Любимите коледни базари – греяно вино и хубава музика

А вие посетихте ли някой коледен базар?

Любимите коледни базари – греяно вино и хубава музика
Коледни базари – това са онези места, които сгряват душите ни още от края на месец ноември

Те определено внасят празнично настроение и повдигат коледния дух. На тях можем да се потопим в невероятната атмосфера на Коледата с хубава храна, греяно вино и прекрасни песни. Кой не обича това?

Вдъхновението ми за създаването на тази статия дойде от огромното разочарование от коледния базар в София.

Категорична съм, че на софийския коледен базар има празнично настроение. Има, но само ако стоиш и гледаш отстрани на някоя от пейките на “Народен театър”. Препоръчвам храната и напитките да са предварително подготвени. Така няма да си платите скъпо за проблеми със стомаха.

Площта на базара е изключително недостатъчна
На тях можем да се потопим в невероятната атмосфера на Коледата с хубава храна, греяно вино и прекрасни песни.

Заливането с греяно вино и изгореното яке от нечии фас са задължителни. Настилката е в безобразно състояние. Неравностите и разрошените плочки създават предпоставки за падане и евентуално предпразнично счупване на крак.

Превъзбудените родители

В центъра на базара има елха с много подаръци около нея, която наистина изглежда добре и създава празнично настроение и хубав фон за снимки. Да живее селянията! Безумно е как родителите качват децата си върху въпросните подаръци (изработени от кашони с различна големина, облицовани в празнична хартия). Дали малчуганите се радват или реват, това няма никакво значение… Важно е детето да се снима на елхата. Гледката – кални стъпки, смачкани “подаръци” и тук-там по някоя пластмасова чиния с остатъци храна.

А като споменах храната…

Скъпо греяно вино с вкус на антибиотик, наденички с „месо” от съмнителен произход и бланширани пържени картофи. След като хапнете може да се разходите и да си купите китайски сувенир с надценка за спомен.

След като хапнете може да се разходите и да си купите китайски сувенир с надценка за спомен

Хора, не си мислете, че това е истински коледен базар. Това е просто поредният опит за въвеждане на чуждестранни идеи с много лошо изпълнение. Затова искам да ви покажа няколко истински коледни базара.

Подбрала съм 6-те най-страхотни базара в Европа, които слагам в списъка с местата, които задължително трябва да посетите по това време на годината.

6-те най-великолепни коледни базара в Европа

Берлин, Германия

Берлин, Германия

Няма как да не започнем с Германия. Добре дошли в Берлин. От 25 ноември до 31 декември центърът на града е украсен с около 80 коледни базара. Даже има и базар специално за кучета. Няма как да отидете на всички. Ако искате да посетите най-големия, той се нарича Spandau. А ако сте фен на занаятите и изкуството, безспорно най-красивият базар е Weihnachtszauber.

Будапеща, Унгария

Коледни базари - Будапеща, Унгария

На най-стария коледен базар в Будапеща, който продължава чак до 1 януари, ще откриете изобилие от щандове с невероятна храна. Включително унгарски деликатеси, магазинчета за занаяти и множество безплатни концерти. Това е един от най-екологично устойчивите базари в Европа, тъй като в него не се използват пластмасови чаши, чинии и прибори за хранене.

Братислава, Словакия

Коледни базари - Братислава, Словакия

Ако ви се хапват лакомства на коледен базар – това е мястото. Ще се натъкнете на пищни торти, палачинки и всякакви други сладки неща, които ще помните дълго. Различното на този базар е, че се продават ръчно направени дървени играчки, традиционни за страната.

Прага, Чехия

Прага, Чехия

Прага е идеална за празничния сезон. Там базарът продължава до 6 януари. Съветвам ви да вземете пример от местните жители – заменете чашата с греяно вино с грог. Тази напитка е комбинация от ром, вода, лимон и захар. Всеки ден, точно в 17:00 часа, стотици хора чакат да се включват празничните светлини.

Страсбург, Франция

Страсбург, Франция

“Столицата на Коледа” изглежда като сцена от рождество, но в реалния живот. Ще намерите над 300 традиционни търговски щанда, буквално изпълващи централните площади на града. Препоръчвам ви да потърсите по-малките производители на колбаси, плодове и бадеми и ще останете приятно изненадани от вкуса им.

Виена, Австрия

Коледни базари - Виена, Австрия

Невъзможно е да не завършим точно с Виена. Градът блести с коледни светлини още от 15 ноември, а коледните базари са безброй. Във всеки един има най-различни занаяти, включително се предлагат и ръчно изработени сапуни. Не забравяйте и за греяното вино, докато чакате своите печени кестени или прясно изпечени гевреци. Повярвайте, щом усетите аромата им, със сигурност ще поискате да ги опитате.

Пожелавам ви весели празници. Ако все пак не ви остане време да отидете на коледен базар, дори и софийския, погрижете се да не оставате без греяно вино, но не бъдете и лакоми. Пийвайте по малко, за да се насладите на хубавия вкус и да поддържате доброто настроение.

Фенове на телевизия MM не забравяйте да ни следвате на нашата фейсбук страница. А за тези от вас, които не можете без ММ, гледайте ни 24/7 на живо на нашият сайт mmtvmusic.com или в мрежата на Vivacom, Bulsatcom, TiVi.BG, Neterra TV, СКАТ и bgtime.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *