„Европа в капки поезия“ представя Австрия | Falco – Rock me Amadeus

„Европа в капки поезия“ представя Австрия | Falco - Rock me Amadeus
Когато се говори за Австрия и музика човек не може да не направи асоциация с класическата музика и огромният брой класически композитори, които страната е дала на света

През 18-ти и 19-ти век Виена е важен (да не кажем основен) център за музикална иновация. Австрийската столица привлича класици от целия свят основно заради покровителството на Хабсбургите благодарение, на които Виена се превръща в европейската столица на класическата музика.

И въпреки, че Австрия не е най-големия „износител” на международни рок и поп групи и изпълнители те биват гордо представени от Falco с неговото превърнало се в ”класическо” парче Rock me Amadeus.

Johann Hölzel (Falco) е роден на 19 февруари 1957 г. във Виена

Johann Hölzel (Falco) е роден на 19 февруари 1957 г. във Виена

Той проявява музикални наклонности от много ранна възраст. Родителите му забелязват, че успява да държи барабанен ритъм с песните, които чува по радиото. Поради тази причина за четвъртия рожден ден Falco получава роял. Още от дете той иска да стане поп звезда като дори учи във Виенската консерватория, но в последствие се отказва.

През 70-те Falco е част от нощния живот на Виена, което освен музика включва и стриптийз изпълняния. През 1981 г. той започва самостоятелната кариера като подписва договор с Markus Spiegel. С помоща на текстописеца Robert Ponger Falco създава първите си два албума, но когато решава да експериментира с английски текстове решава да започне работа с холандските братя Rob и Ferdi Bolland.

Rock me Amadeus излиза на 16 юни 1985 г. като част от третият студиен албум на Falco

Тя е написана от Falco и братята Rob и Ferdi Bolland. Сингълът става първата песен на немски език достигнала до номер едно в класацията на Billboard Hot 100 на 29 март 1986 г. Интересен факт, е че въпреки популярността на Falco в Германия, Австрия и останалата част от Европа, песента достига №1 както в САЩ така и във Великобритания, но не и в останалата част на стария континент.

10 интересни факта за Австрия:
  • Австрия (Виена) е дом на най-старата зоологическа градина в света;
  • Австрийският флаг е един от най-старите в света. Той датира от 1191 г.
  • St. Peter Stiftskulinarium, който е основан през 803 г. и се намира в Залцбург и е най-старият и все още работещ ресторант (кръчма) в Европа;
  • Шевната машина е изобретена в Австрия през 1818 г. от Josef Madersperger;
  • Австрия е дала на света едни от най-големите класици като: Волфганг Амадеус Моцарт, Франц Шуберт, Ференц Лист, Йозеф Хайдн, Густав Малер и Антон Брункер;
  • Бащата на Volkswagen Beetle (костенурката) е австриецът Фердинанд Порше. Той създава “народната кола” да бъде здрава, надеждна и достъпна по заповед на Хитлер. Колата става толкова успешна, че се ползва за основа при разработването на Porsche 64 като кръглите фарове остават запазена марка за много от моделите на Порше и до днешни дни.
  • Арнолд Шварценегер в родом от Австрия. Кой не знае за Арнолд, кой не е чувал за него? Той става един от най-известните и титулувани бодибилдъри за всички времена (7 титли Mr. Olympia), една от най-големите екшън филмови звезди, жени се за Мария Шрайвър (от клана Кенеди) и става губернатор на щата Калифорния (не е зле за австрийско селянче);
  • Австрия има 22-ма нобелови лауреати включително от тази година Peter Handke – литература;
  • Бащата на психоанализата Зигмунд Фройд също е австриец;
  • 62% от територията на Австрия е покрита от Австрийските Алпи;

 

„Европа в капки поезия“ е част от програмата “Пловдив – Европейска столица на културата 2019”

 
Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *