142 години свободна България

Денят на Освобождението на България от османско владичество

142 години свободна България

Честит 3-ти март! Честваме 142 години от Освобождението на България. 3-ти март – един от най-важните дни в новата българска история. Днес отбелязваме възкресението на българската държава, която близо 500 години беше без своя политическа и духовна свобода.

По този повод ще ви представя няколко важни и ключови събития от историята. Събития, но също и личности, довели до един от най-важните моменти в историята на Третата българска държава.

Честит 3-ти март! През 1877 г. започва Руско-турска война. Тя е обявена с манифест в Кишинев от император Александър II. Войната завършва с победа за участниците в антиосманската коалиция, начело с Русия.

На 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя. С този важен документ се слага край на войната, а България възкръсва отново на картата на Европа.

Какво още трябва да знаем за 3-ти март:

Денят на Освобождението на България е националният празник на страната от 1991 г. Празникът на Освобождението на България – 3-ти март, за пръв път се чества във Велико Търново на 19 февруари (3 март н. с.) 1879 г. С решение на Народното събрание през 1991 г. Денят на Освобождението на България от османско владичество е обявен отново за официален празник (тоест и неработен платен ден), като става вече национален празник в Република България.

Честит 3-ти мартВърхът, където е днес Паметникът на свободата, се е наричал вр. Свети Никола. Той е висок 1326 м. През 1951 г. с указ му е дадено ново име – връх Столетов. На името на генерал Николай Столетов, командирът на Шипченския отряд, към който са причислени и 5 дружини български опълченци. През 1977 г. е преименуван на Шипка, но връх Шипка вече съществува и, за да се избегне повторение, на истинския връх Шипка се дава също ново име – Малка шипка.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ, NET 1 и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *