Честит рожден ден на Adriano Celentano

Ненадминатата италианска легенда

Честит рожден ден на Adriano Celentano

„Майка ми все ми казваше, че ще стана или часовникар, или нехранимайко. Никога не разбрах защо „или“. Аз съм просто един часовникар, който си помага с пеене.“

Днес отбелязваме 82-ия рождения ден на неповторимия Adriano Celentano. Италианският поп певец се ражда в Милано на улица Глук, 14, за която по-късно пише песента “Il ragazzo della via Gluck” („Момчето от улица Глук“).

Чаровният грозник

Adriano Celentano винаги е бил „три стъпки напред“, винаги е бил „рок“. Певец, актьор, режисьор, композитор, писател, любимец на жените, проповедник и католик еколог.

Италианецът извървява дълъг път, а днес живее уединено в предградие на Милано заедно със своята съпруга Клаудия Мори, от която има три деца – Розита, Джакомо и Розалинда.

„Втората ми професия е артист. Тя се превърна в главна.”

Adriano Celentano започва актьорската си кариера като комедиант в миланските кабарета. През 1957 г. прави дебюта си като певец на първия рокендрол фестивал в Милано. Трябват му само три-четири сингъла, за да се превърне в една от най-почитаните, а в същото време най-критикуваните звезди в Италия.

„Втората ми професия е артист. Тя се превърна в главна.”От началото познат като рокаджия, той преминава към изпълнението на балади от различни жанрове – соул, танго, валс.

От 1965 г. насам той е постигнал много успехи в киното като режисьор и актьор. Като актьор най-добрата му роля според мен е във филма “Serafino” (1968). Adriano Celentano е режисьор на филмите Yuppi Du” (1975), “L’altra metà del cielo” (1976) и “Geppo il folle”.

Животът като шоу 

През зимата на 1987-1988 година води седмично забавно шоу – “Fantastico 8” по италианската телевизия, което получава противоречиви оценки от медиите.

Той ще остане в историята с песните си “Azzurro”, “Una carezza in un pugno” и “Il ragazzo della via Gluck”През 2000 г. е водещ на програма на Rai, наречена “Francamente me ne infischio”. Предаването отново получава противоречиви отзиви заради жестоката страна на някои от образите, които се показват в него.

Критикуван или не, Adriano Celentano е талантливият италианец, обожаван не само в родината си, но и в целия свят. Той ще остане в историята с песните си “Azzurro”, “Una carezza in un pugno” и “Il ragazzo della via Gluck”. В негова чест плейлиста ми е изцяло италиански. Честит рожден ден, Celentano.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *