Иън Хогланд от Europe – ‘Рокът е мъртъв’…! Разговор с Тома Здравков

Ian Haugland, барабанистът на EUROPE разговаря с Тома от ММТВ за рока, минало, настояще и бъдеще, минути преди концерта им в зала Арена Армеец в София:

Вижте във видеото или прочетете цялото интервю в допълнителната информация:

Иън: Здравейте на всички! Аз съм Ian Haugland от бандата Europe, а вие гледате ММ тв и продължавайте да го правите!

Тома: Здравей, Иън. Много съм щастлив да бъда тук, за мен е голяма чест! България обича Europe…

Иън: Това е страхотно!

Тома: Защото Europe обича България.

Иън: О, да, определено. Както каза, идваме за трети път тук и явно ни се получават нещата, така че, разбира се, ние обичаме България и феновете, много сърцати хора, които обичат рок енд рол музиката, така че винаги е голямо удоволствие да свирим тук. И също това е възможност да изпълним нови песни от… Всъщност в момента сме в процес по издаването на нов албум, който ще излезе през септември. Мисля, че не сме били тук, откакто издадохме War Of Kings, така че ще има някои нови песни, примесени със старите.

Тома: Супер! Нямаме търпение!

Тома: Преди два дни бяхме свидетели на последнният концерт на Deep Purple тук, в София, част от тяхното ‘The Long Goodbye Tour’. Вие отбелязвате повече от 30 години на сцената и в музикалната индустрия. Какво ви дава сили да продължавате?

Иън: Силата на музиката. Знаеш, стратта и волята да търсиш нови неща и да правиш нова музика. Не го правим просто, за да правим нещо, а защото това е професията ни, това е нашият живот, това е нашата страст, така че това ни дава шанс да сме самите себе си. Не сме свирили от Коледа и сега сме наистина нетърпеливи…

Тома: Не сте свирили от няколко месеца.

Тома: Какво е бъдещето на рок музиката в днешно време? Какво мислиш?

Иън: Мисля, че винаги ще има рок музика, но, очевидно, от бизнес гледна точка всичко е тотално различно. Да се върнем към 80-те – тогава можеше да направиш много пари, продавайки музика, а в днешно време по-голямата част от музиката се слуша в YouTube или Spotify, знаеш стрийминга.

Тома: Питам, защото Джийн Симънс каза, че рокът е мъртъв… Каквооо?!!!

Иън: Смятам, че Джийн Симънс е мъртъв, щом вярва в това, което е казал. Не мисля, че рокът някога ще умре, защото той дава възможност на младите хора да изразяват това, което носят вътре в тях.

Тома: Наскоро Стийв Харис от Iron Maiden каза в едно интервю, че е изключително трудно рок бандите да бъдат успешни в днешно време. Ако Europe започваха сега, какво бихте променили в своето професионално развитие или не бихте променили нищо?

Иън: Оу… мисля, че бихме имали съвсем различен начин на мислене относно цялата картинка. Мисля, че движещата сила за Europe винаги е била волята и страстта към музиката, да свирим. Всичко, което идва заедно с тази страст, успехът и тези малки стъпки напред. Големи късметлии сме, че ‘The Final Countdown‘ стана световен хит. В момента е практически невъзможно да се направи световен хит като ‘The Final Countdown‘.

Tома: Не ви ли омръзна да я свирите?

Иън: Не, никога! Никога не би ни писнало заради чувството, което публиката ни носи и незаменимата енергия. Толкова е удивително! Това е като да правиш любов със своята любима. Знаеш, никога не ти омръзва.

Тома: Един забавен въпрос. Англия е много важен пазар за всеки изпълнител. Обмисляш ли да си смениш името, след Брекзит?

Иън: Не мисля. Europe ще си остане Europe. Ние никога не сме се фокусирали толкова върху политиката. Естествено, имаме мнение по темата, но се опитваме да бъдем повече банда за забавление. Има някои банди, които наистина изразяват политическа позиция и подобни неща. Мисля, че това е супер, защото музиката е много могъщо оръжие, с което да изразиш ясно своята позиция. И в този смисъл е добре. Но Europe винаги е била тук, за да забавлява.

Тома: Искам да те попитам какъв стил музика слушаш в свободното си време, в колата, в къщи?

Иън: Не знам дали ще ми повярваш, но съм наистина луд по електронната музика като Жан Мишел Жар и Yello – швейцарска банда и старата Tangerine Dream – това е немска банда от 70-те, само синтезатори, без китари, без барабани, само синтезатори. И обожавам Depeche Mode…

Toма: Ние също.

Иън: Така че миксирам, слушам, разбира се и класически рок банди. Просто е един голям микс, зависи от настроението ми. Например обичам да слушам Жан Мишел Жар, когато се разхождам, защото аз много често се разхождам. Всеки ден се старая да го правя поне 2 часа и това е перфекната музика за разходка.

Тома: Как се подготвяш да свириш на барабаните?

Иън: Преди концерт ли имаш предвид?

Тома: Да.

Иън: Опитвам се да разтягам, да си разтегна мускулите и се опитвам да повиша енергията си. Не е проблем, когато не сме били на турне от месеци, както сега, защото си малко нервен, но също така и нямаш търпение да свириш.Така че от тази гледна точка не е проблем за нас. По-лошо е, ако си бил на турне дълго време. Главно разтягам и правя своите рутинни упражнения с палките за барабани.

Тома: България е първата дата от турнето ви. Желая ви късмет и благодаря за интервюто!

Иън: И аз благодаря!

Тома: Благодаря за сбъднатата мечта!

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Bulsatcom Fusion, TiVi.BG и Neterra TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *