor Swift явно е от вторите – само обаче за да се прероди чисто нова.

Такава я виждаме в клипа към новата ѝ песен ‘Look What You Made Me Do’ от предстоящия ѝ албум ‘Reputation’.

И макар последният диск на кънтри изпълнителката ‘1989’ да беше изцяло поп, едва ли съм единствената, надявала се това да не означава безвъзвратен завой. Е, промяната продължава, но може би не изцяло в посоката, която феновете са си представяли. Три години след поп диска с полъх от 80-те Тейлър отива по-надалеч с новото си парче ‘Look What You Made Me Do’.

Песента е дело на изпълнителката и продуцента Джак Антоноф от ‘Bleachers’

Той е автор на готини неща като ‘Green Light’ на Лорд и ‘We Are Young’ на fun.. Мрачното звучене в куплетите и енергичният бридж обаче преливат в монотонен припев. Такъв бихме чули по-скоро от Кеша или Ники Минаж. Нищо, че за него е използван мотив от ‘I’m Too Sexy’ на Right Said Fred. Авторите на класиката дори са вписани сред тези на ‘Look What You Made Me Do’. (Не само) по мое скромно мнение обаче именно най-важната част от песента е най-зацикляща. Или пък това е целта?

Ако погледнем текста, виждаме, че Тейлър Суифт засяга именно образа поп музиката и своя собствен (осмени след това и в клипа към сингъла). Макар и не докрай очаровани от самото парче, артистистичният замисъл на Тей Тей (както още наричат певицата) се проявава в пълния си блясък в новото й видео. Концепцията си пролича още в социалните мрежи, където певицата обяви завръщането си със…съскане. Всички постове в нейния Instagram, Twitter, Tumblr и официален уебсайт бяха изчистени, за да се появят в социалните й профили части от змийско тяло. Интернет фитилът беше подпален след знаците, а при излизането на аудиото и клипа онлайн пространството официално се взриви.

mmtv-taylor-swift-2.png

Змията не е единственият намек, който Тейлър отправя във видеото, но най-добре задава тона му

Суифт, която сме свикнали да виждаме класически красива и невинна, решава да покаже тъмната си страна, провокирана отвън. „Вдъхновител“ е двойката Кание Уест-Ким Кардашиян, с които Тейлър имаше разногласия около песента на рапъра ‘Famous’[1]. Половинката на Уест тогава тогава намигва към Тейлър със змийски емотикон в Twitter, което продължиха и последователите на семейството. Сега изпълнителката саркастично влиза в образа на самото зло, но не спира дотам.

mmtv-taylor-swift-3.png

С видеоклипа Суифт едновременно иронизира и погребва старото си Аз, докато осмива „враговете“ и илюстрира слуховете за себе си

Отвъд основната идея обаче се крият толкова още детайли, с които краткият филм се превръща в произведение на изкуството. И ако видеото ви се струва кичозно с крещящите си решения, то това е, защото за (без да се обиждате) незапознатия с житието и битието на Тейлър Суифт зрител те не говорят нищо. Феновете обаче разбихме кодовете и замисълът зад декора се оказа гениален.

mmtv-taylor-swift-4.png

Във видеото първо виждаме Тейлър като зомби (Майкъл Джексън би се гордял), облечено в роклята от последния клип на изпълнителката – ‘Out of The Woods’. Историята продължава там, откъдето е приключила, но с неочакван обрат. Възкръсналото същество погребва стара версия на Тейлър, а новата виждаме да лежи във вана с бижута. Според някои това би могло да е препратка към обира срещу Ким Кардашиян миналото лято, когато в Париж бяха откраднали нейни скъпоценности. Ако е така, то тогава Суифт уцелва две мишени с един куршум. Втората? Кейти Пери, която наскоро призна, че ‘Swish Swish’ от новия й албум е посветена на тихата им вражда – по нейни думи, започната от Тейлър[2]. Тогава няма към кого друг да се обръща Суифт от ваната с текста „каза, че пистолетът бил мой“.

mmtv-taylor-swift-5.png

Образът на Пери продължава да се прокрадва в сцена от видеото, където Тейлър катастрофира в кола с леопард в нея и носи палто с животинския десен – който е гледал клипа на ‘Roar’ може да открие символиката. Суифт е платинено руса, подобно на сегашния цвят на Пери…а дали грамофончето в ръка е още един намек към колежката й, която все още няма награда „Грами“? Грубо.

Певицата обаче отрежда главна роля най-вече на себе си и хорското мнение

Отказът ѝ да пусне музиката си в Spotify и метафоричното ограбване на стрийминг компанията тук е буквално представена като обир. За образа ѝ на самотна cat lady е намекнато чрез маски с котешки глави. Те носят крадците в сцената, а за многото ѝ краткосрочни връзки – с надпис Blind For Love върху суичър. Главата за любовния ѝ живот продължава с мъжки балет от осем танцьори, колкото са на брой и нейните бивши звездни партньори (Случайност? Не мислим). Тениските на мъжете са с надпис ‘I ♥ TS’, с какъвто беше забелязан и Том Хидълстън (също предишна връзка на певицата). Слуховете, че мозъкът му бил промит от Тейлър тук се крие в щракването с пръсти от изпълнителката преди танцьорите да покажат какво пише на дрехите.

mmtv-taylor-swift-6.png

„Произведената ѝ клика от модели“

Така наричат приятелският кръг на певицата (включващ Карли Клос, Джиджи Хадид, Лили Олдридж и др.), тук също е изведена до буквалност. В клипа Тейлър е лидер на редици от кукли манекени, които след това виждаме разглобени. На Тей Тей очевидно обаче не ѝ пука. Тя невъзмутимо пие чай, наливан от змия, в тронна зала, където се забелязват надписи „И ти ли, Бруте?“. „Виж какво ме накара да направя“ е валидно и спрямо Калвин Харис. Суифт носи хавайска риза, в каквато сме виждали DJ-ят (и то в клиповете към песни, предназначени за бившата му Тейлър – ‘Ole’ и ‘My Way’). А псевдонимът на певицата – Nils Sjoberg, с който тя присъства сред авторите на написаната с Харис ‘This Is What You Came For’, е изписан върху надгробна плоча. Без повече криене на приноса ѝ занапред.

mmtv-taylor-swift-7.png

Но най-впечатляващата част е оставена за десерт 

Новата Тейлър е стъпила над купчина от множеството си персони в костюми от предишни видеоклипове и турнета. Докато те протестират, накрая 14 версии на певицата се покланят на аплодисменти. И тогава започват обвиненията им една срещу друга, сякаш директно взети от коментари към певицата. „Много бих искала да бъда отстранена от тази история“ казва Тейлър от Видео музикалните награди през 2009 г., когато започва хронологията ѝ с Кание Уест. А на финала от единогласното ‘Shut up!’ побиват тръпки.

mmtv-taylor-swift-8.png

Видяхме какво са я накарали да направи със себе си и резултатът е обещаващ

Надяваме се обаче по-добрите решения да не са само визуални. Дали ще бъдат и музикални, очакваме да разберем на 10-ти ноември, котато излиза ‘Reputation’. Дотогава не е зле да си припомняме старата Тейлър – вече не се знае на какво е способна новата…

ДениДим


[1] В текста й се пее ‘I feel like me and Taylor might still have sex. Why? I made that bitch famous’. След като Суифт заявява, че не е одобрила песента предварително. Ким Кардашиян пуска видеозапис на телефонен разговор между Кание и Тейлър. В него певицата казва, че намира текста за комплимент, но след излизането на видеото тя прави изявление, че не е била уведомена за думата ‘bitch’.

[2] Трима танцьори от турнето ‘Red’ на Тейлър Суифт напускат екипа, за да се присъединят към това на Кейти Пери. По-късно става ясно, че самите танцьори, които и преди са работили с Пери, са я потърсили сами. По този повод Суифт пише песента ‘Bad Blood’.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Bulsatcom FusionTiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *