Най-интересното от програмата на CineLibri 2019

Всеки ден публикуваме най-интересното от програмата на тазгодишното издание на единственият по рода си кино-литературен фестивал в света, посветен изцяло на екранизациите по книги - CIneLibri.

Най-интересното от програмата на CineLibri 2019

Най-интересното от програмата на CineLibri 2019 за 18 октомври

Защо творим: дилемата на стоножката

30-годишна одисея: най-интригуващите артисти и мислители от света на визуалното изкуство, музиката, киното, литературата, философията, политиката, бизнеса и науката отговарят на един и същ въпрос: „„Защо творим?“.Този филм е уникално пътешествие през различните аспекти на творческия процес: художествен, интелектуален, философски и научен. Херман Васке е провел разговори с над 50 носители на Нобелова нагрaда и „„Оскар” за три десетилетия, за да разбере кое ги мотивира да превръщат идеите си в творчество.

Двойствен живот

Награди и номинации: 6 номинации, включително:

 • 2018 Номинация за „Златен лъв” за най-добър филм от филмовия фестивал във Венеция
 • 2018 Номинация за най-добър филм от Международния филмов фестивал в Чикаго
 • 2019 Номинация за Голямата награда на журито от филмовия фестивал в Маями

Ситуиран в парижкия издателски свят, филмът преплита историите на умерено успешния автор Леонар, издателя Ален, актрисата Селена – съпруга на Ален, и Валери – съпруга на Леонар и асистентка на известен политик. Всички те са в зората на 40-те, всеки от тях е привлекателен по свой собствен начин. Дали ще се справят с предизвикателствата в индустрията и с кризата на средната възраст?

Исав

40-годишен писател се връща във фамилната къща, където е отгледан, и която е напуснал преди половин живот. Там той се изправя срещу брат си, който е на- следил семейната пекарна и се е оженил за жената, която са обичали двамата.

Цялата програма на фестивала и къде може да гледате филмите вижте ТУК

Най-интересното от програмата на CineLibri 2019 за 17 октомври

Сладка бобена паста

Награди и номинации: 7 награди и 6 номинации, включително:

 • 2015 Номинация в категория „Особен поглед” от филмовия фестивал в Кан
 • 2015 Награда за най-добра режисура от филмовия фестивал във Валядолид
 • 2015 Награда на публиката на Международния филмов фестивал в Сао Пауло
 • 2015 Награда за най-добра женска роля Asia Pacific Screen Award (Кирин Кики)
 • 2016 Номинация за Азиатска филмова награда за най-добър актьор (Масатоши Нагасе)

Управителят на пекарна с магазинче за дораяки (японски палачинки с плънка от паста от червен боб) среща странна, симпатична възрастна дама, която си търси работа. Вкусът на домашно приготвената от нея бобена паста го убеждава да я наеме. Последиците от това решение обаче далеч надхвърлят очакванията, свързани с обичайната търговия с храна.

Бурни връзки

Чувствен любовен триъгълник в бохемската атмосфера на Париж в края на XIX век. За да изплати дълговете на баща си, Мари де Ередиа се омъжва за поета Анри дьо Рение, но е влюбена в друг поет, Пиер Луис, който е еротоман и голям пътешественик. Именно той ще я посвети в тайните на любовта и еротизма чрез една „фотографска” и литературна връзка, която ще измислят заедно.

Толкин

Красива и вълнуваща история за съзряването на Толкин – за това как едно момче сирак пораства и става знаменит писател, професор и съпруг. Ужасите на войната съпътстват историята, но това не е военен филм, а филм за приятелството, любовта и неугасващите чувства. Удивителната кинематография е едно от главните достойнства на тази дългоочаквана биографична драма.

Цялата програма на фестивала и къде може да гледате филмите вижте ТУК

Най-интересното от програмата на CineLibri 2019 за 16 октомври

Сирано

Декември 1897, Париж. Едмон Ростан още не е навършил трийсет, но вече има две деца и много тревоги. Не е написал нищо в продължение на две години. Обзет от отчаяние, той предлага на великия Констан Кокулен нова пиеса, героична комедия в стихове, по случай празниците. Проблемът е само един – че пиесата още не е написана. Пренебрегвайки капризите на разни актриси, претенциите на корсиканските си продуценти, ревността на съпругата си, историите за сърдечните трепети на най-добрия си приятел и липсата на ентусиазъм у всички около себе си, Едмон започва да пише въпросната пиеса, макар че никой не му вярва. Заглавието е „Сирано дьо Бержерак”.

Лястовиците от Кабул

Награди и номинации:

 • 2019 Номинация в категория „Особен поглед”, Кан
 • 2018 Отличие от Международния фестивал на анимационните филми в Анеси

Филмът ни среща с две женени двойки непосредствено след като талибаните превземат афганистанската столица през 1998 г. и налагат фундаменталистки шариат. Режисиран от актрисата Забу Брайтман и младата аниматорка Елеа Губе-Мевелек, филмът преобразява пясъците и руините на Кабул в почти импресионистичен акварелен пейзаж, от който струи живот, нежност и тъга. „Лястовиците на Кабул” не демонизира исляма сам по себе си, а по-скоро привлича вниманието ни към факта, че едно сравнително модерно общество (каквото, ако погледнем снимки от този период, ще се убедим, е било афганистанското преди идването на талибаните) може с лекота да направи голяма крачка назад в резултат на определени геополитически обстоятелства.

Мъжът, който си играеше с огъня

Награди и номинации:

 • 2019 Номинация за Голямата награда на журито на филмовия фестивал в Сънданс

Документален филм за автора на трилогията „МилениумСтиг Ларшон и проактивната му позиция по отношение на формите на съпротива срещу десните екстремисти и неонацистите. Борбата му с тях се превръща в обсесия с фатални последствия.

Цялата програма на фестивала и къде може да гледате филмите вижте ТУК

Най-интересното от програмата на CineLibri 2019 за 15 октомври

Невидимият живот на Еуридисе Гузмао

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:

 • 2019 Награда в категория „Особен поглед” от филмовия фестивал в Кан
 • 2019 Награда CineCoPro от филмовия фестивал в Мюнхен за режисьора Карим Аинуз
 • 2019 Номинация „Златна камера 300” за най-добър международен филм от фестивала в Йерусалим

Филмът е тазгодишното предложение за „Оскар“ на Бразилия за най-добър чуждоезичен филм

Филмът ни пренася в Рио де Жанейро през 1940-те. Никой не разбира защо Еуридисе и Антенор се венчават. Тя е амбициозна, с буден ум, ала всички очакват от нея да бъде любяща съпруга и майка. Докато Антенор се бие в гърдите заради подвизи разни, Еуридисе глади ризите му, готви апетитни ястия и си мечтае да се занимава с музика. Междувременно нейната сестра Гида, умна жена с волен дух, се завръща след неуспешно бягство с мъж, от което се ражда история с катастрофални последици. Но ето че двете сестри дръзват да престъпят законите на „благонравието”…

Всичко е истина

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:

 • 2019 Награда AARP за поддържаща роля (Джуди Денч)
 • 2019 Номинации за награда AARP за най-добър режисьор, най-добър актьор в поддържаща роля, най-добра любовна история за възрастни

Филмът ни връща към последните дни от живота на великия драматург Уилям Шекспир. След като Глоуб Тиътър изгаря през 1613 г., по време на представление на шекспировата пиеса „Хенри VIII”, авторът се завръща в родния Стратфорд със съпругата си Ан Хатауей.

Вита от Вирджиния

Филмът разказва завладяващата истинска история за любовната връзка между предизвикателната аристократка и писателка Вита Саквил-Уест и Вирджиния Улф, иконата на литературния модернизъм. Техният роман е пресъздаден по един удивително лек и забавен начин във фантастичния биографичен очерк „Орландо“, най-четивната и най-четената книга на Улф, претърпяла нечувани за времето си тиражи в Англия и Америка. Синът на Вита Найджъл Никълсън я определя като „най-дългото и чаровно любовно писмо в историята на литературата“.

Цялата програма на фестивала и къде може да гледате филмите вижте ТУК

Най-интересното от програмата на CineLibri 2019 за 14 октомври

Заличено момче

Награди и номинации: 8 награди и 41 номинации, включително:

 • 2019 Номинации за „Златен глобус” за най-добра песен и за най-добър актьор в игрален филм – драма
 • 2019 Награда AACTA за най-добра актриса в поддържаща роля (Никол Кидман)
 • 2018 Награда на публиката от Международния филмов фестивал в Сан Диего
 • 2018 Награда на Обществото на филмовите критици в Сан Диего за най-добра актриса в поддържаща роля (Никол Кидман)
 • 2018 Номинации на Обществото на филмовите критици в Сан Диего за най-добър актьор (Лукас Хеджис), най-добър актьор в поддържаща роля (Джоуел Еджертън), най-добър сценарий и най-добър актьорски ансамбъл
 • 2018 Награда на Австралийската академия за кино и телевизионни изкуства за най-добра актриса в поддържаща роля (Никол Кидман) и за най-добър адаптиран сценарий

Синът на баптистки пастор в малък американски град е принуден да се запише в терапевтичен курс за „лечение на хомосексуализъм”, организиран от църквата, след като родителите му разбират, че е гей. Подобна стъпка няма как да доведе до нищо добро и семейството ще трябва да намери начин да се справи с различията, ако иска да остане сплотено… Филмът разказва истинска история за борбата на един млад мъж да намери себе си, докато всеки аспект на неговата идентичност е поставен на изпитание.

Жената от Йерусалим

Награди и номинации:

 • Награда от Международния филмов фестивал във Валядолид 2012 за най-добра музика
 • Награда на публиката от Международния филмов фестивал в Локарно 2010
 • Награда от Международния филмов фестивал в Хаифа 2010 за най-добър актьор (Марк Иванир)
 • Пет награди на Израелската филмова академия 2010 за най-добър филм, най-добра женска поддържаща роля (Розина Камбос), най-добър режисьор, най-добър сценарий и звук
 • Номинации на Израелската филмова академия 2010 за най-добра мъжка поддържаща роля (Гури Алфи) и най-добър монтаж

Трагикомедия, чийто герой е началникът на отдел „Човешки ресурси” на най-голямата индустриална пекарна в Израел. Той трябва да спаси репутацията на бизнеса си и да предотврати публикуването на клеветническа статия.

Изпепеляване

Награди и номинации: 39 награди и 121 номинации, включително:

 • 2018 Награда FIPRESCI и номинация за „Златна палма” от филмовия фестивал в Кан
 • 2018 Награда Vulcain за арт директора Джум-хи Шин от филмовия фестивал в Кан
 • 2018 Гран При на журито и номинации за Asia Pacific Screen Award за най-добър филм и най-добър сценарий
 • 2018 Азиатска филмова награда за най-добър режисьор
 • 2018 Номинации за Азиатска филмова награда за най-добър филм, най-добър актьор, дебютант, най-добър сценарий, операторска работа, дизайн на продукцията и звук
 • 2018 Награда „Гранд Бел” за най-добър филм от Grand Bell Awards, Южна Корея
 • 2018 Награда LAFCA на Асоциацията на филмовите критици в Лос Анджелис за най-добър чуждоезичен филм и най-добър актьор в поддържаща роля

Джонг-Су попада на момиче, което някога е живяло в неговия квартал. Девойката го моли да се грижи за котката й, докато тя е на пътешествие из Африка. Когато се връща от екзотичния континент, го запознава с Бен, мистериозен мъж, когото е срещнала там. Той им разкрива своето тайно хоби…

Цялата програма на фестивала и къде може да гледате филмите вижте ТУК

Най-интересното от програмата на CineLibri 2019 за 13 октомври

Аз, Леонардо

Открийте Леонардо да Винчи – мъжа, художника, учения и изобретателя – чрез това уникално, прелестно, завладяващо пътуване в ума на Леонардо. Филмът отбелязва 500 години от смъртта на енциклопедичния гений на Ренесанса. Бестселърът на Франческо Фиорети виртуозно съчетава интригуващ криминален сюжет с внушителна картина на епохата и ярък портрет на Леонардо да Винчи.

Клер Дарлинг

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:

 • Номинация за награда Dragon от филмовия фестивал в Гьотеборг

Катрин Деньов и дъщеря ѝ Киара Мастрояни играят майка и дъщеря в тази семейна драма, която е емоционална и ексцентрична като главната си героиня. Вече наближаваща края на своя живот, Клер спонтанно решава да разпродаде вещите си. Всеки предмет изкарва на повърхността спомени от многоцветния ѝ живот. Обезпокоена от поведението на майка си, дъщерята на Клер се връща у дома, но това завръщане води след себе си бремето на миналото.

Казандзакис

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:

 • 2018 Награда Голд Реми за най-добра музика и за операторско майсторство
 • 2018 Голямата награда Гран Реми за режисьора Янис Смарагдис
 • 2018 Номинации Голд Реми за най-добра актриса (Марина Калогиру) и най-добър актьор (Тодорис Атеридис)
 • 2018 Отличие за актьора Одисеас Папаспильопулос от Асоциацията на филмовите критици в Хюстън

Големият гръцки писател Никос Казандзакис казва, че животът му се определя от неговите пътешествия и мечти. Филмът е вдъхновен от тези слова. Сюжетът се уповава на автобиографичния роман „Рапорт пред Ел Греко“ и проследява местата, които бележат развитието на писателя – островите Крит и Егина, Берлин и Виена, Русия и Франция. Гръцкият дух, закърмен от велики идеали, присъства тук с цялата си интензивност и мощ. Свобода, устрем, творчество, крепки приятелства, динамика… Всички тези елементи се сливат в непреодолимо усещане за ведрост и сърдечност, което ще ви накара да се почувствате по-свободни. „Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо, аз съм свободен.” Това е Казандзакис!

Цялата програма на фестивала и къде може да гледате филмите вижте ТУК

Най-интересното от програмата на CineLibri 2019 за 12 октомври

Закуска на Плутон

„Закуска на Плутон” е приключенска приказка за млад ирландски позьор, който преминава от юношеското лутане към относителна зрялост, оставайки верен на анархичната си и аполитична природа въпреки множеството опити да се промени. След като е изоставен при раждането си, Котето пораства като женствен младеж с остър език под терора на злобната си осиновителка.

Ефектният и хаотичен Котето се замесва в нескончаема върволица от странни събития. Напуска Ирландия и заминава за Лондон, където обикаля нощните свърталища из Сохо и търси родната си майка. Случайността го хвърля в поредица неочаквани срещи – с терористи от ИРА, враждебен мъж с кадифен костюм и илюзионист със склонност към кървави фокуси. Котето остава възхитително недосегаем за превратностите на съдбата.

Разказана в 36 кратки части, тази ексцентрична история е втората съвместна работа на Джордан и сценариста и писател Патрик Маккейб след също толкова находчивия и шокиращ „Малкият касапин”. Джордан още веднъж доказва своя уникален и неспокоен талант, правейки кино, ирландско до мозъка на костите като шедьовър на Джеймс Джойс – интровертно, сложно, търсещо и разкрепостено. На фона на ярки цветове и оригинален декор острият хумор здраво съшива динамичната фабула.

Продавачът на вестници и цигари

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:

 • 2019 Номинации за Австралийска филмова награда за най-добра актриса в поддържаща роля (Регина Фриш), най-добър актьор в поддържаща роля (Йоханес Криш), дизайн на костюми и най-добра музика

Филмът е адаптация по едноименния бестселър на Роберт Зееталер, третия немскоезичен писател след Гюнтер Грас и Петер Щам, познат у нас с романа си „Цял един живот”. „Търговецът на тютюн” е нежна, сърцераздирателна история за един млад мъж и неговото приятелство със Зигмунд Фройд по време на нацистката окупация на Виена. Резултатът напомня за „Големите надежди” на Чарлс Дикенс и за противоречивия шедьовър „Четецът”, адаптация по романа на Бернхард Шлинк.

Песента на емената

Емоционален детективски разказ, разпрострян на два континента в рамките на половин век. На фона на спиращи дъха музикални откровения пулсират ужасът на една война и погубените души, изтръгнати от хода на историята. Режисьорът на „Червената цигулка” и сценаристът на „Вечният градинар” са създали хипнотичен филм за приятелството, вярата, предателството и изкуплението, базиран на прочутия роман на Норман Лебрект.

Цялата програма на фестивала и къде може да гледате филмите вижте ТУК

Най-интересното от програмата на CineLibri 2019 за 11 октомври

Къде си Бернадет?

Грижовна майка се впуска в приключение след години на жертвоприношения в името на семейството. Скокът в лоното на вярата става повод за епични срещи и преживявания, а те на свой ред водят до триумфално преоткриване на себе си… Не друг, а самият Джонатан Франзен признава, че е изгълтал книгата, по която е направен филмът, „с безгрижно удоволствие”. Кейт Аткинсън се присъединява към него:

„Къде си, Бернадет” е свежа, забавна и изискана история, но най-хубавото е, че нямах никаква представа какво ще се случи на следващата страница. Беше диво препускане.”

Брит-Мари беше тук

Брит-Мари е 63-годишна, току-що е загърбила 40-годишен брак и дълъг живот като съпруга и домакиня. Като се има предвид славата й на заядлива пасивно-агресивна лелка, бъдещата й работа в малкия град Борг ще се окаже доста предизвикателна. Борг има една-едничка гордост в лицето на младия футболен отбор, а работата на Брит-Мари е да обучава момчетата… И това е само началото на едно пътешествие, изпълнено с битки и предизвикателства, с топлина и любов.

Португалката

Награди и номинации:

 • 2019 Награда за най-добър филм от филмовия фестивал в Лас Палмас
 • 2018 Номинация за най-добър филм от филмовия фестивал в Мар дел Плата

Домът на лорд фон Кеттен е неговата война. Нейният дом е Португалия. И все пак младата, току-що омъжена съпруга на лорда, е решена да превърне семейната обител на съпруга си, негостоприемния замък, кацнал върху една скала в Северна Италия, в свой дом. Обърнете внимание на светлината, декорите, сценографията, костюмите… „Португалката“ е пир за сетивата, несъмнен кинематографичен шедьовър в стила на Маноел де Оливейра.

Цялата програма на фестивала и къде може да гледате филмите вижте ТУК

Най-интересното от програмата на CineLibri 2019 за 10 октомври

Карл Лагерфелд: Да бъдеш и да изглеждаш

Карл Лагерфелд: Да бъдеш и да изглеждаш

Неговият силует е разпознаваем сред хиляди. Известен в цял свят, в рамките на 60 години Карл Лагерфелд се превръща в модна икона. За да постигне това, той изковава сам своята легенда, пълна с мистериозност, чиято цел е да замъгли, поне донякъде, истината. Кой всъщност е Карл Лагерфелд?

2001 Космическа одисея

Награди и номинации: 15 награди и 10 номинации, включително:

 • Награда „Оскар” 1969 г. за визуални ефекти
 • Номинации за четири награди „Оскар“ 1969 г., в т.ч. за режисура, най-добър сценарий, арт директор
 • Награди за най-добър режисьор и най-добър филм на 1968 г. от Общността на филмовите критици в Канзас Сити
 • Награда BAFTA 1969 г. за най-добра кинематография арт директор и саундтрак
 • Номинации BAFTA 1969 г. за най-добър филм и режисьор
 • Награда Давид ди Донатело 1969 г. за най-добра чуждестранна продукция

2001: Космическа одисея” е импозантният опус магнум на Стенли Кубрик, един от най-влиятелните филми в жанра и в историята на киното въобще. Преди 50 години той се е схващал като творба с експериментална естетика, която е твърде авангардна за времето си. Сценарият засяга теми, свързани с човешката еволюция и технология, изкуствения интелект и извънземния живот. Космическа експедиция до Луната открива на нея странен предмет, наречен „Монолитът“, който при срещата с експедицията внезапно излъчва силен сигнал към звездите. Оказва се, че той е оставен много отдавна там от древна космическа свръхцивилизация, за да извести, когато новата космическа цивилизация бъде родена и направи първата си крачка извън планетата си. Филмът е характерен със своя научен реализъм, въвеждането на нови специални ефекти и използването на двусмислена, провокативна картина и звук вместо обичайните кинопохвати.

Безкрайната градина

Награди и номинации:

 • 2018 Наградата на Съюза на българските филмови дейци от фестивала „Любовта е лудост“

Безкрайната градина” е съвременна градска драма, под чиято повърхност пулсират невидими светове и се раждат неочаквани чувства. На пръв поглед Филип има всичко: успешна кариера, луксозен дом и красива приятелка. Той продължава да се грижи за брат си Виктор години след смъртта на родителите им. Виктор е чувствителен и уязвим и прекарва времето си, помагайки на Ема в нейния цветарски магазин. След срещата си с нея Филип внезапно осъзнава, че за пръв път се чувства истински жив и озарен от непонятно чувство. Той интуитивно усеща, че Ема обитава духовни пространства, до които не е имал достъп. Животът на Филип започва да се променя, докато Виктор не му признава, че е лудо влюбен в същото момиче.

Цялата програма на фестивала и къде може да гледате филмите вижте ТУК

Най-интересното от програмата на CineLibri 2019 за 09 октомври

5 е съвършеното число

Награди и номинации:

 • Филмът е включен в конкурсната програма „Хоризонти” на 76-ия кинофестивал във Венеция

Действието се развива през 70-те години по тесните сиви улици на дивия Неапол. Пепино льо Чичеро е опитен наемен убиец, който обича да прекарва времето си в риболов със сина си Нино. След смъртта на Нино обаче той ще бъде принуден да обърне поглед към бурното си минало и към нещата, които са били най-важни за него… В този нетърпеливо очакван европейски филм Тони Сервило и Валерия Голино изпълняват блестящо главните роли, а авторът застава зад камерата за първи път.

Терапия за мизантропи

Награди и номинации:

 • 2019 Номинация „Златна раковина“ за най-добър филм от филмовия фестивал в Сан Себастиан

В този филм провокативният френски писател Мишел Уелбек и кинозвездата Жерар Депардийо играят самите себе си. Те се опитват да се справят с жестокия режим, който им е предписан в един терапевтичен център. Но се случва нещо неочаквано…

Гласът на Бога

Награди и номинации: 1 награда и 4 номинации, включително:

 • Почетен знак за артистичен принос от Международния фестивал на фантастичния филм „Фантаспоа“ 2019
 • Номинация за Гран При 2018 от Международния кинофестивал в Токио
 • Номинации за най-добър игрален филм и най-добър европейски фантастичен филм от Международния фестивал за фантастичен филм в Ньошател 2019

Млад мъж издирва баща си. Последният изчезва, докато работи по строго секретен проект за правителството на Съединените щати, който включва извънземни. Филмът е екранизация по „Гласът на Бога“ – класическа за научнофантастичния жанр книга, философска творба за ограничените възможности на човешкия разум. Станислав Лем отхвърля всички популярни концепции за контакта с извънземните, експлоатирани до болка с цел евтина сензация.

Цялата програма на фестивала и къде може да гледате филмите вижте ТУК

Най-интересното от програмата на CineLibri 2019 за 08 октомври

Интриго: Смъртта на един автор

Вижте канадският продуцент Rick Dugdale, който даде интервю за телевизия ММ, в което разказа за работата си в Холивуд и последният си проект – трилогията Интриго.

Малка отворена лодка пори бурните вълни край холандското крайбрежие. Няколко дни по-късно, когато вятърът утихва, разбитите останки от лодката са намерени на няколко километра на юг. Междувременно в Стокхолм Давид получава известие от своя издател, че е пристигнал ръкопис от прочутия писател Гермунд Райн. Давид е превел по-ранните произведения на Райн и пръв получава възможност да работи по новата творба на писателя. Пристигналият ръкопис е оригинал и е придружен от писмо, в което се казва, че при никакви обстоятелства книгата не трябва да се отпечатва на езика, на който е написана… Миналото ще нахлуе с гръм и трясък, вината ще се смеси с отмъщение, а фикцията на Гермунд Райн ще стане реалност.

Истинската история на бандата на Кели

Истинската история на бандата на Кели

Филмът следва едноименното произведение на Питър Кери. Класическа приказка за бунтовник с кауза – един истински, но и малко недодялан Робин Худ, претворена от един от най-големите романисти на нашето време. На фокус е австралийският бандит Нед Кели, в чийто списък с престъпления са безброй банкови грабежи, нападение на влак и убийства на представители на властта. Кой е Кели? Дързък конекрадец? Добър син? Безстрашен лидер? Шампион по бокс? Садистичен убиец? Верен съпруг? Герой на народа? Любящ баща? Борец срещу правителството? А може би просто един беден ирландски заселник в Австралия, който се опитва да защити своето семейство от безпричинния тормоз на английските ченгета, да се измъкне от блатото на бедността и да запази достойнството си. В образа на Кели се превъплъщава Джордж Маккей („Капитан Фантастик”).

Измерването на света

Награди и номинации: 2 награди и 6 номинации, включително:

 • 2013 Австрийска филмова награда за дизайн на костюми и за грим
 • 2013 Номинация за наградата на публиката за Германски филм на годината
 • 2013 Номинация за Златна филмова награда за дизайн на продукцията и за грим
 • 2013 Номинация за наградата за ново лице в киното за актьора Албрехт Шуч

Математикът Карл Фридрих Гаус и ученият Александър фон Хумболт са двама от най-светлите умове на XIX в. Хумболт е страстен пътешественик, който мечтае да открива непознати земи и да черпи с пълни шепи от културата на населяващите ги хора. Гаус пък е саможив скептик, който гледа света през защитното було на математическите теории и цифри. Докато Хумболт кръстосва земното кълбо, Гаус е предприел не по-малко интересно пътуване в дебрите на математиката, за осъществяването на което не се налага дори да напуска уютния си кабинет. Въпросите, които си задават двамата мъже, са различно формулирани, но отговорите до които ще стигнат, си приличат.

Цялата програма на фестивала и къде може да гледате филмите вижте ТУК

Най-интересното от програмата на CineLibri 2019 за 07 октомври

Чернобилска молитва

Създаден по романа на Светлана Алексиевич „Чернобилска молитва” и режисиран от Пол Крущен с награда за най-добър документален филм от Международния филмов фестивал в Минеаполис 2016.

Този филм не се занимава с Чернобил, а със света на Чернобил, за който знаем твърде малко. Свидетелствата на очевидците обаче са оцелели: учени, учители, двойки, деца… Те разказват за живота си преди Чернобил, а после и за катастрофата. Техните гласове създават дълга, страховита, но необходима молитва, която отеква силно и насърчава критичността към статуквото.

Испанска галавечер и прожекция на филма „Последствията на гнева”

Испанска галавечер и прожекция на филма „Последствията на гнева” в присъствието на автора на книгата Лоренсо Силва, който е и сценарист на филма. Едноименният роман хармонично съчетава съспенс, комедия и мелодрама, номиниран е за една от най-престижните литературни награди в Испания и вече има статут на безспорна класика на съвременната испанска литература.

Загадката Анри Пик

Катрин Деньов и дъщеря ѝ Киара Мастрояни играят майка и дъщеря в тази семейна драма, която е емоционална и ексцентрична като главната си героиня. Вече наближаваща края на своя живот, Клер спонтанно решава да разпродаде вещите си. Всеки предмет изкарва на повърхността спомени от многоцветния ѝ живот. Обезпокоена от поведението на майка си, дъщерята на Клер се връща у дома, но това завръщане води след себе си бремето на миналото.

Цялата програма на фестивала Cinelibri и къде може да гледате филмите вижте ТУК

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.