Блуба Лу издават ”Гравитация”

Блуба Лу издават ''Гравитация''

Единадесетият албум на Блуба Лу се нарича “ГРАВИТАЦИЯ” и е посветен на бащите на модерната архитектура.

 ”ГРАВИТАЦИЯ” съдържа инструментални композиции, носещи имената на архитекти-модернисти от началото на 20-ти век. В него Блуба Лу представят нов прочит на модерността чрез богати, многопластови текстури от перкусии, китара, пиано и симфоничен оркестър – изложба от минималистични звукови картини, в които могат да бъдат открити елементи на съспенс, мистика и романтика. ”ГРАВИТАЦИЯ” е размишление за абстрактната, чиста и тайнствена форма на красивото.
Ето какво споделят Блуба Лу за албума на своята Фейсбук страница:
”Няколко думи за работата ни с Любо Цанев, нашия нов член, съавтор, композитор, концептуалист и съратник и приятел.
Появата на Любо в проекта, заедно с неговия богат изразен речник поставя новата музика на Блуба Лу в музикалната среда и светлина, позната от групи като Pink FLoyd, Air, Cinematic Orchestra. Любо добре разбира нашите търсения и вкус и споделя въодушевлението в студийната ни лаборатория. Оплетени сме в синтезатори, китари, кабели, микрофони, ефекти, изобщо една доста сложна технологична машина. Говорим за тишината и динамиката, за полиритмията, за пространството и енергията, за сценографията и архитектурата в музиката.
Любо е джазов пианист, завършил е класическа композиция в Boston Conservatory , а преди да се завърне в България живее и работи 12 години в САЩ. На българската сцена е познат от различни джазови проекти (с имена като Йоцов, Корназов, Горанов, Ривърмен и др.), но влизайки в пространството на Блуба Лу вие ще го чуете в съвършенно нова светлина.
Първите две композиции от новия ни албум са вече достъпни за слушане на страницата ни в bandcamp!
Архитектурата е застинала музика, а музиката – летяща архитектура.”
Няколко думи за историята на петте композиции:
DANCING MIES: Лудвиг Мис ван дер Рое е бащата на минимализма, ни чистите форми, в които “малкото е повече”. А сега си представете как тези семпли и сдържани форми отиват на парти, в което задръжките падат, и танците показват истинската им същност.
GROPIUS ON DRUMS: Валтер Гропиус е известен като основателят на школата Баухаус, чиято мисъл е “формата следва функцията”. Ето какво се случва обаче, когато строгият майстор на реда сяда на барабаните в стратосферното пространство на Блуба Лу.
BEATS PER MODULOR : Модулор е светият граал в архитектурата според Льо Корбюзие, един от бащите на модернизма. Корбюзие измисля тази антопометрична скала, базирана на златното сечение, с която оразмерява всичко в своите сгради, постигайки тотална хармония. Нашият опит да използваме Модулора в музикална форма.
FULLERS CLOUD NINE: Бъкминстър Фулър, американски инженер-конструктор, архитект, изобретател, иноватор, поет и фантазьор лансира визията си за левититиращи обитаеми сфери, които се издигат над планините само от топлината на слънцето в проект от 1960 година наречен Облак Девет. Тези сфери се обитават от свободни летящи общества. Истинска вдъхновяваща утопия.
SONATA UTSON: Тази пиеса в три части разказва за невероятната история на Йорн Утсон, авторът на операта в Сидни, прокуден от Австралия по средата на строежа, който носи бремето на несправедливи политически спекулации през целия си живот, но в крайна сметка получава истинско признание на преклонна възраст.
Премиерата на албума е на 18 януари на сцената на SOFIA LIVE CLUB!)
🎫 Билети в Eventim: 20лв.
🎫 В деня на концерта и на място: 25лв.
🕙Врати: 19.00 ч.
🕚Начало: 20.00 ч.
Снимки: Блуба Лу

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *