УНИЦЕФ стартира кампания в подкрепа на невербалните деца

УНИЦЕФ стартира кампания в подкрепа на невербалните деца
„Невербалните деца имат какво да кажат – помогни им да се изразят!“ – с това послание УНИЦЕФ в България започва кампанията „1 секунда променя живота“ за подкрепа на децата с увреждания, които не могат да говорят,и техните учители. 
Данните

Около 10 000 деца с увреждания и специални нужди в България са извън образователната система. По данни на МОН за 2019 – 2020 г. общият брой на децата с увреждания и специални нужди в детските градини и училищата е над 25 000. При близо 15 000 от тях вербалното общуване с другите е затруднено или ограничено.

Включването на децата със специфични нужди в масови детски градини и училища без въведени средства, които да улесняват комуникацията с останалите, е неефективно и често дори невъзможно.Помощните средства за допълваща и алтернативна комуникация им помагат да се изразяват и да общуват с близките си и техните връстници.Въпреки че помощните средства се използват широко в развитите европейски страни, САЩ, Австралия, Япония и се финансират изцяло или частично от социалната система, в България това не е така.

„Невербалните деца имат какво да кажат, ако получат подкрепа, за да се изразят. Благодарим на учителите и специалистите, които полагат огромни усилия. Но признаваме, също така, че все още не са изцяло запознати и имат нужда от обучениекои деца могат да използват помощни технологии и как да ги прилагат на практика. Затова е важно да бъдат обучени и подкрепени, поради което започваме тази инициатива“, заяви д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България.

Какво ще направим

 Първоначално инициативата ще обхване 5 области до 2022 г. Ще подкрепим:

  • 150 деца с увреждания и специални потребности ще получат директна подкрепа, включително чрез предоставяне на помощни средства съобразно техните потребности;
  • 150 групи/класа ще използват помощни средства, като по този начин ще достигнем до около 3000 деца;
  • 150 учители ще започнат да използват помощни средства в ежедневната си работа в класните стаи;
  • Ще разработим и тестваме приложение за комуникация чрез символи. Това допълнително ще подкрепи участието на деца с увреждания и специални потребности в образованието и други области на живота. Приложението ще бъде достъпно до всички деца, родители и техните учители, които се нуждаят от него, напълно безплатно.

Целта ни е след това, програмата да бъде въведена в цялата страна.

Вижте историята на Ани и как може да се включите с дарение:

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *